A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő családbarát terület a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és a Kárpát-medence születésének szentélye a pandémia korlátozások alól felszabadulva szélesre tárt kapukkal várja a különleges élményeket kereső látogatókat.

Ősvilági Pompeji

A 23 millió éves cápafogas üledékektől egy 17 millió éves vulkáni katasztrófa során eltemetett szárazföldi rétegekig ívelő Miocén Parkját méltán nevezik Ősvilági Pompejinek.

Vezetett túrákon bejárható geológiai tanösvénye

egy szubtrópusi esőerdő változatos élővilágának maradványait őrzi és magas fokon interpretálja. Többszintes dzsungelében egzotikus babérlevelűek, fenyőfélék és legyezőpálmák nőttek, a liánszintet kúszópálmák alkották, átkovásodott fatörzsek mellett levéllenyomatok garmadája erre a bizonyíték.

Őslények test- és lábnyomai az évmilliók során homokkővé érlelődő egykori vízparti iszapban rögzültek.

Nimravid-féle kardfogú csúcsragadozók, medvekutyák, tülök nélküli ősorrszarvúak, krokodil-félék és varánusz méretűre megnövő gyíkok mellett a zsiráfok elődeinek, vízi szárnyasok és énekes madarak élet nyomai is feltárultak. A terület mozaikos jellegű, szárazulati és vizes élőhelyekben gazdag, afrikai jellegű faunájának kutatása napjainkban is tart, további meglepő felfedezések várhatók, mert őstörténetének nagy része még feltáratlan.

Az Európa Diplomás terület biológiai, kőzetparki, kőszikla, miocén erdő és lombkorona ösvényei, a 7 millió éves bükkábrányi fák nyitvatartási időben sétálójeggyel, önállóan megtekinthetők, akár egy teljes napot el lehet tölteni felfedezésükkel.

Az Ősfenyő Belépő látogatóközpontjában számos interaktív kiállítást és 4Dx szimulációs időutazást lehet megnézni, tematikus programok helyszíne.

A terület márciustól október végéig, 09.00-16.00-ig, hétfői munkanap kivételével van nyitva.

Bővebben: osmaradvanyok.hu, ahonan a terület tanösvényeinek mobil applikációs offline anyaga is letölthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló