Az illóolaj növényi oldószeres kivonatokat vagy növényi összetevőket tartalmazó hidrofób, azaz vízben nem oldódó elegy. Láthatatlan kísérőink, számos alkalmazási területük ismert. Évszázadok óta használjuk őket, felbukkan történelmi forrásokban. A Bibliában is említik már a tömjén, mirha és balzsam szavakat. Egyiptomi királysírokban sok illatszeres flakont találtak, a halottak mumifikálásához pedig felhasználták az illóolajok baktériumölő és konzerváló hatását is. 

Mire használhatjuk napjainkban az illóolajokat?

A modern gyógyítók körében is egyre népszerűbbek. Egy pici cseppben összetevők százai rejtőznek. Kémiai szerkezetük teszik alkalmassá e csodálatos elegyeket arra, hogy segítsék belsőnk öngyógyítási folyamatait. Nem csak a fizikai tüneteket enyhíthetik, hanem a lelki tényezőkre is hatnak.

A legtöbben az aromaterápiás párologtatás kapcsán találkoznak először egy vagy több illóolajjal. A belélegzéses alkalmazás mellett azonban helyileg, közvetlenül is alkalmazhatók. Direkt a bőrön keresztül – valamilyen hordozóolajba keverve – javasolt a pattanások, vágások vagy zúzódások okozta problémák helyi kezelésére. Hígítatlan használata ellenjavallt, csak szakember tanácsára tegye! Borogatásra, inhalálásra, fürdővízbe vagy lábvízbe keverve is érdemes kipróbálni őket. 

A hígítás és a hordozóolajok

Hígítással nagymértékben csökkenthető az allergiás immunválasz veszélye. A jojoba-, szőlőmag-, mandula-, sárgabarackmag- vagy kendermagolaj a leggyakoribb hordozóolajok. Ezekbe érdemes cseppenteni a megfelelő illóolajat a javasolt mennyiségben. Ezzel jelentősen csökkenthető az allergiás immunválasz veszélye. Egyes konkrét problémák, betegségek esetén – szalicilsav-érzékenység, véralvadási zavar – bizonyos illóolajok alkalmazását a szakemberek nem javasolják (kúszó fajdbogyó, nyír, szegfűszeg, fahéjkéreg). Két éves kor alatti gyermekeknek pedig szigorúan csak hozzáértő szakember javaslatára és nagyon körültekintően szabad illóolajokat adni! Léteznek azonban KidSafe olajok. Ezekről nagyon érdekes írásokat talál az EssentialHeal honlapján.

Melyik cégben bízhat?

A piac nagyon telített. A felelős gyártók és forgalmazók kiválasztásához adunk néhány fogódzót, amely segítheti a döntést. Az olajon lévő címke tartalma: jó jel, ha a növény közönséges és latin neve is szerepel, valamint a származási ország és az olaj kinyerésének módja (hidegen sajtolás, gőz desztilláció, stb.). A cég weblapja: van-e bővebb információ a termékekről? Találhatunk-e az olajokra vonatkozó javaslatokat, egyéb cikkeket? Közzéteszik-e a GC-MS adatokat (ezek validált laboratóriumi eredmények az egyes illóolajok kémiai összetevőinek arányairól). Van-e kapcsolatfelvételre lehetőség a céggel? 

Reméljük, kíváncsivá tettük! Érdemes felkeresnie a már említett EssentialHeal oldalt, ahol érdekes cikkeket és blogbejegyzéseket talál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló