Ismét barokk fesztiválra hívja a Filharmónia Magyarország Vác város lakóit, és minden Vácra látogatót június 29 és július 6 között. Egy hétre visszarepítik a közönséget az időben, felidézik a barokk kor ünnepeit és hétköznapjait. A Régi Zenei Napokon lesz zene, tánc, irodalom és játék. Betekinthetnek a Régi Zenei Napok kurzusainak kulisszatitkaiba, elsajátíthatnak különleges tánclépéseket, és a nyári hőségben egészen különleges koncerteken pihenhetnek meg a Fehérek temploma vagy a Székesegyház hűvösében. Találkozhatnak az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal, a Capella Savaria Zenekarral, Für Anikóval és Becze Szilviával, és számos izgalmas program közül választhatnak.
Az esemény társszervezője a Váci Egyházmegye.

A fesztiválon számos nagy tudású régizene-professzor: Lax Éva (ének), Bernhard Forck (hegedű), Nicholas Parle (csembaló) valamint Vashegyi György (kamarazene) tart mesterkurzust. A Régi Zenei Napok a páratlan kurzusokon kívül koncertkínálattal is várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget Vácott.

A régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a 35. Régi Zenei Napok a Fehérek templomában. Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével csendülnek fel Dieterich Buxtehude, valamint Johann Fischer művei és útjára indul egy újabb történelmi barangolás.

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

A barokk korban a legmeghatározóbb közösségi eseményként tartották számon a táncolást. Mulattak a fogadókban és a nemesi udvarokban. A Filharmónia Magyarország barokk táncházzal varázsolja ezt a hangulatot Vác főterére június 30-án és hívja táncba közönségét.

Für Anikó és Becze Szilvia lelki töltődésre, egy pohár borra vagy egy frissítő limonádéra invitálja az érdeklődőket július 1-jén az Adullám Kávézóba. „Zenés irodalmi szurkapiszka” című előadásukon a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával kötik össze, az estén közreműködnek a hangszeres és énekes kurzus résztvevői.

Idén először Esztergomban is találkozhatnak a Régi Zenei napok forgatagával. Július 3-án a (Ferences) Szent Anna-templomban is bemutatkoznak a régizene mesterei: Lax Éva, Bernhard Forck és Nicholas Parle. Nagy Réka csellóművésszel kiegészülve adnak koncertet tanítványaik és a közönség számára. A professzorok koncertjén válogatást hallhatnak a barokk zene gyöngyszemeiből.

Július 4-én Krommer Lúcia, Kónya István, Bodrogi Éva, vagyis a Trio Sospiri koncertjét hallhatják a Püspöki palota kertjében. „A certain misery” – szerelem és téboly a színpadon című műsorukban a barokk kornak, ennek a zene- és kultúrtörténetileg is izgalmas időszak legjelentősebb komponistáinak műveiből válogattak oly módon, hogy azok bensőséges zenei világának egy változatos keresztmetszetét mutathassák be. Betekinthetnek olasz, angol, francia és német udvarok szalon-életébe, kamara-kultúrájába, megmutatva azt is, hogy a régi és a mai kor embere ugyanúgy érez és gondolkodik szerelemről, örömről, bánatról.

Miért az orgona a hangszerek királynője? Miért különleges a váci Székesegyház orgonája? Tóka Ágoston orgonaséta keretein belül árul el titkokat a hangszerről, mesél a Székesegyházról és mutat be különleges orgonajátékot július 5-én.

A záró napon egy családias hangulatú Barokk forgataggal búcsúzik a fesztivál. A Duna partján kézműves foglalkozással, korhű viseletbemutatóval, fotózással és népi játszótérrel várnak mindenkit, akik szeretnének egy kellemes és tartalmas barokk napot eltölteni a szabadban.

Végül este 20 órakor a Székesegyházban, a Capella Savaria, a Purcell kórus, Kalló Zsolt és Bernard Forck hangversenyével zárul a rendezvény. A koncerten Szokos Augustin vezényel, műsoron pedig Vivaldi d-moll Concertoja és Bach több műve: az a-moll hegedűverseny, Es erhub sich ein Streit című darabja és a D-dúr Magnificat.

Capella Savaria

A koncertek árából a váci lakosok akár 50%-os kedvezményt is kaphatnak, lakcímkártyájuk felmutatásával.

Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken, a www.jegymester.hu weboldalon, az ismert jegyirodákban, valamint a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1094 Budapest, Páva utca 10–12., +36 1 302 4961).

Bővebb információk: www.filharmonia.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló