Miután a zeneszerzőnek a bemutatóig már nem volt elég ideje, ezért saját magától lopott, és az egy évvel korábban írt „Elisabetta” című opera nyitányát iktatta az új darab elé. A nyitány mint önálló zenekari szám, talán még az operánál is népszerűbb, ismertebb lett. Persze kis túlzással, mert A sevillai borbély sikerét, a történet és zene kedves humorát semmi nem múlhatta felül, immár 204 éve.

A margitszigeti nagy színpadon augusztusban két alkalommal két külföldi vendégművésszel mutatják be Rossini talán legnépszerűbb vígoperáját, olasz nyelven magyar felirattal. Az olasz mezzoszopránt Annalisa Stroppat ünnepelheti és ismerheti meg a Margitsziget közönsége, aki Rosina szerepében többszörösen meghódította már a világ nagy operaszínpadait.

Azt is kevesen tudják, hogy ez a korszakalkotó komponista zseni Rossini az egész operát összesen négy hét alatt írta meg. Önök is meggyőződhetnek, hogy az opera kiállta az idő próbáját és egyáltalán nem mondhatjuk, hogy egy összecsapott mű, és a közmondást is cáfolja Rossini műve A sevillai borbély, miszerint jómunkához idő kell.

Beaumarchais hősét a furfangos Figaro-történetét Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná, augusztusban a Margitszigeten Figaro szerepében pedig nemzedékének egyik vezető olasz baritonjával, a sármos Giorgio Caoduróval élhetjük át a fordulatos történetet.

A legnépszerűbb Rossini-opera bemutatóját 1816-ban tartották a római Argentína színházban. A bemutatóról mesélték, hogy a nagytekintélyű és népszerű komponista Paisiellónak hívei mindent megtettek az opera megbuktatásáért, de mint arról hamarosan a Margitszigeti színház közönsége is meggyőződhet szerencsére nem jártak sikerrel.

A darabot indító hangulatos nyitányt követően Rossini zenei humorban is bővelkedő, fordulatos és számos kedves karaktert felvonultató darabja a hazai kiváló operaénekeseknek is lehetőséget ad lubickolni szerepeikben, Horváth István, Pálerdi András, Farkesréti Mária, Geiger Lajos, Kiss András. A Margitszigeten az Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli, Békés András rendezését Kovalik Balázs állította színpadra. A darab ritmikai leleményében és jókedvre derítő temperamentumában egyaránt üdítő hallgató és előadó számára egyaránt.

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2020. augusztus 7.  péntek 20:00 – (esőnap: 8. szombat) >>> JEGYEK

2020. augusztus 9. vasárnap 20:00 – (esőnap: 10. hétfő) >>> JEGYEK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló