Helyszín: Veres 1 Színház 

Időpont: 2018. március 27. (kedd) 19:00

„Hazánk ma legválságosabb óráit éli, melyekben szüksége van fiainak minden szikrányi képességére, ha nem akarja, hogy neve az élők soraiból kitöröltessék. Ez a súlyos megpróbáltatás iskolarendszerünk elé is új célokat, új követelményeket állít. Az iskola, mint a jövő építője és formálója döntően szól bele nemzeti létért való küzdelmünk kimenetelébe.(…)

Az iskolában a gyermeki lélek minden erénye, a pajkosság, a vidámság, az elevenség bűn. A gyermeki lélek tudásra való szomját magolással és fenyegetéssel, élettelen tanítással elégítik ki. És mikor 12 év után ilyen előkészítéssel a serdülő ifjút hozzánk küldik az egyetemre, mi az után tanítjuk, tanítjuk és tanítjuk őket.És amikor az után további 5 év alatt végleg megfosztottuk őket a szabad cselekvés és gondolkodás minden képességétől, akkor hirtelenül kilökjük őket az életbe, és még a végén azon csodálkozunk, hogy ott nem tudnak a saját lábukon megállni, és hogy ez a szegény ország nem tud a maga nyomorúságából kivergődni”

Ezek a részletek 1930-ban hangzottak el, Szentgyörgyi Albert évnyitó beszédében, az Országos Testnevelési Tanács kongresszusán. Rémisztő, hogy az oktatási rendszerünket vizsgálva 2014-ben (84 évvel később!) ugyanezek a hibák fedezhetők fel. Ezt még fűszerezi skizofrén cyber-korunk minden lehetséges elferdültsége és abszurditása. A gyermek oktatva nevelése illetve nevelve oktatása négy alappilléren nyugszik: a szülőn, a tanáron, a rendszeren, és magán a gyermeken. Baj van mindegyikkel! Pofont mind a négynek, mielőtt még túl késő lenne!

A korszerű-kortárs színházi gondolkodás egyik gyakran használt formája a mozaikszerű, fragmentált dramaturgiával építkéző előadás. Ezeknek az előadásoknak nincs egy lineárisan építkező, követhető cselekményszála. A néző elé egymástól függetlenül, viszont támájában mégis egybevágóan kerülnek a jelenetek.

A Szab-way színházi szervezet Gaudeamus Igitur című előadása is ilyen.

Témája a közoktatás, illetve annak elavultsága és különböző hiányosságai. Hosszas kutatómunka után arra a következtetésre jutottunk, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben hemzsegnek a hibák. A szülők panaszkodnak, a tanárok panaszkodnak, a gyerekek panaszkodnak. Ha mindenki panaszkodik, akkor valami nincs rendben. A megszólított pedagógusok kivétel nélkül azt mondták hogy reformokra lenne szükség. A reformok jönnek is, viszont még nagyobb káoszt csinálnak. Országunk nincs még felkészülve arra hogy egy-egy bevált nyugati módszer minden előzmény nélkül működni tudjon. Az előadás nem kíván megoldást adni ezekre a problémákra, viszont kötelességének érzi hogy gátlástalanul rámutasson a hibákra, felnagyítva, kiforgatva azokat, illetve lehetelen, abszurd, extrém helyzetekbe ágyazza őket. Ezek a jelenetek egyszerre elszomorítóak és mulatságosak, hiszen az előadás fő eszköze a humor és az irónia. „…mert növeli, ki elfödi a bajt” – mondja Illyés Gyula és ezt az elvet követve mi nem elfedünk hanem felfedünk. És ha már felfedjük és felismerjük a hibáinkat, ha szembesülünk velük, ha nevetni tudunk rajtuk, akkor talán változtatni is tudunk… ha akarunk.

Szereplők:

Baráth Attila, Czumbil Orsolya, G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa/Pestiz Mónika, Kucsov Borisz/Berta Csongor, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Vicei Natália

Stáb:

Szerzők: Pálfi Ervin, Szőke Attila, Mezei Zoltán

Munkatárs: Brestyánszki B. Rozália

Kosztüm: Pesitz Mónika, Kálmán Eszter

Zeneszerző: ifj. Kucsera Géza

Koreográfia: Szőke Attila

A hangfelvételen közreműködött: Máté Gábor

Történelmi szövegbetét: ifj. dr. Korhecz Tamás

Finn fordítás: Borsos Viola

Plakát: Baráth Attila

Súgó/ügyelő: Bíró Tímea

Rendező munkatársai: Pálfi Ervin, Szőke Attila

Rendező: Mezei Zoltán

Szakmai konzultánsok: Bajtai Viktória (második osztályos tanuló), Bakos Árpád (zenész, tanár), Denegri Ibolya (középiskolai tanár), Engi Georgina (tanár), Gresák Lea (nyolcadik osztályos tanuló), Kiss Kornél (tanár), ifj. dr. Korhecz Tamás (egyetemi tanár, jogtudományok doktora), Kucsera Géza (tanár, nyugalmazott iskolaigazgató), Mezei Lídia (tanítónő), Pék Zoltán (MScME), Szabó Cibolya Teréz (középiskolai tanár), Szilágyi Mihály (nyugalmazott tanár), Szőke Rózsa (nyugalmazott tanítónő), Tokaji Mónika (középiskolai tanár), Vesna Weiss (tanár, iskolaigazgató),

Külön köszönet:

dr. Korhecz Barna Ildikó

Penk Attila

Petrás Teodóra

Akik befogadtak és eltűrtek bennünket:

Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Danilo Kiš Ifjúsági És Kulturális Alapítvány

Moderna Galerija „Likovni Susret” Subotica

Akik hozzájárultak az előadás létrejöttéhez:

Szabadkai Zeneiskola

Október 10. Általános Iskola, Szabadka

Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka

Október 10. Általános Iskola, Horgos

Narodno Pozorište-Narodno Kazalište-Népszínház, Szabadka

Gyermekszínház Szabadka

Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium

Katona József Színház, Budapest

A szabadkai Szab-way Színházi Szervezet vendégelőadása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló