Országunk egyik legforgalmasabb turisztikai központjáról, Hévízről valószínűleg már mindenki hallott. Ha még nem járt a városban, mindenképpen el kell látogatnia oda legalább egyszer! Szerencsére a város színvonalas szálláshelyekkel is büszkélkedhet. Most néhány érdekes szolgáltatásról és a hévízi gyógyvíz alkalmazásairól olvashat.

Hévíz története

Délnyugat-Magyarország szívében, Zala megyében helyezkedik el a Hévízi kistérség központja, ahol az egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó található.

Megközelítésében sok szakasz segítségünkre lehet; például a Budapestről érkezők az M7-es, míg a Sopron felől érkezők a 84-es főúton haladva érhetnek oda.

A vonattal érkezők csak Keszthelyig mehetnek, onnan buszjárattal vagy taxival tudnak célba érni.

A külföldiek repülőgéppel Budapestig vagy Sármellékig utazhatnak, ahonnan szintén buszok segítik a továbbközlekedést.

A hévízi gyógyvíz titkos összetevői

A gyógyvíz számos hasznos ásványi anyagban gazdag, amelyek jótékony hatással bírnak az emberi egészségre. Tartalmaz többek között magnéziumot, káliumot, kalciumot, lítiumot és szilíciumot. Ugyanakkor számos kénvegyület is megtalálható benne, amelyek többnyire a lápnövényzetből vagy a mélyből származnak. Az összetevők közül megemlíthető még a metán és a szén-dioxid is.

A Hévízi-tó közelében több fúrt kút is létesült, amelyek kórházakat és hoteleket látnak el olyan kevert jellegű vízzel, amilyen a tó maga is. A kutak 39-42 °C hőmérsékletű vizet szolgáltatnak.

A fürdőkúra kapcsán azonban kötelező figyelembe venni az indikációk és a kontraindikációk meglétét, vagyis azt, hogy milyen betegségek megléte esetén ajánlott, illetve mikor szigorúan tilos az alkalmazása!

A hévízi iszap

A gyógyvíz mellett az iszap jótékony hatását is előszeretettel aknázzák ki. Ennek 80%-a szervetlen és 20%-a szerves anyagot tartalmaz, amely jórészt mészből áll. Továbbá olyan hasznos anyagok is megemlíthetőek, mint a magnézium, kalcium, nátrium, vas, alumínium vagy a hidrogén-karbonát. A hévízi gyógyiszap rádiumos hatása egyrészt fajdalomcsillapító, másrészt növeli az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködést, megnyugtatja az idegrendszert, és a jó irányba befolyásolja a sejtműködést.

A hévízi Hotel Európa fit**** egészségmegőrző kezelései között számos kiegészítő szolgáltatást talál, amelyek jótékonyan hatnak szervezetére.

Szállodai gyógyítás Hévízen

Napjainkban akadnak olyan hotelek, amelyek gyógyászati jelleggel is működnek. Ilyen például az Európafit is. Gyógyászati részlege, a Vitalium Health and Beauty Centrum olyan alapelemeket ötvöz a kezelések során, mint a levegő, föld, tűz és víz. Így egymás mellé helyez olyan speciális tevékenységeket, amelyek csak egymásra építve érhetnek el komoly sikereket, akár prevencióról, akár wellnessről legyen szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló