Amennyiben boxolsz, vagy el szeretnéd kezdeni ezt az emberpróbáló sportágat, akkor bizonyára te is tisztában vagy azzal, hogy mennyire is fontos a megfelelő minőségű és strapabíró zsákolókesztyű megléte.

Egy igen elterjedt és közkedvelt kiegészítőről beszélünk, hiszen a zsákolókesztyű mindenképpen szükséges a boxzsák biztonságos ütlegeléséhez. Azonban nem kifejezetten csak a box kiegészítője lehet, hiszen számos más küzdősportban is szeretettel használják a boxzsák adottságait edzés és felkészülés szempontjából. 

Mikor van szükséged zsákolókesztyűre?

A minőségi zsákolókesztyű elsődleges szerepe a boxkesztyű helyettesítése, amellyel nem csak a kezedet kímélheted meg, de a boxzsák élettartamát is meghosszabbíthatod, hiszen nem roncsolódik annyira az anyag, ha megfelelő eszközzel ütöd. A zsákolókesztyű tulajdonságaira való tekintettel itt is válogathatsz különböző márkák és kivitelek közül, amelyek árban és minőségben mind eltérhetnek egymástól. Azonban minden esetben a boxkesztyűknél olcsóbb és könnyebb darabokat szerezhetsz be. 

Ezzel nem csak a válladat kímélheted, de nem kell akkora kiadással sem számolnod. Abból az okból kifolyólag, hogy anyaga vékonyabb, kevésbé párnázott és súlya is kisebb, így nem ajánlott ökölvívás során alkalmazni, csupán zsákon, pontütőn vagy reflexlabdán szükséges használni. Így védi mind az eszközöket, mind a kezet a nagyobb sérülésektől és horzsolásoktól. 

A zsákolókesztyű jellegzetességei

Összességében elmondható, hogy a legtöbb box végződéssel rendelkező sportágban használnak zsákolókesztyűket, legyen szó thai-boxról, kick-boxról vagy francia boxról. A kezdő amatőröktől egészen a profi versenyzőkig mindenkinek megtalálható az eszköztárában. Azonban nemcsak box edzéseken, hanem fitnesztermekben is találkozhatsz az eszközzel, mivel ez a mozgásforma – a zsákolás – nem csak kifejezetten boxolóknak előnyös. A kondíció karbantartásában fontos szerepet játszik. 

A zsákolókesztyűket is szokás méretezni, csakúgy, mint a ruhákat. A méret a kézfej nagyságától függően változik, így választhatsz XS-es mérettől egészen az XXL-es méretig. Abban az esetben, ha hosszabb bandázzsal szoktad viselni, amely meghaladja a 4 métert is, akkor érdemes eggyel nagyobb mérettel rendelkező zsákolókesztyűt választanod. Azonban arra is ügyelj, hogy a kesztyű ne lötyögjön a kezden, valamint légy tudatában annak a tényezőnek is, hogy minimális mértékben tágulni fog. 

Forma tekintetében nem létezik szabvány, így számos típussal találkozhatsz a piacon. Vannak, amelyek inkább a boxkesztyűre hajaznak, de vannak, amik olyanok, mint egy síkesztyű. A választás leginkább kényelmi funkcióktól és az ízlésedtől függ. Anyaga lehet bőr vagy műbőr is. Míg a bőr sokkal strapabíróbb és hosszabb életű, addig a műbőr sokkal alacsonyabb árkategóriába tartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló