Az ország egyik leggyönyörűbb arborétuma

 • 33
 • 44
 • 11
 • 22
 • 55
 • 66
 • 77

Hely Category: Országjáró

Leírás
Leírás
Képek
Térkép
Értékelés
 • Püspökszentlászló, a mindössze 40 ember lakta aprócska falu tele van csodákkal.

  Egy valóságos kis ékszerdoboz, amit természeti környezetének, évszázados múltjának, legendáinak s míves egyházi épületeinek köszönhet. A Keleti-Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő és a Hármas-hegy között húzódó, sűrű erdőktől övezett, festői szépségű völgy elején fekszik az Árpád-korban alapított település. Hosszúheténytől északra egy kies völgyön áthaladva, és a Hetyey-forrás patakját keresztezve közelíthetjük meg az erdőben megbújó egyutcás apró falut, az arborétumot és az itt álló egyházi épületeket: a haranglábat, a templomot és a nyári püspöki kastélyt.

  Miről kapta a nevét?

  A hagyomány szerint Szent László király előszeretettel vadászgatott erre és egyszer egy vihar elől menekülve egy barlangban húzódott meg.

  Az arborétum

  Az arborétum mai formáját Hetyey Sámuel püspök létesítette. Ugyanakkor már a kastély 1797-es felépítése után parkosították az épület környezetét. Felder atya Historia Domusa (plébániatörténete) arról számol be, hogy Esterházy püspök idején már szökőkút állt a kastély előtt, a réten pedig egy halastó terült el. Hetyey püspök a 19. század végén újabb hat katasztrális hold megvásárlásával kibővítette, majd alácsöveztette a területet, hogy minden pontját egyenletesen öntözni lehessen, és ennek érdekében egy ciszterna is létesült. Különleges növények és fák telepítésével arborétumot alakíttatott ki az akkori püspöki főkertész, Hrban Ferenc vezetésével. A kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állított, és ő telepítette a számos fenyőfajtát is a kertbe. Később Zichy püspök hozta létre a vadasparkot, ahol őzeket, majd 1913-tól dámvadakat tartott. Ekkortájt készülhetett el a tekepálya és a szabadtéri úszómedence is.

  Az arborétum ma a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, egyszersmind a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. Nyolcvannégy fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből. 2012-ben a Pécsi Egyházmegye Európai Uniós turisztikai vonzerő fejlesztési pályázatot nyújtott be a kastély idegenforgalmi hasznosítására „Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont, Zarándokház és Mindszenty-emlékhely a Mecsekben” címmel. A pályázat 2015-ben zárult. Átadásra került a felújított kastély, amelynek része a zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás.

  Az arborétum parkos erdejét apró híd, kavicsos utak, egy Zsolnay-szökőkút és hangulatos lámpák teszik romantikussá.

  A faluban sorjáznak a szépen rendben tartott, hagyományos külsőt és építészeti értékeket őrző parasztházikók.

  Püspökszentlászló már felkészült a turisták fogadására. A harangláb mellett pihenésre alkalmas padok, a falu előtt parkoló, míg a településen több vendégeket elszállásoló ház is található.

   Forrás: www.puspokszentlaszloikastely.hu, www.femina.hu

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Írja le értékelését

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  *