Manapság ki ne hallott volna már a lisztérzékenységről? Míg korábban nem vagy csak elvétve lehetett ezzel a problémával találkozni, addig ma már a lakosság egy elég jelentős részét érinti. Nem csak felnőttek, de gyermekek is küzdenek a gluténérzékenységgel, melyre egyedüli ismert megoldást jelenleg a szigorú gluténmentes étrend jelenti. Ismerjük meg kicsit közelebbről is a lehetőségeket. 

Színesebb a felhozatal 

Míg korábban számtalan akadály gördülhetett a gluténmentes táplálkozás követőinek az útjába, addig ma már lépten-nyomon elérhető minden lényeges hozzávaló. Manapság már rengeteg helyen van lehetőség beszerezni a különböző gluténmentes kenyereket, sőt, a vállalkozó szelleműek akár maguknak is megsüthetik őket. Ehhez nyújtanak nagy segítséget a különböző lisztkeverékek, de persze itt sem mindegy, hogy mit tartalmaznak. 

Mit ne tartalmazzon egy jó minőségű lisztkeverék? 

Keményítő, xantángumi, sütőpor, kukoricaliszt, allergének és persze E575. 

Ezeket az adalékokat azért használják a különböző pékárukban, hogy azoknak az előállítása minél gazdagságosabb legyen úgy, hogy sem a súlyában, sem pedig az ízében nem következik be változás. 

Ha olyan keveréket választunk, ami ezeket nem tartalmazza, akkor jó eséllyel egészséges és nem mellesleg finom péktermékeket készíthetünk. 

Mit tartalmaz egy igazán jó gluténmentes lisztkeverék? 

Általában többféle liszt felhasználásával érthetőek el a különböző, megbízható keverékek, amik így nem csak egészségesek, de meglepően finomak is. 

  • Rizsliszt

Egy nagyon fontos összetevő a rizsliszt, amit főleg semleges íze miatt kedvelnek az emberek. Mivel finom szemcsés és könnyű vele dolgozni, így az egyik legkedveltebb alapanyagok közé tartozik. Nagyon könnyű vele bánni, hiszen jól alkalmazkodik a folyadékokhoz, sokat felvesz belőlük. Ha ezzel dolgozunk, akkor figyeljünk oda, mert ha túl meleg vizet kap, akkor könnyen csirizessé válik.

  • Kölesliszt

A köles is egy fontos és jótékony összetevő, ami nem tartalmaz glutént, de nagy mennyiségben van benne ásványi anyag, ami nagyon előnyösen hat a mozgásszervi megbetegedésekre. Kásaként és kenyér alapanyagként is előszeretettel fogyasztják.

  • Gesztenyeliszt

Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz a gesztenyeliszt, ami nagyban hozzájárul az életminőség javításához. Tökéletes pótlása a búzalisztnek, bár az íze jóval erőteljesebb, így inkább süteményekben kedvelt alapanyag. Ha kenyérhez szeretnénk, akkor érdemes inkább keverni más, natúr ízvilágú lisztekkel.

  • Szentjánoskenyérmag liszt

Ez a mediterrán fa az, aminek a termése rendkívül sokoldalúan használható, hiszen a belőle nyert magból liszt készül. Nagy vízfelvevő képességgel rendelkezik, így előszeretettel használják, hiszen nem mellesleg minden magliszttel harmonizál az íze. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló