A teafaolaj, mint a sokoldalú csodaszer

A teafaolajat az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia kis fa leveleiből állítják elő. A gyógynövény hatását tekintve rendkívül sok esetben alkalmazható; segít biztosítani a szervezet egészséges működését, de a háztartásban is sokszor hasznunkra van.

Hogy készül a teafaolaj, és mire használható?

Ausztráliában az őslakosok a teafaolaj használatát már hosszú évszázadokkal ezelőtt megkezdték: összetörték a növény leveleit, melyekből aztán az olajat kivonva alkalmazhatták a különböző felhasználási területeken. Később a teafaolaj a felismert gyógyító hatása miatt világszerte gyorsan népszerű lett. Ma már szinte mindenhol alkalmazzák különböző hígításban, attól függően, hogy mely területen van szükség a segítségére.

A teafaolaj jótékony hatása elsősorban annak köszönhető, hogy számos olyan vegyületet tartalmaz, melyről kimutatták, hogy a fehérvérsejtek aktivitásának fokozásával hatékony vírus- és baktériumölő is egyben így – kívül és belül alkalmazható – védelmet nyújt a szervezet számára a nem kívánt betolakodókkal szemben. E hatását kihasználva külsőleg alkalmazhatjuk kézfertőtlenítésre, természetes dezodorként, bőrsérülések fertőtlenítésére és egyben a sebek gyógyulásának elősegítésére.

Kimutatták, hogy a pattanásos arcbőr gyulladását rendkívül gyorsan gyógyítja. Így van ez az intim testrészek, a köröm és láb gombás megbetegedéseivel is. A megfelelő teafaolajat tartalmazó termékkel, melynek széles palettáját megtaláljuk a NapiBio.hu oldalán, gyorsan elérjük a kívánt hatást.

Külsőleg használva alkalmazhatjuk még a teafaolajat a pikkelysömör és a korpa kezelésére is, illetve hígítás nélkül rovarcsípésre, szemölcsre is alkalmazható. Vízbe cseppentve a szájhigiéniát erősíti: szájöblítőként is kiválóan teljesít ez a közkedvelt csodaszer.

Teafaolaj a háztartásban alkalmazva

Sok esetben a teafaolaj a ház körül felmerülő problémákra is megoldást kínál, például segíti a rovarok elleni védekezést – nem véletlenül alapanyaga a természetes szúnyog- és rovarriasztó szereknek -, a zavaró kisállatokat akár 24 órán keresztül is képes távol tartani.

Jó tudni, hogy természetes tisztítószerként az ecet mellett a teafaolaj is kiválóan igénybe vehető. Pár csepp a vízbe, amit a bútorra permetezünk, és végül letörlünk még a levegő tisztításában is szerepet játszhat. Hasonló gyenge oldatot a zöldségek és gyümölcsök esetében is használhatunk, ugyanis alkalmazása gátolja az különböző penész- és gombatörzsek kifejlődését a termények tárolása során.

A felsorolt előnyök mellett azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a teafaolaj tiszta, hígítás nélküli belső fogyasztása veszélyes. Az otthoni használata során fontos, hogy minden esetben gondosan járjunk el, és tartsuk be a felhasználással kapcsolatos előírásokat és javaslatokat.