Szülőként nehéz kiválasztani a megfelelő gyerekülést. A bababoltok és webáruházak bőséges kínálata sok szülő számára átláthatatlan. Ha neked sem mondanak sokat a márkajelzések és üléstípusok, kisbabád épsége, egészsége érdekében megmutatjuk, hogyan választhatod ki az egyformának tűnő autósülések közül a legmegfelelőbbet. 

Így válassz gyerekülést

Az ideális autósülés kiválasztásához először tisztázni kell, pontosan milyen típusú autósülésre van szükségünk. A megfelelő típus kiválasztásában a gyermek életkora és mérete a mérvadó. Mivel az igények és lehetőségek mindenkinél másképp alakulnak, a gyártók igyekeznek ezeknek a speciális kívánságoknak megfelelni.

Az újszülöttnek való ülés vásárlása előtt tisztázni kell, van-e olyan babakocsink, aminek esetleg kiegészítője a vázra helyezhető babahordozó. Ez esetben ugyanis elég olyan ülést vásárolni, ami a hordozós időszak után lesz jó. Ezzel minimum egy évvel kitolódhat a döntés, mert a menetiránynak háttal rögzített hordozó is teljesíti a gyerekek biztonsága érdekében hozott előírásokat.

Az is tisztázásra szorul a döntés előtt, hogy állandó vagy időszakos használatra szánjátok-e az ülést, vagy esetleg van-e lehetőség több autóba is vásárolni. Ha a nagyszülők sokat segítenek a kicsi körül, az ő kocsijukba több korcsoportos ülés is tehető, ami hosszabb időszakot kiszolgál. A szülőkkel való mindennapos közlekedésben az aktuális súly- és korcsoporthoz jobban igazodó ülés választható. 

Milyen kategóriát válassz?

Ha már nem a legkisebbnek keresel ülést, választhatsz univerzális, a teljes autósüléses időszakra ajánlott 0-36 kg-ig tervezett ülést vagy I-size gyerekülést is, ami legfeljebb ovis vagy 135 cm magasságig használható. Az ebbe beépített plusz biztonsági megoldások és a szűkebb korcsoportra méretezett kivitel nagyobb biztonságot ígér.

A kisiskolás gyermekek számára a később ülésmagasítóvá alakítható ülések ideálisak, ha pedig kinövik a 36 kg-ban megállapított súlyhatárt, önálló ülésmagasítóként is lehet használni. A nagyobb súlyhatáros üléseket a gyártók kivehető szűkítőpárnákkal teszik alkalmassá a kisebbek számára. Előnyük, hogy egy vásárlással letudható az autósülés kérdésköre. 

A forgatható autósülés a rögzített bázistalppal a gyermekkel együtt forgatható. A harmonikus színárnyalatú, könnyen tisztítható huzattal kapható ülések függőlegesen és vízszintesen is a kívánt pozícióba fordíthatók. 

A biztonság mindenek előtt

A kényelmi szempontok mérlegelésén túl az ülések menettulajdonságai és rögzítésük biztonságtechnikai jellemzői is fontosak. Az ECE szabvány szerinti “R129” vagy “R44” jelzéssel ellátott ülés vásárlása biztonságos. Az ilyen ülés megfelel az Európai Uniós szabályozásnak. Az ülések ISOFIX vagy az oldalirányú csúszás ellen is védelmet nyújtó TOP TETHER móddal is rögzíthetőek. A mély fejtámlás kivitel jobban véd az oldalütközés ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló