Fedezd fel a Sátorkőpusztai-barlangot!

Ha szereted a kihívásokat, a vadregényes környezetet, akkor mindenképpen látogass el az Esztergom mellett található Sátorkőpusztai-barlanghoz!

A barlang az Esztergom-Kertvárostól keletre elhelyezkedő Nagy-Strázsa-hegy délkeleti, sziklás oldalában található. A barlanghoz nem visz jelzett út. Autónkat a hulladéklerakónál található parkolónál hagyva, indulhatunk a Nagy-Strázsa-hegy sziklás oldalának irányába, ahonnan jelzetlen, de jól kitaposott ösvény vezet a barlanghoz. Hófehér gipsz és kalcitkristályokkal borított járatai az egyik legkülönlegesebb barlanggá emelik hazánkban. A történelem viharai nem kímélték képződményeit, de még így romjaiban is lenyűgöző látványt nyújt.

Sátorkőpusztai-barlang
Fedezd fel az ország egyik legkülönlegesebb kristálybarlangját, a Sátorkőpusztai-barlangot!

Egyszerű vasajtaja nem sejteti, hogy az ország egyik legkülönlegesebb kristálybarlangját rejti. A bejárat mögötti első nagyobb teremből lefelé indulva kisebb-nagyobb gömbfülkék egész sorozatán keresztül ereszkedhetünk egyre lejjebb. A helyenként átbújásokkal, kisebb mászásokkal tarkított útvonalon több helyen kapaszkodókötelek, vaslétrák, beépített lépcsők segítik a közlekedést. A több helyen oldalirányba, ill. felfelé kiágazó, és egymásba kapcsolódó gömbfülke füzérek labirintusszerű jelleget kölcsönöznek a járatnak. Míg a felső részek szinte szabályosan gömb alakú fülkéi teljesen képződménymentesek és sima falúak, addig az alsóbb szakaszokon tömegesen jelennek meg a különböző hévizes eredetű ásványkiválások.

Sátorkőpusztai-barlang esztergom

De az igazi meglepetés a barlang legalján található Kővirágok-termébe való leereszkedés után éri a látogatót. A barlang eddigi méreteihez képest itt hatalmas tér, és lenyűgöző látvány fogad, melyet a vakító fehérségben pompázó falak és az aljzatot is vastagon borító gipsztörmelékek még tovább fokoznak. Bár a terem jelenlegi kinézete nagyon távol áll attól, amilyennek az egykori felfedezők láthatták, de így is különleges atmoszférája van. A falakon megmaradt, vagy a törmelékek között kiállított vastag gipszkérgek, kalciterek, finom gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok között hosszasan legeltethetjük a szemünket.

nagystrázsa hegy

A barlang könnyen járható, a kalandtúra legnehezebb részét a 10 méteres függőleges létra leküzdése jelenti, mely kényelmesen és biztonságosan van kialakítva. A túra során a barlang kivilágítása megoldott, de bejárásához jól jöhet egy saját fejlámpa, és a koszolható túraruházat.

Csak előzetes bejelentkezéssel, a barlangot üzemeltető Benedek Endre Barlangkutató Egyesülettel látogatható!

Forrás: dunaipoly.hu

További kirándulás tippekért kattintsatok ide!