Unod a biciklit, de mégis környezetkímélő módon szeretnél közlekedni? Valami olyanra lenne szükséged, amivel biztosan eléred a célod, de minél kevesebb izzadsággal? Akkor próbáld ki az elektromos kerékpárt!

Nem kell mindig tekerni

Sokan a környezettudatosság jegyében választják a kerékpározást a mindennapi közlekedésre, de néha igencsak meg tudja keseríteni az ember életét. Hiszen mindig számolni kell az átöltözéssel, mivel a legtöbb ember nem ingben és öltönyben áll neki a tekerésnek. Arról nem is beszélve, hogy hányszor keseríti meg az életünket a szembeszél vagy egy-egy igazán meredek emelkedő. Ez pedig azt jelenti, hogy ha valaki sokat megy, akkor óhatatlanul is leizzad, azaz egy zuhany is dukál az öltözés előtt. Kivéve persze, ha mindezt egy modern elektromos kerékpáron tesszük meg.

Bármilyen hihetetlen, az elektromos kerékpár lényege nem az, hogy mi csak lustálkodunk, míg a gép teszi a dolgát. Ez egy óriási tévedés, hiszen a hatékony haladáshoz igenis kell, hogy mi is beleadjuk a magunk munkáját. Mivel ez csak kiegyenlíti a sebességet, így a legjobb megoldás a családi vagy baráti kerékpározásokhoz még úgy is, ha tartunk attól, hogy nem tudjuk tartani a tempót a többiekkel. Elég egy kicsit jobban odalépni, és a szerkezet pillanatok alatt nagyobb fokozatra kapcsol, ami azt jelenti, hogy egyre sebesebben hagyhatjuk magunk mögött az utat – akkor is, ha az egy meredek emelkedőn fut.

A gyengéje

Ahogy mindennek, úgy az elektromos kerékpárnak is van gyenge pontja, bár alapvetően elenyésző a számtalan előnyhöz képest. Mert környezetbarát, stílusos megjelenésű és ezenfelül pedig még az egészségünk szempontjából is kiváló, de ehhez tartozik a majdnem aprócska hibája, ami pedig a súlya. Az elektromos kerékpárok nagy része jelentősen nehezebb, mint a hagyományos darabok. A legkönnyebbek is 30 kilogramm körül mozognak, ami több szempontból is hátrányos lehet. 

Ez azt jelenti, hogy már a mozgatása is jóval több energiát követel, mintha egyszerűen csak bringáznánk, nem is beszélve arról, ha véletlenül úgy adódik, hogy fel kell vinnünk egy lépcsőn. Ebben az esetben is jelentős többletre kell számítani, sőt ez a plusz súly a gumikon is érzékelhető. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban lesznek laposak, de ez a kis kellemetlenség igazán megéri, hiszen sokkal kevésbé lesznek terheltek az ízületek, mint hagyományos társaik használata esetében. 

Érdekelnek a különböző elektromos kerékpárok? Hidd el, hogy jól döntesz, ha egy ilyen bringára pattansz, mivel még a keringési rendszerre is ugyanolyan jó hatást gyakorol, mint a hagyományos társai, de sokkal hatékonyabb és könnyebb feladat elé állít. A Gemini-Duo elektromos kerékpárjaiban nem fogsz csalódni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló