2017. augusztus 17-20.

Az ország legnagyobb nemzetközi kézműves fesztiválján, a Mesterségek Ünnepén több, mint 800 hazai és több külföldi kézműves mutatja be mesterségét és hagyományos módon elkészített kézműves termékeit. A rendezvényen mesterségbemutatók – nyitott látványműhelyekben, ahol ki is próbálhatóak a látottak -, kézműves-foglalkozások, és – vásár, gyermekjátszók, családi programok, színpadi programok, koncertek várják a látogatókat. A fesztiválra megvásárolt jegyek egész napra érvényesek!
A rendezvény fő témája a hímzés, díszvendég Mongólia, de számos további országból is érkeznek kézművesek: jelen lesznek jakut-földi, szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tadzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek. Így a látogatók megtudhatják, többek között, hogy kik azok a szahák, megismerkedhetnek az egyik leghíresebb jakut mamutcsont faragóval és mesterségével, találkozhatnak üzbég szőnyegszövővel, mongol íjkészítővel, türkmén selyemfestővel és betekintést nyerhetnek abba, hogy hogyan készítenek halbőrből táskát, pénztárcát, szemüvegtokot a Szahalin-szigetekről érkező nyivh, orok és ainu mesterek.

A Reformáció 500 éves évfordulójáról nagyszabású országos kiállítással emlékeznek meg, 25 fejfát állítanak ki szabadtéri kiállítás keretében „Fa sírfejek, fejfák” címmel.

Az idei fesztivál egyik különleges programpontja a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó, amelynek fő témája az a különleges és több száz éven keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a Notre Dame kapujának vasalatait készítették hajdanán.

Lajkó Félix mellett fellép a Szent-Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs, Csizmadia Anna, az Ifjú
Szivek Táncegyüttes, Pályi János, a Tükrös Együttes, a Buda Folk band, a Folk Embassy, Zsikó
Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, Kátay Zoltán, a M.É.Z. és még sokan mások. A színpadi
programokat, koncerteket mélyen áthatja Kodály Zoltán emléke.

Bővebb információ: 

http://www.mestersegekunnepe.hu

https://www.facebook.com/mestersegekunnepe/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló