2019-ben immár 18. alkalommal kerül megrendezésre neves külföldi és hazai akusztikus gitárosok vendégszereplésével a XVIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál.

Mint minden évben az idén is különleges, izgalmas előadók lépnek fel, szem előtt tartva a magas művészi színvonalat. A fesztivál a tavalyi évhez hasonlóan több tekintetben is gazdagabb lesz, zenében és hangzásban egyaránt.

A 2019-es fellépõk

Gionni Di Clemente (www.gionnidiclemente.com)
Miközben a globalizáció ereje minden hagyományt felülír még a legerősebb zenei hagyományokkal rendelkező országokban is, mint Olaszország, ugyanakkor Gionni Di Clemente kialakította saját muzsikáját, stílusát, amiben mindenkor tetten érhető a latin szenvedély. Mindez egy modern hangzás világban, és nagyobb kulturális távlatokban jelenik meg. Tanulmányait zeneszerzés szakon végezte. A latin szenvedély az első hangoktól fogva érezhető játékában, de közben jelen van egy mélyebb intellektus, ami részben modern harmóniáiban és hitelesen tolmácsolt keleti zenékben nyilvánul meg. Gionni remekül játszik 10 húros klasszikus gitáron, de ha arab lantra vált, képesek vagyunk azt gondolni, hogy ez az eredeti hangszere. Zenéjét olyan nevek formálták, mint Nick Drake, Jorma Kaukonen, Michael Hedges, Ralph Towner és Egberto Gismonti. Nemcsak magával ragadó előadó, hanem kiváló komponista is. Kompozíciói megtartva a latin érzületet, ízléses fúziót mutatnak más kultúrákkal. Számos színházi zene írására kapott felkérést. Jelenleg több jazz és ethno együttesnek is tagja.

Steve Boughman (www.celticguitar.com)
Steve Baughman Kaliforniában, San Francisco-ban él. Muzsikája a kelta és a közép-amerikai folk tradíciókból táplálkozik, azonban játékstílusa eltér a megszokott úgynevezett „fingerstyle” -tól, ugyanis a technikáját egy régi, mára szinte elfeledett, az úgynevezett „clawhammer „ bendzsó technikából vette át és alkalmazza a gitáron. Ezzel a technikával nagyon melodikus muzsikát játszik és ehhez rendkívül izgalmas ritmusvilágot alakított ki. Nemcsak magával ragadó gitáros, de kitűnő énekes is egyben. Steve számos CD-t készített és eddig 5 könyv jelent meg zenéjének kottáiból. Gyakran szerepel nagy nemzetközi gitárfesztiválokon és egyre több országban tart előadásokat.

Dézsi-Olajos-Karap Trió (carpedignem.webnode.hu)
Dézsi Darinka színész-énekesnő (Móricz Zsigmond Színház) és Karap Zoltán (filozófus, zenész) ének-gitár duója ötödik éve színesíti a hazai koncertéletet, akárcsak közös zenekari formációjuk, a CarPEDIGnem. A világzene, az akusztikus pop és kávéházi jazz keverékéből születő repertoárjuk olyan saját maguk szerezte sanzonokból áll, melyekben a zene és szöveg szerves egységére törekszenek. A többszólamú énekbetétek között Dézsi Darinka gyakran tilinkóval vagy kavallal erősít rá a népzenei asszociációkra, míg Karap Zoltán játékában eklektikusan váltogatja a fémhúros hangszer különféle megszólaltatás módjait. A szerelemről és halálról szóló dalszövegeik többségét kortárs költők jegyzik, de alkalmanként klasszikus szerzők verseit is újraértelmezik a zene segítségével. Így ismerkedtek meg a később hozzájuk csatlakozó gitárművésszel, Olajos Gáborral, aki amellett, hogy több díjnyertes színházi produkció zeneszerzője, valamint a Vikár Sándor Zeneiskola gitár tanszakának vezetője, szívesen kísérletezik a klasszikus gitárban rejlő lehetőségekkel a régi zenei hangzásoktól a kortárs könnyűzenei műfajokig.

Laurent Boutros, gitárművész, zeneszerző
1964-ben született Párizsban. Már gyerek korában nagyon vonzotta mindenféle zene, annak spontenaitása és ahol az improvizáció is fontos szerepet kapott. 1984-ben ismerte meg Raúl Maldonadót, az Argentín gitáros zeneszerzőt, aki irányt mutatott neki zenei pályafutásához. Klasszikus gitáron kezdte tanulmányait és előbb a latin-amerikai zenéket tanulmányozta, de később visszatért kaukázusi gyökereihez az örmény népzenéhez és kompozícióinak ezután ez adta az alapját. 1993-tól számos kompozícióját publikálták. Számos országban lépett fel fesztiválokon és koncert körutakon, olyan országokban mint Mexikó, Kuba, Argentína, Japán, Kína, Thaiföld, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és 2004-ben Magyarországon is bemutatkozott. Eddig 3 szóló szerzői albuma jelent meg. Koncertjén ezekből idéz.

Szabó Sándor (www.sandorszabo.com) 
A 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. A kilencvenes évek közepétől érdeklődése lassanként a kortárs akusztikus gitárzene felé irányult. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is. Több mint 60 hanglemezen hallható játéka. 2013 óta rendszeresen tart előadásokat kutatásairól keleti zenei konferenciákon Üzbegisztánban és Azerbajdzsánban. 2011-ben megjelent első könyve a Zene metafizikája, majd 2015-ben a második könyve a Zenélő Őskelet és 2017-ben a Zenebölcseleti elmélkedések című tanulmánykötete.

Yan Vagh (www.yanvagh.com)
Csak úgy, mint a legtöbb gitáros Yan is a rock zenén keresztül jutott el mai stílusához. Klasszikus tanulmányai után hamar fókuszba került különleges játéka és muzsikája. Számos francia együttes és művész hívta meg őt közös együttműködésre, olyanok mint az European Symphonic Orchestra, Paris Orchestra, Orchestral Ensemble of Haute Normandie, Michel Magne, valamint a hárfaművész Hélene Breschand. Yan nylon húros gitáron játszik azonban van egy specialitása, a 10 húros bund nélküli gitár. Muzsikája tipikusan európai és a legmodernebb irányokba tart. Kiváló improvizátor és nagyszerű komponista.

Musique Du Soleil
Az együttes 2016. januárban alakult, Galambos Ernõ (ex-M.É.Z. és ex-Sonia és a Sápadtarcúak) és Kovács Andor (Korai öröm, ex-Zagar) akusztikus gitárosok alapításával. Pár hónap múlva csatlakozott hozzájuk Hegyessy Ákos (ex-Sonia és a Sápadtarcúak) elektromos bund nélküli basszusgitáron és Angler Ákos (Karácsony James, Sziámi AndFriends) ütõs hangszereken. A Musique du Soleil kizárólag saját szerzeményeit játssza akusztikus hangszereken.

Carlos Dorado (Argentína) 
Carlos Dorado Argentinában, Buenos Airesben született. Gitárt és zeneszerzést tanult. Zenéjének alapját elsősorban az argentín népzene képezi, melyet dél-amerikai ritmusokkal és a jazz harmóniavilágával ötvözi. Muzsikáját érdekessé teszi, hogy sokféle hangolást alkalmaz, és ezért a gitárhangzása kissé eltér a megszokottól, egzotikusabb, színesebb. Carlos Dorado nemcsak gitárra komponál darabokat, hanem írt zenét kamarazenekarra is, melybe természetesen a gitárt is integrálta. Ezen kívül komponált 2 gitárra és vonósnégyesre is. Számos koncertet adott különféle nemzetközi fesztiválokon olyan országokban, mint Argentina, Ausztria, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Mexikó, Peru, Spanyolország, Svédország, Svájc és Venezuela.

Helyszín: Esztergom MNM Esztergomi Vármúzeum

Időpont: 2019. május 11-12.

Bővebb információ: http://www.acoustic-guitar.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló