„A zene és a közönség iránti szeretet motivál…” – Kovács Kati interjú

A magyar könnyűzenei élet egyik állócsillaga, Kovács Kati életműkoncertre készül szeptember 12-én a Kongresszusi Központban. E jeles alkalom és megannyi minden más is remek apropót adott arra, hogy beszélgessek egyet a művésznővel.

– Művésznő engedje meg, hogy először afelől érdeklődjem, hogy viselte az elmúlt két évet? Sikerült elkerülni a vírust? Milyen hatással volt a lezárás a mindennapjaira, mivel töltötte szabadidejét?

– Általában jól viseltem, főként az elején. Aztán néhány hónap elteltével jött egy hullámvölgy, amikor a „kényszernyugdíj” rontott a hangulatomon, a teherbírásomon. Ekkor próbáltam rendet tenni az életemben, a feleslegesnek tűnő holmikat kidobáltam, a ruháimat szortíroztam a családom nagy örömére. Többet kertészkedtem az elmúlt két év alatt, mint korábban bármikor. Nagyon nehéz munka, ezért inkább maradok az éneklésnél. Négy oltáson vagyok túl, eddig szerencsém volt.

– Rendkívül aktív, nagyon sok fellépése van. Volt valaha már ilyen hosszú szünet a fellépéseiben, mint most a Covid miatt ki kellett, hogy maradjon? Milyen volt a lezárás után először színpadra állni?

– Hála Istennek, eddig még nem volt példa ilyen hosszú szünetre. Bár az első fellépésen nagyon izgultam, de minden jól sikerült.

– Élő fellépésein mindig majd’ kicsattan az energiától és a szenvedélytől. Mi a titka annak, hogy egy ilyen hosszú pályafutás alatt is végig megőrizte lelkesedését?

– A zene és a közönség iránti szeretet motivál, ez ad erőt. A természetemet a szüleimtől örököltem, ez is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig a pályán tudtam maradni. Az emberek szeretete és lelkesedése boldoggá tesz.

dunapartprogram - kovács kati interjú 2022

– Legutóbbi, új dalokat tartalmazó lemeze éppen idén húsz éves. Többször nyilatkozta, hogy szeretne még lemezt, lemezeket, akár több stílusban is. Készülnek már esetleg új dalok? Mi az oka ennek a rendkívül hosszú szünetnek?

– Lemez ugyan még nem készült, de a rajongóim tudják, hogy azóta több új dalt is énekeltem a televízióban, a koncerteken.

– Karrierje során műfajok széles skáláján próbálta ki magát, mindig sikerült megújítani stílusát. Van-e olyan műfaj, amiben még nem énekelt, de szívesen “kipróbálná” benne magát?

– Annyi mindent énekeltem már, szeretem a nehéz dalokat, a zenében a változatosságot. Mivel ötszáz felett van a dalaim száma, ezért van miből válogatni, de várom a sorstól az újabb kihívásokat.

– Szerintem ön egyike azon hazai művészeknek, akiknek dalait talán a legtöbbet dolgozták fel. Szívemnek egyik legkedvesebb ilyen feldolgozás a Bikini által előadott “Nem leszek sohasem a játékszered”. Emlékszik még mit szólt hozzá, mikor először hallotta az ő verziójukat?

– Boldogtalan vagyok, mert még nem hallottam soha, de remélem erre is hamarosan sor kerül.

– Szeptember 12-én a Kongresszusi Központban nagyszabású életműkoncertre készül. Milyen programra számíthat a nagyérdemű? Lesznek-e esetleg sztárvendégek, különleges, ritkán játszott dalok?

– A próbákon dől el minden. Természetesen a zenésztársaimnak is van beleszólási joguk, mert a zenélés egy „teammunka”. Örülök, hogy elfogadta meghívásunkat Karácsony János, mint sztárvendég. Nagy lelkesedéssel készülünk, a többi legyen meglepetés.

Kovács Kati interjú - dunapartprogram

– Mostanában talán még nagyobb divatja van az önéletrajzoknak, életrajzi köteteknek. Ha jól tudom, önről még nem készült ilyen jellegű kiadvány. Tervez ilyet, szeret ilyeneket olvasni?

– Jelentkező bőven akad, akik szívesen írnának rólam életrajzi könyvet. El is kezdtük egy történésszel, de úgy döntöttem, hogy még várok vele, inkább a zenére helyezem a hangsúlyt.
Egyébként nagyon szeretek életrajzi könyveket olvasni és ilyen témájú filmeket nézni.

– Van kedvenc étele, amit elkészíteni is szeret? Vagy esetleg olyan, ami nem kimondottan kedvenc, de szívesen elkészíti?

– A főzés nem az erősségem. Nincs hozzá türelmem. Jól érzem magam úgy is, hogy nem ragaszkodom a főtt ételhez. Zöldségeket nyersen szívesen fogyasztok. Néha főzök egyszerű ételeket – a férjem köszönöm szépen ennek ellenére jól van!

Szénégető Richárd – Ric$