8+1 kirándulásötlet a Balaton körül, amit kár lenne kihagyni

1. Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

Pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kráterben, Dunántúli Kőtár​. A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

2. Festetics-kastély, Keszthely

A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya. A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok – köztük Festetics (I.) György egész alakos bronzszobra –, a kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület.

Forrás: http://helikonkastely.hu

3. Várhegy széplátó, Fonyód

A kilátó a Várhegy 231 m magas csúcsán egy Árpád kori földvár – viszonylag ép – maradványaira épült. A kilátó első emelete a terepszinthez viszonyítva 3 m magasan van. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m és a negyedik emelet 14 m magas. A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m. 
A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje, jó időben a Tihanyi félszigeten túl is ellátni. A kilátót körülölelő erdőben kellemes túrautak vannak, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát.
Az erdőben kijelölt tűzrakó helyek találhatók, és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manónak a síremléke is.

Forrás: http://fonyodert.hu

4. Zalaszántói Sztupa

Közép-Európa első buddhista szentélye. Bop Jon (Jin Soo Lee) dél-koreai buddhista szerzetes elhatározta, hogy Magyarországon vagy Csehországban, felépít egy Buddha-szentélyt, amely a béke, boldogság, megvilágosodottság szimbólumát képviseli. Hazánk mellett döntött, a Balaton-felvidéken,  keresve a megfelelő helyet. A 24 méter átmérőjű és 30 méter magas építményben elhelyezték Buddha földi maradványát, amely a tibeti Potala-palotából került Indiába, – a mindenkori Dalai Láma száműzött helyére -, majd onnét Svájcba került a buddhista iskolába.

Forrás: http://zalaszanto.hu

5. Szigligeti vár

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

Forrás: http://www.szigligeti-var.hu/

6. Badacsony

Badacsonytomaj emlékhelyei a múlt szellemiségét sugározzák. A bazaltsziklák alatt található a Kisfaludy ház, mely Kisfaludy Sándor szőlőbirtokán egyszerű bazaltkőből rakott nádfedeles parasztpince volt. Ezt alakította át a költő. Az épületen emléktábla található, maga az épület ma színvonalas étterem. Mellette van a fehérségével messzire kitűnő Szegedy Róza ház, a gyönyörű parasztbarokk épület, mely 1790-ben épült. A két épület Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza szerelméhez kapcsolódik, az egész környék két leghíresebb épülete. Rózsakő, a Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas asztalszerű bazaltkő. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegyoldalról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is: „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni. Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál található, 18 méter magas kilátótorony. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.
A torony feljárata a turista utak felől közelíthető meg mintegy csalogatva a vándort. A három fő turistaútvonal az alábbi: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig vezető út.

Forrás: http://www.badacsony.com

7. Gömbkilátó, Balatonboglár

A Várdomb egy vulkanikus tevékenység eredményeként emelkedik ki a Balaton déli partján fekvő Balatonboglár közepén. A legmagasabb pontján, az egykor világkiállítást is megjárt, évtizedek óta Balatonboglár egyik jelképének számító Gömbkilátó a Balaton egyik jelképévé vált, uniós támogatással 2012-ben újították fel (teljes szerkezet, padozat, korlátok). Mellette kalandpark, bobpálya, játszótér várja az idelátogatókat.

Forrás: http://balcsi.net

8. Szent György-hegy

A Szent György-hegy (415 m) a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye. A gyönyörű kilátásért és a nem mindennapi természeti értékekért érdemes ide ellátogatni. A környék legszebb helyeit a 6 km hosszú Koporsóhegyi túra köti össze, mely alatt megcsodálhatjuk a bazaltorgonákat is.

Forrás: http://kirandulastippek.hu

9. Tihany

Tihanyi echo, ha valami összeforrt Tihany nevével, akkor a visszhang bizonyosan. Bencés apátság, a Tihanyi Templom! Csupa nagybetűvel. Mert kihagyhatatlan, megkerülhetetlen, figyelmen kívül nem hagyható. Őslevendulás, a tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a mai napig immár lassan 50 éves őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. Ezen cselekedetével mint mágnes vonzza a túrázókat, akik lelkesen fényképezik. Barátlakások, sajnos mára kissé háttérbe szorult, nem igazán látható prospektusokon, pedig régmúltba visszanyúló históriája van. Orosz szerzetesek vájták maguknak ezeket a kőbarlangokat a XI. században, nem csak lakhelyül, hanem temetkezési helyként is szolgáltak. Cipriánforrás, az egyetlen látható forrás Tihanyban. A forrás a Barátlakásokhoz közel, vele azonos úton található. Gejzírmező, közkedveltebb nevén Aranyház. Miért? Mert anno, mikor még nem volt ennyire elbokrosodva Tihany, a kiemelkedő sziklaszirteken megtelepedett sárga színű moha a napsugarak hatására aranyló színben tündökölt.

Forrás: http://www.tihanyinfo.com