15 hazai kastély, amit legalább egyszer látnod kell!

Az elmúlt évszázadok során ezek a gyönyörű kastélyok az uralkodók és főurak lakhelyéül szolgáltak. Az impozáns épületek bepillantást nyújtanak az arisztokrácia egykori fényűző életébe.

Hazánkban csak a 17. században kezdtek el kastélyokat építeni. A legtöbb kastély a törökök kiűzetése után, a rokokó stílus korszakában, illetve a 19. század elején épült.

Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint Magyarországon 718 védett kastély és 103 vár található, ebből 51 működik kastélyszállóként.

Most ebből nézzünk 15 ismert és kevésbé ismert kastélyt:

1. Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját.

A kastélyhoz tartozó Helikon könyvtár kb. 80 ezer kötetes gyűjteményét a Festetics család hozta létre. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára.

2. Bory-várkastély, Székesfehérvár

Az örök szerelem jelképeként építette Bory Jenő a gyönyörű székesfehérvári Bory-várkastélyt 36 éven át, amivel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.

A százoszlopos elegáns, francia stílusú udvarban a magyar történelem nagy alakjai tűnnek fel.

3. Esterházy-kastély, Fertőd

Magyarország legnagyobb méretű barokk stílusú építészeti alkotása, az Esterházy-kastély. Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy Miklós elképzelései és tervei alapján.

Egy ideig itt élt és alkotott a család udvari muzsikusaként a híres bécsi klasszikus: Joseph Haydn.

4. Széchenyi-kastély, Nagycenk

A nagycenki kastély a legnagyobb magyarként tisztelt Széchenyi István (1791-1860), a budapesti Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, a Lánchíd építőjének egykori lakhelye. A kastélyban 1973-ban nyitották meg a Széchenyi István Emlékmúzeumot.

5. Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A Gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk stílusú kastélya. A kastély megléte Grassalkovich Antalnak és Mária Terázia királynőnek köszönhető. A kastély építése 1740-ben kezdődött, 1867-ben a magyar állam megvásárolta, és királyi pihenő rezidenciává alakította.

6. Rudnyánszky-kastély, Budapest

Ma már legtöbben, csak Nagytétényi Kastélymúzeumként ismerik a fővárosban található épületet. A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet Száraz Julianna férje, báró Rudnyánszky József építtetett 1743 és 1751 között.

7. Forgách-kastély, Szécsény

A barokk kastélyt 1760 körül a Forgách család építette. A francia háború idején ideiglenesen katonai kórháznak használták. A XIX. században átépítették. Ma itt van a Kubinyi Ferenc Múzeum. A közelben található a festői Hollókő, az UNESCO Világörökség részét képező kis palóc falu.

8. Esterházy-kastély, Csákvár

Az Esterházy-kastélyt eredetileg barokk stílusban Esterházy János építtette Fellner Jakab tervei alapján, majd később átalakították, így lett klasszicista stílusa. Összesen mintegy 365 helységből állt. A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt.

A kastély 1954-től tüdőszanatóriumként, majd általános kórházként működik.

9. Schossberger-kastély, Tura

A kastély a Pest megyében található Tura város nevezetessége, sokan mesebeli várhoz hasonlítják. A kastély tíz évig épült, tervezője Ybl Miklós volt. Az „Operaház kistestvéreként” is emlegetett neoreneszánsz stílusú kastély 1958 óta műemléki védettség alatt áll.

10. Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt, amikor meghalt, de a kastélyt építtető férje, Nádasdy Ferenc minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége.

11. Andrássy-kastély, Tiszadob

A romantikus kastély 1880 és 1885 között épült. A gróf Andrássy család a kastély tervezőjét arra kérte, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgy lehet, Erzsébet királyné is megcsodált.

12. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

A klasszicista stílusú kastélyt gróf Károlyi György építtette 1844-1853 között E. Heinrich Koch irányításával, de később Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban átalakították. A kastély ma kulturális központ.

A száz szobát, több díszes szalont, udvari kápolnát magában foglaló kastélyt 50 hektáros angolpark veszi körül.

13. Károlyi-kastély, Nagymágocs

A nagymágocsi Károlyi kastélyt 1896 és 1897 között Károlyi Imre építtette, eklektikus neobarokk stílusban.

Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék. A turisztikai vonzerőt növeli a kastélyhoz tartozó, 10 hektáros tó is. Napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik.

14. L’Huillier–Coburg-kastély, Edelény

Az ország 7. legnagyobb kastélya a 18. században épült.

Kialakítása meglehetősen szokatlan, hiszen a hagyományos “U” alak itt nem az előkertet fogja közre, hanem hátrafelé néz. L’Huillier egyike volt azoknak a császári tiszteknek, akikkel az ifjú II. Rákóczi Ferenc jó kapcsolatot tartott fenn.

15. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina 1875-79 között építtette meg a Wenckheim-kastélyt. A neoreneszánsz-eklektikus épület, amely Ybl Miklós tervei szerint készült. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyike a legszebb, jó állapotban fennmaradt régi magyar kastély.

Különlegessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szobája, ahány hét, annyi bejárata, ahány hónap és annyi épületrésze, ahány évszak.

Forrás: impressmagazin.hu