Három új híd is épül az Ipoly felett

Drégelypalánk és Ipolyhídvég, Őrhalom és Ipolyvarbó, valamint Ipolydamásd és Helemba közt is új átkelő épül az Ipolyon. Röviden összefoglaljuk, hol tartanak most a munkák, és várhatóan mikorra készülnek el ezek a hidak.  

Három új híd épül az Ipolyon Magyarország és Szlovákia közt: a folyó Nógrád megyei szakaszán Drégelypalánk-Ipolyhídvég és Őrhalom-Ipolyvarbó között jön létre új átkelő, illetve a Pest megyei Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közt.

2023-ban mindhárom új Ipoly-hidat átadhatják

A Drégelypalánk-Ipolyhídvég és az Őrhalom-Ipolyvarbó közti Ipoly-híd is 2021. augusztusában talált kivitelezőre. „A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. a szlovák féllel zajló beruházásban létrejövő Drégelypalánk-Ipel’ske Predmostie (Ipolyhídvég) közötti hidat a Colas Közlekedésépítő Zrt., míg az Őrhalom – Ipolyvarbó közötti hidat a Hídépítő Zrt. valósíthatja meg. Az engedélyezési terveket a Speciálterv Kft., míg a kiviteli terveket a Roden Mérnöki Iroda Kft. és a Pont-Terv Zrt. készítette” – írja a Magyar Építők.

Az Őrhalom-Ipolyvarbó közötti átkelő alapkőletételére március 11-én került sor az ipolyvarbói oldalon, a Drégelypalánk-Ipolyhídvég híd alapkövét pedig 2022. április 20-án tették le. Az építkezéseket várhatóan 2023 végére fejezik be.

A Pest megyei Ipolydamásd és a másik oldalon Helemba között a tervek szerint még előbb elkészül az új átkelő: ennek főtartóit 2021. szeptember végén emelték be a helyükre, 2022. április 19-én pedig átadták a hídra felvezető bekötőút építkezési területét. Ha minden a tervek szerint halad, az ujszo.com szerint a hídnak és a rávezető utaknak 2023. január 27-ig kell elkészülnie.

Az első világháború előtt 47 híd ívelt át az Ipolyon. A háborúban ezek közül sok elpusztult, és amikor Trianon után az Ipoly nagyrészt határfolyóvá vált, egyik oldal sem szorgalmazta, hogy újakat építsenek. Később, az ötvenes években már csak négy híd kötötte össze a folyó két oldalán élőket. Napjainkban viszont több projekt is tervben van ennek az összeköttetésnek az újraélesztésére, illetve fejlesztésére.