Ha elég volt a hidegből, irány egy termál tó

Magyarország kis területe ellenére 3 termál tóval is büszkélkedhet melyek remek kikapcsolódást nyújtanak akár egy napra vagy hosszú hétvégére.  

Mindegyik másért különleges és szerethető…

1. Hévízi-tó

A tó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha erdővel Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava és ezáltal persze az ország talán legemblematikusabb termálfürdője is. Kevés olyan patinás üdülőhely van Magyarországon, ahova már az 1700-as évek végén is jártak gyógyulni az emberek, hát Hévíz ilyen.

A különleges gyógytóba másodpercenként több mint 400 liter friss víz érkezik, ennek révén hetente kétszer a teljes vízmennyiség kicserélődik.

Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog,de télen sem hűl 22-23 Celsius-fok alá.

A tófürdő gyógyhatása

  • Reumás mozgásszervi betegségekre
  • Gyulladásos ízületi és gerincbetegségekre
  • Kötőszöveti reumára
  • Másodlagos ízületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló ízületi panaszokra (pl. köszvény), illetve belső elválasztású mirigyek zavara esetén
  • Bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladásokra
  • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációjára
  • Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak esetén
  • Ízületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét esetén
  • Krónikus nőgyógyászati betegségek esetén

Bővebb információk, nyitva tartás, árak: ITT

 2. Demjéni Termáltó

2016 -ban nyitotta meg kapuit a Demjéni Termáltó, ami a szomszédos Egri Korona Borházhoz tartozik. Az Egertől 14 kilométerre található Demjén ezzel igazi kis termálfürdős centrummá változott, hiszen klasszikus termálfürdő, barlangfürdő, különleges piramis fürdő is működik a termálvizű tavon kívül a településen.

A környéken egyedülálló mediterrán jellegű, tengerpartot idéző fürdő a felnőtteknek és gyermekeknek is kellemes kikapcsolódást nyújt egész évben. A fürdő 3,5 ha területen helyezkedik el, a nagy terület biztosítja a vendégek részére a kényelmes elhelyezkedést,napozási lehetőséget. A vízfelület nagysága 3500 m2 , hőmérséklete 28-30 C-fok. A tó közepén egy fürdőház található élményelemekkel kialakítva, itt a gyógyvíz 34-36 C-fokos.

A vízellátást két termálkút biztosítja, az egyik 1515 m mélységű, ebből 72 C-fokos termálvíz tör fel, a másik 1625 m mély, ebből 81 C-fokos termálvizet nyernek ki, ezek a termálvizek megfelelő hűtési technológián átesve jutnak a tóba.

Bővebb információk, nyitva tartás, árak: ITT

3. Zalakarosi Termáltó

A fentiekkel ellentétben ez a tó, bár fürdésre nem alkalmas, (ugyanis ez egy mesterségesen kialakított tó, melynek forrása a szomszédos Zalakarosi Fürdő feleslegessé vált termálvize) viszont nagyon jó szabadidős lehetőségeket jelent a tó felkeresése, hiszen körülötte tanösvény, fitneszpark, játszótér és egy 21 méter magas csúszda is található.

Termáltó és Ökopart látványelemei:

A termáltó környékén kialakított egyedi kis világ egyik legmonumentálisabb, legkiemelkedőbb eleme a 21 méter magas csúszdatorony, mely méreteit tekintve egyedülálló az egész országban.

A fogadó épület mellett található a hangok pavilonja is, ahol a különböző magasságú hangkeltő elemek segítségével játékos formában ismerkedhetünk meg a hangokkal, figyelhetjük meg a hangok rezgéshosszának változását.

Folytatva a sétát a bátrabbak kipróbálhatják a vízen járás tudományát a termál tavon kialakított vízi tipegő segítségével. A pálya a sekély vízmélységű részekre épült, beton elemekből áll, melyek csúszásmentes felületükkel a biztonságos játékot biztosítják.

A tó két partját híd köti össze, középen a szigettel, ahol megpihenhetünk pár percre élvezve a látványt a tó felett. A híd túlsó lábától a fények meditációs pavilonjához jutunk. A tető alatti tér négy oldalán különböző méretű fa oszlopok helyezkednek el, így mindig besüt a nap valamelyik résen, s ha sokáig figyeljük, a fénycsíkok lassan, a Nap látszólagos mozgását követve folyamatosan változnak. Az elrendezés segítségével láthatóvá válik a Föld forgásának hatása.

A tó erdő felőli, déli szélén található egy tanösvény, mely a fák között kacskaringós úton visz be bennünket az erdőbe, majd ér ki ismét a kiindulópontra.

Ha tó körüli séta – és a gyerekek utáni szaladgálás – még kevés volt, a szabadtéri fitness parkban is megdolgoztathatjuk izmainkat.

Bővebb információk, nyitva tartás, árak: ITT