Magyarországon különösen elterjedtek a különböző mozgásszervi problémák, a lakosság közel kétharmada szenved ezekben a betegségekben. Az 50 év felettiek közel 80%-a küzd mozgásszervi panaszokkal! Leggyakrabban hát-, derék-, láb- és ízületi problémákkal fordulnak orvoshoz. 

A mozgásszervi betegségek körébe sorolunk minden olyan betegséget, amely az ízületek, izmok, szalagok, porcok vagy egyéb szövetek nem megfelelő működésével állnak kapcsolatban. De miért alakulhatnak ki, és hogyan lehet segíteni rajtuk?

Mitől alakulnak ki?

A mozgásszervi problémák hátterében többféle kiváltó ok állhat: 

  • Egyrészt felelősek lehetnek az ízületi betegségek. Ezek leggyakrabban gyulladások, valamilyen sérülés (például porcleválás), megerőltető edzésformák vagy ízületi kopás következtében alakulnak ki 
  • A csontok elváltozásai szintén szerepet játszhatnak a panaszok kialakulásában
  • Idegi eredetű kórképek is okozhatnak mozgásszervi problémákat
  • Ezenkívül a lágyrészek megbetegedéseire, az ízületi szalagok és tömlők gyulladására, az ínak és ínhüvelyek elváltozásaira is visszavezethetők
  • A genetikai adottságok is fontosak

Milyen tüneteket tapasztal a páciens?

A mozgásszervi panaszok esetén a beteg különféle tüneteket tapasztalhat. A legjellemzőbb a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, a mozgástartomány beszűkülése. 

A tapasztalt fájdalom lehet ízületi, csonti vagy lágyrész eredetű. Érezhetjük a csípőben, a derékban, a gerincben, a hátban, a nyakban vagy a sarokban. A fájdalom nem csak a mozgást nehezíti meg, de az életminőséget is rontja, hiszen a beteg alvászavarokkal is küzdhet. Emellett lelkileg is megterhelő lehet, ha bizonyos tevékenységek elvégzése nehézségeket okoz számára. 

A hatékony kezelést csak úgy lehet elkezdeni, ha pontos diagnózis és kellő szakértelem áll rendelkezésre. A CMC Déli Klinika mozgásszervi specialistái nagy szakértelemmel diagnosztizálják a fájdalom okát, majd személyre szabott kezelést biztosítanak a fájdalom csillapítása és a mozgásszervi panaszok megszüntetése érdekében. 

A gyógyszeres kezelések mellett a pácienseknek sokat segít a gyógytornán való rendszeres részvétel. A CMC Déli Klinikán személyre szabott gyógytorna és fizioterápiás kezelések is elérhetőek a tünetek és a fájdalom hatékony csillapítása érdekében. 

Hogyan lehet megelőzni?

A mozgásszervi betegségekről is elmondható, hogy egy részük sajnos nem gyógyítható, a folyamatot épp ezért érdemes megelőzni. A leghatásosabb, ha megszüntetjük a rizikótényezőket az életmódunkban. Ilyen lehet például az elhízás vagy a mozgásszegény életmód.

A nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás szintén szerepet játszhat a probléma kialakulásában. A dohányzás, alkoholfogyasztás, az alacsony vitaminbevitel vagy a szteroid tartalmú gyógyszerek sem tesznek jót a szervezet egészségének, ezeket érdemes kerülni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló