Időpont
2018. november 22. - 2018. nov. 25. 18:00

Helyszín
Váci Dunakanyar Színház
2600 Vác, Dr. Csányi László krt. 58.
(30) 975 5448
www.vacidunakanyarszinhaz.hu


Helyszín: Váci Dunakanyar Színház, Rubra Art Lounge

11.22. csütörtök

18 óra: Sajtótájékoztató

Tűnődés csillagok alatt – Kányádi Sándor emlék performansz – részlet (rendezte: Bakos-Kiss Gábor)

19 óra Kiss Kata Zenekar: Magyarból jeles

A Kiss Kata Zenekar egyedi módon ötvözi a magyar népzenét a modern stílusirányzatokkal, a popot, a rockot, a jazzt és a rapet házasítja a magyar népi kultúra örökül ránk hagyott kincseivel.

Zenéjük célja, hogy az “Y” és “Z” generáció se engedje el a füle mellett a népdalokat, emellett pedig, hogy  összefogja a magyarságot és erősítse a nemzeti identitást.

Az UNESCO Világörökséget képező Matyó Népművészeti Egyesület által alapított Matyó Néptáncegyüttes táncosai színesítik a zenekar koncertműsorát. A táncnál ugyanaz az elv, mint a zenénél, a hagyományt követő néptáncos jelenlét párosul a modern táncvilággal. Így kerül a Kiss Kata Zenekar zenéje és a néptánc tökéletes harmóniába egymással.

A zenekar legutóbbi, MAGYARBÓL JELES kiadványa mintegy 15.000 példányban jelent meg és vált oktatási segédanyaggá a magyarországi és határon túli óvodákban és általános iskolákban. Azonban jellemzően minden generációt összefog zenéjük:

“Áldott e föld és áldott e szó

Édes Hazám!

Itt van a bölcsőm, s itt ringatott

Az én édesanyám.

És ha egyszer síromon nő a vadvirág

Én fentről is, a mennyből is,

Hallom majd szavát:

Együtt dobban a szív, s benne dobban a szó

Magyarnak lenni, igenis jó!

Az egekig ér már a nyíló virág

Karjába zárja a Magyarhazát.”

A koncerten közreműködik: a Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnázium tanulónak kórusa, valamint R. Kárpáti Péter színművész Kányádi Sándor versfilmjével

Jegyár: 1100 Ft

11.23. péntek

13 óra: Első Magyar Versszínház/Csavar Színház – Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon – ifjúsági előadás

Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya című művét az általunk már több helyen sikerrel bemutatott stílussal dolgoztuk fel, mely tapasztalataink szerint nagyon népszerű mind a diákság, mind a felnőtt közönség körében. A játékstílus, az élő zene, az improvizáció és az interaktivitás stílusjegyeit ötvözi. Pontos és részletes dramaturgiával fésültük át az egész művet s azon szavakat, melyek a mai kor emberének (diákjának) már nem érthető, játékkal, magyarázattal vagy zenével tettük azzá. Így az egyetlen gátat, mely Csokonai és a mai kor embere közé rakódott az elmúlt 200 év keze által lebontottuk, ezzel bizonyítva, hogy a magyar költészet nemcsak magasröptű gondolatok és filozófiák fészke, de a nagyszerű és utánozhatatlan magyar humor melegágya is.

Az előadás 5-től 150 éves korig ajánlott, mert ez a két pont ama epochában, melyben van nézőkedv… nemcsak a  dámákban. Aki az időnek e két pontja közt van, annak, mint megannyi angyal olyan a CSAVAR.

Az előadás időtartama 70 perc.

Rendező: Gál Tamás

Jelmez és bábtervező: Őry Katalin Rozália

Zene: Bodonyi András

Játékmester: Gál Tamás

Zenész: Mester László

Jegyár: 1900 Ft

17 óra: Versmondó szalon – vers- és prózamondó verseny

 19 óra: Turay Ida Színház: Zita

Egy svájci falucska kolostorának régi lakójához, a titokzatos, meggyötört de megtörhetetlen asszonyhoz látogató érkezik: egy fiatal rebellis lány. A Habsburg dinasztiáról írja szakdolgozatát, és azért jött ebbe az eldugott faluba, mert itt él a leghitelesebb ember, akitől mindent megtudhat: Zita asszony, az utolsó magyar királyné. Aki egyébként a nagyanyja…
Múlt és jelen, hagyomány és változás, két – szinte végletekig eltérő – világnézet ütközik meg, hogy végül valami egészen különös kapcsolat szülessen a két nő között.
Jöjjenek velünk egy elképesztően izgalmas, időn és tereken átívelő utazásra.
Nem tart sokáig. Mindössze száz év – hetvenhét percben.

Tervezett szereposztás:

BENCZE ILONA (Érdemes művész, Jászai Mari-díjas)

PÁNICS LILLA

FALUSI BALÁZS ÁRON

Rendező:
SZEREDNYEY BÉLA, Érdemes művész, Jászai Mari-díjas

Az előadás időtartama kb. 80 perc

Jegyár: 1500 Ft

20 óra: A Rubra Színpadán: Csonka vers, avagy Anyám tyúkja megy a levesbe! – A Kávészünet zenekar és a VersFesztivál versenyprogramjának zenés estje – a Rubra Art Lounge-ban, vacsorával, kávé nélkül!

Hogyan szól a vers mai köntösben? Milyen, amikor a rímek között valódi tartalom van? Lehet- áncolni a versre? Naná! Mert ez itt a Kávészünet együttes, amely a tehetségkutató televíziós showk világából robbant be a popkultúrába, és hozta magával a klasszikus és kortárs versek legjavát, popzenébe csomagolva!

A Kávészünet együttest Popovics György és Németh Ferenc alapította 2005-ben, egy budapesti kollégiumban. A hobbiszintű zenélést fellépések követték, és az első sikerek után 2009-ben, a Csillag születik című tehetségkutató műsorban ismerhette meg őket a nagyközönség. Ekkor döntöttek a Kávészünet név mellett, mely sugallja munkásságuk irodalmi töltetét. Ettől kezdve menedzsmenttel dolgoznak, és legtöbbször zenekarral kiegészülve koncerteznek hazai és határon túli helyszíneken egyaránt. A Magyar Versmondók Egyesülete számos kulturális és művészeti programjában közreműködnek.

Fellépéseik mellett saját klubestsorozatot indítottak a Millenáris Parkban, később a Gödör klubban folytatva. Kávészünet Slam Turné nevű projektjükkel járták a nagyvárosokat, ahol saját műsoruk mellett mindig teret kaptak a helyi slammerek is, és rendszeresen sztárvendég volt többek között Saiid (AKPH), Wolfie (Punnany Massif) és Busa Pista (Irie maffia).

A duóból napjainkra négytagú együttes lett, mely a korábbi tagcserék és különböző formációk (soundsystem beatboxerrel; 10 tagú zenekar vonósokkal) után stabil koncertzenekarként működik. Máig legnépszerűbb slágerük Hollós Korvin Lajos Csonka vers című művének megzenésítése.

Néhány évvel ezelőtt a Kaleidoszkóp VersFesztiválon megkapták a Kultúra Fiatal Nagykövetei címet.

A zenekar tagjai:

Boros Bálint – basszusgitár, vokál

Komáromi Kristóf – dob, sampler

Németh Ferenc – gitár, vokál

Popovics György – ének, billentyűk

Ezen az estén a Kaleidoszkóp VersFesztivál zenés versenyprogramjának résztvevői is fellépnek, és a borversekhez bor, Petőfihez Anyám tyúkja, a vacsorához pedig populáris verszene jár! Persze kávé nélkül, ha már Kávészünet…

Az előadás a Rubra Art Lounge Étteremben (Dr. Csányi László körút 52.) kerül megrendezésre, a belépés díjtalan.

11.24. szombat

10 óra Versmondó szalon – vers- és prózamondó verseny

13.30 óra: Versszínházi versenyprogram, Verszenei sarok

15 óra: Karinthy Színház / Borbély Sándor – Petőfi Sándor: Az apostol

Egy a 60-as évei elején járó értelmiségit, egy lázadó, de érzékeny, a műre fogékony 30-as fiatalembert látunk a színpadon, akik együtt fejtik meg Petőfi hajlíthatatlan etikai és erkölcsi tisztaságát, forradalmi lendületét, költői nagyságát felmutató művét! Reflektálnak a mai kor erkölcsi és politikai kérdéseire. Vitatkoznak, érvelnek egymással és közben a közönség, mint befogadó, és mint aktív résztvevő az előadás több pontján, megismerheti Petőfi Sándor ezen kevésbé ismert remekművét.

Szereplők:

Borbély Sándor

Az előadás a Karinthy Színházban vált ismertté, annak felújított változata.

„1972 őszén a győri Arrabona Amatőrszínház-ban 17 évesen, – szinte gyerekként – eljátszhattam Petőfi Sándor: Az Apostol című művében a főszerepet, Szilveszter szerepét. Meghatározó élményem volt akkor. Azt éreztem, „hogy én is egy sugár vagyok, amely segít a földet megérni.”

“Mit tudunk elmesélni a mai kor emberének általa, hogyan tudjuk a színpadon élővé ezt a nem színpadra írt költeményt? Ezt éreztem kihívásnak!  Segítségül hívtam fiatal színésztársam, Blazsovszky Ákost és belevágtunk.

Sok év telt el és „be másnak látám e világot, mint egykor képzelém!”

A világ, világunk állandóan változik, alakul. Ezért is választottam előadásom címéül: AZ APOSTOL 1848-2018 Tehát az előadás is változik, alakul, ahogy 2018-19 –ben a világ körülöttünk! Azóta is színészként élem életem és most, újból szeretném Önöknek átadni ezt a költeményt!” – Borbély Sándor

Az előadás időtartama 60 perc

Jegyár: 800 Ft

16.30 óra: Verszenei sarok – koncert

17 óra: Escargo Hajója, Pécs – Babits Mihály: Jónás könyve 

„Bejön. Leül. Elmondja.

És?

És mihez kezdjen a történet végén Jónás?

Menjen vissza Ninivébe? Minek? Kiröhögik. Maradjon a pusztában? De hiszen küldetése van…

Te mihez kezdenél? Vagy köszi, nekem nincs küldetésem és ne is legyen? Na jó, de akkor most vétkesek közt cinkos, aki néma, vagy azért annyira nem?

És ha igen, akkor most mit? Kezdjek neki pampogni, hogy helló, gáz van? Kiröhögnek.

És egyáltalán: Minek mondja el bárki a Jónás könyvét?

Ezek a kérdések kezdték el mozgatni bennem szöveget. Ezért úgy gondoltam, teszek egy kísérletet és megpróbálok beszélgetni erről. Diákokkal és felnőttekkel is. Iskolában és azon kívül is.

A kísérlet része az is, hogy lehet ezt ma? Szóba állunk még egymással?

És hogy hol van erre lehetőség? A színházban? Kocsmákban? A nappali melegedőkben? Hová lehet eljuttatni egy művet, ha tényleg nem kell hozzá szinte semmi?

Kísérlet.”

Játssza és rendezte: Fábián Gábor

Az előadás időtartama 30 perc

Jegyár: 600 Ft

18 óra: A Rubra Színpadán a Soproni Petőfi Színház/ Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból – a Rubra Art Lounge-ban, vacsorával!

Színpadi játék – a Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója

Az előadás emblematikus kérdése:

Elmegyünk étterembe?

És mit vacsorázunk?

Tatárbifszteket és sört.

És tényleg…

A Rubra Színpadon a Soproni Petőfi Színház két színésze, akik az életben is egy házaspárt alkotnak, a házasság mindennapi, mégis különös jeleneteit tárják a színházra és az ínycsiklandó ételekre kíváncsi közönség elé!

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből: az első jelenet látszólagos felhőtlen boldogságától jutnak el az egymás ellen forduláson, a teljes felbomlás folyamatán át a megbékélésig, egy újfajta szeretet kialakulásáig, ahol a két ember, Marianne és Johan már nem kiszolgáltatottjai egymásnak, hanem őszinte megértéssel tudnak közeledni a másik felé.

Ön jó ízlésű?

Akkor itt a helye!

Színház és étterem egyben, a Kaleidoszkóp VersFesztivál Rubra Színpadán, ahol a séf megfőzi, amit a színészek eljátszanak!

Rendező: Pataki András

Főszerepben:

Gál Tamás, Kiss Szilvia

Az előadás időtartama 100 perc

Az előadás a Rubra Art Lounge Étteremben (Dr. Csányi László körút 52.) kerül megrendezésre, a belépés díjtalan.

Az előadásra vacsorajegy váltható!

20 óra: Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház: Arany-metszés

“Mi a tűzhely a rideg háznak, / Mi a fészek kis madárnak, / Mi a harmat szomjú gyepre, / Mi a balzsam égő sebre; / Mi a lámpa sötét éjben, / Mi az árnyék forró délben,… / S mire nincs szó, nincsen képzet / Az vagy nekem, oh költészet!”

Ismerjük a fekete mappás irodalmi megemlékezéseket. De még mennyire! Talán még az ifjú Rák Zoltánnak is egy fekete mappával kezdődött a pályafutása szülővárosában, Nagyszalontán, vagyis ugyanabban a városban, ahol uszkve 200 esztendővel ezelőtt napvilágot látott a máig ünnepelt költő: Arany János.

Bár csak mindenki emlékezetében ott él egy-egy Arany-idézet és ismeri a költő életútjának főbb állomásait, az életmű gazdagságának köszönhetően olyan árnyalt portré is rajzolható, amely újdonság erejével hathat. Erre a lehetőségre alapozta rendezői koncepcióját Rák Zoltán. Hogyan telhettek Arany János siheder évei? Mit tudott a szerelemről? Mit jelentett számára a kor “rocksztárjával”, Petőfi Sándorral ápolt barátsága? Miként élte meg a forradalom és szabadságharc éveit, a házasságot, a családi tragédiákat, az öregedést? – Csupa olyan kérdés, amelyre a válaszokat talán nem a nagy sikert hozó Toldi-trilógia sorai között érdemes keresni. Ezért az előadás rendezője olyan metszeteket (vers-és levélrészleteket, párbeszédeket) válogatott össze, amelyeket döntően csak az irodalmárok és Arany-rajongók ismernek. De talán még ők is meg fognak lepődni. Rák Zoltán Arany Jánosa nem csupán a magyar nyelv utolérhetetlen szókincstárnoka, de a kor kiváló “humoristája” is.

A dramatizált, élőzenével kísért, egymással lazán összefüggő jelenetekről a rendező egy alkalommal ezt nyilatkozta: “Arra vagyok kíváncsi, mit ad ez a szöveg, ez a stílus, ez a hangulat nekünk MA. Nem AGY, amit én keresek a színházban, hanem ÉRZET.”

Szereplők:

Rák Zoltán

Pregitzer Fruzsina (Jászai Mari-díjas)

Dézsi Darinka

Gulácsi Tamás

Zenéjét szerezte: Olajos Gábor és Karap Zoltán

Irodalmi munkatárs: Karádi Zsolt

Rendezőasszisztens: Tanyik Zsófia

Rendezte és a szövegeket színpadra alkalmazta: Rák Zoltán

Az előadás időtartama 80 perc

Jegyár: 1900 Ft

11.25. Vasárnap

9 óra: Versmondó Szalon – vers- és prózamondó verseny

11 óra: Csavar Színház, Hetény (Szlovákia): Jóka ördöge – zenés mesejáték sok humorral

Sok ember legnagyobb keresztje a zsémbes asszony, akitől még az ördög sem tud megszabadítani! De Jókánák, egy jámbor teremtésnek sikerül. Hogy mily módon, kiderül a Csavar Színház legújabb mese előadásából, amely nemcsak zenés, nemcsak humoros, de az interakciót sem nélkülöző játéka bizonyosan felejthetetlenné teszi Arany János ízléses szavait.

A székelyasszony és az ördög című székely népmese ihlette Arany János egyik legnépszerűbb elbeszélő költeményét. Arany, a kétgyermekes családapa, bizony nagy mesemondó volt. A költő kevésbé ismert művét vitte színpadra a CSAVAR Színház a tőle megszokott humorral, csavarral. Az előadás kortalan, a legkisebb beszélni már próbálkozó és a legérettebb, beszédet már sokszor fölöslegesnek tartó nézőink számára egyaránt ajánljuk, igazi családi kikapcsolódást jelent!

Szereplők:

Kiss Szilvia

Gál Tamás

Az előadás időtartama 50 perc

Jegyár: 1400 Ft

13 óra Versfilmek a vásznon – filmes seregszemle

15 óra Díjkiosztó GálaEst

19 óra Csiky Gergely Színház, Kaposvár/Hunyadkürti György – Patrick Süskind: A nagybőgő – Tragikomédia

„Létezhet zenekar primhegedű nélkül, fúvósok nélkül, rézfúvósok, üstdob nélkül, de nem létezhet zenekar nagybőgő nélkül” – ezt mondja egyetlen társáról hősünk, a mindenben középszerű nagybőgős. Egyetlen dolgot űz mesterien: az öncsalást.

Süskind nagybőgőse agglegény ennek minden hátrányával. Egy belvárosi lakásban él, melyet teljesen lehangszigeteltetett, hogy a külvilágot még jobban kizárhassa az életéből. Otthon csak ő létezik a nagybőgőjével és a gondolataival, melyek a monológ során elfogyasztott sör hatására egyre inkább őszinték lesznek. Tipikus nagybőgős: minden gondolata a hangszer körül forog, vagy onnan indul el, és oda talál vissza. Sérelmezi, hogy nagybőgős. Sérelmezi, hogy hátul kell ülnie a zenekarban, hogy nem is hallatszik. Sérelmezi, hogy nem lehet híres szólista, hogy senki nem néz fel rá azért, mert ő egy nagybőgős…

Játssza: Hunyadkürti György

Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész.

Fordította: Indali Klára

Dramaturg: Bérczes László    Színpadkép: Szalai József

Jelmeztervező: Cselényi Nóra

Világítástervező: Memlaur Imre

Súgó: Kirsch Vera

Ügyelő: Székely György

Segédrendező: Szigethy Brigitta

Zenei szerkesztő: Hunyadkürti Soma

Rendező: Sarkadi Kiss János

Az előadás időtartama 80 perc

Jegyár: 1900 Ft


 

Fesztiváligazgató: Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke

Házigazda: Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója

A fesztivál fővédnöke: Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, a Magyar Versmondók Egyesületének tiszteletbeli elnöke

A rendezvény védnöke: Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Vezető tanácsadók: Bakos-Kiss Gábor, Kiss László, Szennik Éva

Bővebb információ: www.versfesztival.hu

 

 


Térkép betöltése...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló