A grillezést alapesetben a többség nagyon egyszerűnek tartja, hiszen nem lehet nehézség abban, hogy tűz vagy parázs fölött készre sütjük az ételt. Ugyanakkor jobban belegondolva rájöhet az ember, hogy a grillezés nem csupán annyiból áll, hogy lessük a rácson lévő ételt, hanem az előkészületek egyaránt a grillezéshez tartoznak. Ezért mi most összeszedtünk 4 tanácsot kezdő grillezőknek, de biztos lesz néhány olyan köztük, melyeket gyakorlottabb szakácsok is szívesen fogadnak.

Körültekintően válaszd ki a grillsütő helyét!

A grillen sütögetés magas hőmérséklettel jár, ezért úgy kell megválasztani a sütő helyét, hogy az ne okozhasson problémát. Lehetőleg minden éghető anyagtól legalább 2 méter távolságra legyen, és arra sem árt ügyelni, hogy a közelben lévő fa lombja ne lógjon túlságosan mélyre, vagyis a sütőhöz ne legyen közel.

Valamint, ha szeles az időjárás, akkor törekedni kell arra, hogy a grill szélvédett helyre kerüljön. Bár a szakácsnak jóleső érzést okozhat a forró sütő mellett egy-egy hűvösebb fuvallat, de a szél a hamut is ráfújhatja az éppen készülő ételre, így nem csak az étel ízét rontja el, hanem egészségtelenné is teszi a fogásokat.

Mindent készíts elő!

Onnantól kezdve, hogy meggyulladt a faszén, mindig kell valaki, akinek legalább a fél szeme a grillen és környékén van. Mivel ilyenkor nehézkes kivitelezni, hogy mindenért egyesével beszaladgálj a lakásba, ezért célszerű a szükséges hozzávalókat és grillező eszközöket a közelben egy asztalra a sütés megkezdése előtt odakészíteni.

Mindig melegítsd elő a grillsütőt!

Ez egy olyan lépés, ami több időt vesz igénybe, ugyanakkor sosem szabad ezzel időt spórolni. Egyrészt az előmelegítés során nem csupán a rácson maradt ételmaradékok égnek le, hanem egyúttal sterilizálódik is a sütő belseje, így nem kell a visszamaradt baktériumoktól tartani, melyek egy jó kis bélfertőzéshez, de minimum hasmenéshez vezethetnének.

Ezenfelül már csak azért is érdemes időt szánni az előmelegítésre, mert a hideg grillen egyenetlenül sül az étel.

Semmit ne önts vagy fröcskölj a grillre!

Az izzó faszénre csöppent páclé vagy olaj nem csupán nagy füstöt okoz, hanem fellángoláshoz vezethet, ami egyrészt nagyon balesetveszélyes, másrészt az éppen készülő ételt is tönkreteheti, mivel így megég a rajta lévő fűszer. Ezért különösen fontos, hogy mielőtt a pácolt húsok felkerülnének a grillrácsra, azokról a páclevet egy papírtörlővel fel kell itatni, hogy a húsról semmi se csöpöghessen a parázsra.

Továbbá a sütés végeztével vizet sem a legjobb ötlet a parázsló faszénre locsolni, hiszen a felszálló gőz szintén okozhat égési sérüléseket, és a hideg víz tönkreteheti a sütő tűzterét is, mivel a fém részek a hirtelen lehűlés miatt könnyen megrepedhetnek.

Ha kedvet kaptál a grillezéshez, de még nincs grillsütőd, keresd fel a Grillplaza.hu oldalát, ahol a minőségi kínálatból biztosan tudsz választani az igényeidnek megfelelő készüléket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló