A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is megrendezi a Levendula Heteket a Tihanyi Önkormányzattal.

Levendula Hetek 2018. június 23. – 2018. június 29.

NOHAB vontatású nosztalgia vonat közlekedik a Levendula Hetek első hétvégéjén, június 23-án szombaton Balatonfüredre. A nosztalgia személykocsikból összeállított vonatban három kocsiosztály áll vendégeink rendelkezésére. Balatonfüred és Tihany között fakultatív busztranszfert biztosítunk azok számára, akik meg szeretnék csodálni a Tihanyi-félsziget csodálatos épített és természeti környezetét, illetve azoknak aki részt szeretnének venni a Levendula hetek keretében szervezett “Szedd magad” eseményen.

Szintén e napon közlekedik a MÁV Nosztalgia szervezésében a MALÉV Air Tours Ikarus 250-es retró autóbusz a Levendula Fesztiválra.

  Tihany

Tihany történelmi, kulturális öröksége kimeríthetetlenül gazdag. A legkorábbi magyar nyelvemléket őrző írásos feljegyzés, a tihanyi apátság 1055-ös keltezésű Alapítólevele. A bencés apátság 1719-1754 között épült barokk templomának altemplomában nyugszik az oklevelet kiállíttató András király, kinek sírja az egyetlen eredeti helyén maradt királysírunk. A félsziget számos turistaútja segítségével a természetbarátok is megtalálhatják maguk szórakozását. A Gejzírmező gejzírsziklái csodás látványt nyújtanak a lemenő nap fényében.
A híres tihanyi visszhang mára sajnos már a múlté. Hajdan akár 16 szótag is visszaverődött az apátság faláról, a beépítések és növénytelepítések miatt azonban ma már hiába várjuk az ekhót.

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon.
A fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is.

Idei évben a Levendula Hetek nyitó eseménye a „Szedd magad” mozgalom, a templom mellett pedig a nemzeti park termékvédjegyesei tartanak vásárt.

FONTOS: A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt arató táskába lehetséges. 

A „Szedd Magad” mozgalom résztvevői arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni.

Arató táska vásárlása:

  • kisebb méretű (22×17,8×8 cm) – díja: 1.500 Ft/db
  • nagyobb méretű (22x28x11 cm) díja: 2.500 Ft/db

Egy személy csak egy aratótáskát vásárolhat, a napi készlet erejéig.  Előzetes regisztráció nem szükséges! Az igény szerinti mennyiségben megvásárolt arató táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja. Kérünk mindenkit, hogy a levendulaszedéshez hozzanak magukkal erősebb ollót vagy metszőollót!

 

Balatonfüred

Balatonfüred 1772-ben az ország első gyógy- és üdülőhelye lett, 1987-ben pedig elnyerte a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa címet is.
A város legfőbb vonzerejét a XVII. században felfedezett savanyúvizek jelentik, mely jótékony hatással van a szív- és érrendszeri, mozgásszervi, bőr- és nőgyógyászati bántalmakra. 1912-13-ban emelték a copf stílusban épült szívkórházat.

A város méltán híres helye, s egyben a fürediek és az idelátogatók kedvence a Tagore sétány, mely nevét 1926-ban a szanatóriumban sikeresen kezelt Rabindranath Tagore-ről kapta, aki gyógyulásának örömére fát ültetett a parton.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló