A nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzen az ’56-os forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és az események néhány vidéki epizódját eleveníti meg.

Október 23-án a Skanzen múzeumi színháza autentikus környezetben, az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek segítségével villantja fel a forradalom időszakának néhány pillanatát.

A múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek és a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből. A faddi háznál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, Ásványrárón a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést. A forradalom leverése után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel menekülnek a határ felé forradalmárok és a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Ismeretterjesztő előadások, filmvetítések árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseinket.

Nem maradhatnak el a kézműves programok sem. Varrhatunk rongybabát és fejkendőt, készíthetünk svájcisapkát, rádiót, gombfocit és krumplipuskát. A Magyar Vöröskereszt „Hősképző” programja segítségével elsősegélynyújtásban képezhetik magukat az érdeklődők.

A rendezvény ideje alatt a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló