Balázs Andreáról a legtöbb embernek talán Kasszás Erzsi ugrik be, pedig ez a szerep csak egy aprócska momentum volt a hihetetlenül sokoldalú színésznő életművében. A Mézesvölgyi Nyár programjában két kiemelt darabban is szereplő művésznővel e-mailen beszélgettem, a karanténhelyzet végén.

– Végre ismét lehet színházi előadásokat és koncerteket is rendezni. Mivel töltötte a szünetet, hogy élte meg?
– Az első sokkhatás után természetemből adódóan elég hamar túllendültem a megszorítások okozta pánikon. Szerencsére rengeteg online feladatom lett, például meséket olvastam gyereknek, verseket mondtam, online tanítottam és az egyik szakmámból kifolyólag – ami a varrás – elkezdtem karitatív alapon szájmaszkokat varrni egészségügyi intézményeknek. Szórakoztattam a barátaimat, a családomat és felfedeztem fantasztikus tv sorozatokat. Mindent megtettem azért, hogy ne “bolonduljak” bele a színháztalanságba.

– Szerencsére túl vagyunk a vészterhes időszakon, így idén is lesz Mézesvölgyi Nyár, ahol két darabban is játszik majd. Az első Örkény István örök érvényű műve, a Tóték, ahol Ön játssza Tótnét. Mit jelent Önnek ez a darab? Elárul számunkra valami kulisszatitkot esetleg?
–  Nagyon boldog vagyok, úgy újra lesz a Mézesvölgyi nyár július 18-tól augusztus 30-ig és külön öröm számomra, hogy a Tóték és szerepel a programban. Örkény István ezen művével eléggé speciális a kapcsolatom, ugyanis 20 évvel ezelőtt a magyar érettségi előtti napon letettem a tételeket és pihenésképp megnéztem Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! című filmjét. Másnap az írásbeli egyik pontja ez a mű volt és én dicséretes 5-re vizsgáztam 17 perc alatt. Már csak ezért is nagyon szeretem a Tótékat.
Amikor a tavalyi évadban Venyige Sándor felkért Tótné szerepére repestem a boldogságtól, de azért tisztában voltam a szerep nehézségeivel.
Dicső Dániel rendezővel nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot és mire elérkezett a bemutató a “Tótné” végérvényesen beíródott a kedvenc szerepeim közé.
A próbák alatt valóban meg kellett tanulnunk dobozt hajtogatni és bevallom, beleütköztünk egy-két nehézségbe. Volt olyan prototípus ami annyira bonyolultnak bizonyult, hogy kipróbálása hatalmas röhögésbe fulladt mert még egy atomfizikus is nehezen tudott volna összerakni abból egy épkézláb dobozt. A mostani változat azonban tökéletes és könnyedén hajtogatjuk.

– A másik szerep, amiben láthatjuk majd, a Csoportterápia lesz, egy vidám hangulatú musical. Milyen volt először eljátszani ezt a szerepet? Szereti a musicaleket? Melyik a kedvence?
– A Csoportterápia volt az a darab, amivel 2019 januárjában debütáltam a Veres 1 Színház színpadán. Bevallom őszintén, nem a szívem csücskei a  musicalek, de ennek a darabnak a dallamvilága és zenei stílusa rögtön magával ragadott. Trixi akit játszom, hatalmas jellem változáson megy át a két felvonás alatt ami egy hatalmas ajándék minden színésznő számára. Minden egyes próbát ebben a szellemiségben csináltam végig.
A veresegyházi közönség  pedig azon a januári napon, amikor a premier volt rögtön az elején nyílt szívvel fogadott és én megéreztem, hogy új otthonra leltem.

– E két előadás mellett rengeteg darabban láthatta Önt a közönség az évek alatt. Volt olyan ezek közül, ami különösen közel állt a szívéhez? Ha volt, melyik és miért?
– A Veres 1 Színház mellett másik állandó bázisom a Karinthy Színház, ahol szeptemberben a 19. évadomat kezdem. 
Csak ebben a színházban közel 50 bemutatóm volt, úgyhogy elég nehéz lenne közülük egyet kiragadni. Ha mégis választanom kellene akkor a Karinthy Márton által rendezett Butaságom története volt számomra a legkedvesebb, mert olyan színészekkel dolgozhattam együtt, akik a mai napig meghatározzák a színházi látásvilágomat.

– Van-e olyan szerep, olyan előadás, ami eddig kimaradt, de szívesen belebújna a karakter bőrébe?
– Már az előző válaszomból is kitűnik, hogy igazából nekem sosem volt szerepálmom, hanem ahogy mondani szoktam, nekem “ember álmaim” vannak. Olyan emberek ezek, akikkel szeretnék egy színdarabban játszani. Az elmúlt 18 évben nagyon sok ilyen álmom teljesült, amiért én nagyon hálás vagyok.

– A színház mellett rendszeresen feltűnik a mozivásznon is. Színház, vagy mozi? Melyik kényelmesebb, melyik szereti jobban? Esetleg van kedvenc filmszerepe?
– Megint csak egyik mondásommal tudok válaszolni miszerint a filmezés és a televíziózás a szeretőm de az igazi szerelmem a színház. Soha nem lesz olyan fontos számomra egy kamera előtt szerepelni, mint hús vér emberek előtt. Jó esik néha kirándulni ebbe az irányba is, de az igazi otthonom a színpad.

– Kicsit kikerülhetetlen a kérdés, de az ország jelentős része Balázs Andreát Kasszás Erzsivel azonosítja. Ma is elvállalná a szerepet?
– Természetesen. Számomra ennek a karakternek a megformálása pontosan olyan volt, mint a többié és ha arról lenne szó, hogy újra kezdeném-e vele ezt a kalandot, akkor biztos hogy belevágnék. Nagyon sokat köszönhetek ennek a feladatnak és szeretettel játszottam el.

– Még kora tavasszal leforgott egy videoklip, a Junkies zenekar egyik új dalára, amiben Ön a főszereplő. Valószínűleg hamarosan debütálhat ez a kisfilm, amit már volt szerencsém megtekinteni. Milyen élmény volt a forgatás, illetve mennyire áll Önhöz közel ez a fajta zenei világ? Ha kémeink nem hazudtak, akkor szereti az ilyesmit…
– Nagyon jók az értesülései,  valóban vállaltam egy főszerepet a Junkies új videoklipjében. Gyakorlatilag rögtön igent mondtam, amikor a zenekar vezetője Barbaró Attila és a frontember Szekeres András megkerestek az ötlettel. Egy egész napos forgatás volt, amin rendkívül jól éreztük magunkat és rengeteget nevettünk. Legfőképpen azért mert egy lakásban rögzítettük a klipet különböző helységekben. Okozott pár vicces szituációt például amikor kettő operatőr egy rendező és én bezsúfolódtunk egy miniatűr fürdőszobába, hogy ott vegyünk fel pár képkockát. Nagyon szeretem a Junkies-t és nem csak azért, mert nagyszerű emberek alkotják, hanem mert tényleg bitang jól zenélnek.

– Lesz esetleg idő egy kis pihenésre a nyáron, vagy elég volt a pihenésből tavasszal? Ha azért lesz pihenés, mivel tölti majd? Egy jó könyv, egy nyaralás?
– Tervben volt, hogy a párommal április elején elutazunk kedvenc városunkba Párizsba, de az ismert okok miatt elmaradt. Ezt mindenképpen szeretnénk bepótolni még évadkezdés előtt és persze a Balaton sem maradhat ki a nyárból.

Az interjút készítette: Szénégető Richárd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló