Időpont
2020. március 28. 16:00

Helyszín
A Művelődés Háza
2500 Esztergom, Imaház utca 2/a
33/313-888, +36-30-3483396
www.egomkultur.hu


Joós Tamás zenész interaktív mesejátéka

„A felvezető-játék közös énekléssel, ritmus- és más zenei játékokkal hangolja rá a gyerekeket az előadásra. A prológusban elhangzik: a mese „csakis a közönség közreműködésével válhatik valóra”, azaz beavató jellegű.

A történet népmesei motívumokra épül: van egy ország (Pentatónia, a hangok birodalma), annak egy uralkodója, Violin király. Az özvegy király a széltől is óvja leányát,

Hanga királykisasszonyt, aki bezártságában kertjét gondozza és közben bús dalt dúdol naphossszat. A király már aludni sem tud tőle, mérgében megátkozza: az ördög bújjon belé, ha nem hallgat el. Abban a pillanatban megjelenik Rekegő, a főördög (báb) és teljesíti a parancsot: belebújik a királykisasszonyba. Hanga királykisasszony attól fogva megnémul. A király megbánja szavait, de hiába könyörög, az ördög nem alkuszik. Ekkor hívatja az udvarmesterét, Hangvillát, hogy minden tartományában hirdesse ki, aki kizenéli leányából az ördögöt, méltó jutalmat kap.

Az öt országrész, amelyet Hangvilla körbejár: a Nyenyerék (tekerőlantosok), a Bandurák (citerások), a Tilinkák földje (furulyások), a Tamburások (csörgődob) és a Csuvavák tartománya (az esőbotolók).

A tartományok bemutatása indirekt alkalmat ad a hangszerek játékos megismertetésére, egy-egy dal megtanulására és a hangszerek kipróbálására. Végül minden tartomány ad egy zenészt, és megalakul a Zene-bona Zenekar, amely játékával kiűzi az ördögöt a királykisasszonyból és jól megtáncoltatja. A játék örömünneppel ér véget, amelyben táncra perdül az egész „ország”.

Az előadásban ismert gyerekdalok (Pl.: Megfogtam egy szúnyogot, Tavaszi szél stb.) mellett versek (PL.: Csoóri Sándor: Nyenyerés) is beépülnek a játékba, a közönség közben meg is tanulja őket, ugyanakkor az általuk ismert más énekek is beépíthetők improvizatív jelleggel.”    Szász Ilona dramaturg

50 perc, 3-10 éveseknek ajánlott.

Kamaratermi előadás max. 50 főnek.

Belépőjegy: 800 Ft


Térkép betöltése...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló