Már régóta az ország első számú rock zenekara a debreceni Tankcsapda. Koncertjeik rendre teltházasak, minden lemezük elért valamilyen minősítést, van, amelyik hétszeres platina lett. Április 28-án hatalmas dobásra készülnek a Budapest Arénában, egy különleges koncerttel. Ennek kapcsán válaszolt kérdéseimre Lukács Laci, a zenekar énekes/basszusgitárosa.

– Három hónappal ezelőtt jelent meg a zenekar új lemeze, Dolgozzátok fel! címmel. Azonban ez nem egy sorlemez volt, hanem egy rendhagyó, dupla feldolgozáslemez, melynek egyik korongján Ti játszottátok el néhány kedvenceteket, a másikon pedig kortárs előadók játszottak Csapda dalokat. Jómagam is kockázatos vállalkozásnak tartottam volna ezt, ha nem Ti csináljátok. Szerintem a siker borítékolható volt, a lemez mostanra pedig, ha jól tudom, hétszeres platinalemez lett. Számítottatok ekkora sikerre? Hozzátok milyen reakciók érkeztek a lemezre?

– Bíztunk benne, hogy nem csak nekünk tetszik majd az ötlet és valóban így is lett. Ez egy – szándékaink szerint – generációkon átívelő, vagy ha úgy tetszik, összekötő lemez, hiszen a dalok és az előadók keletkezése és alakulása-aktivitása a magyar könnyűzene nagyjából negyven (!) évét öleli át ilyen, vagy olyan formában. Mivel ez így egy nagyon színes, vegyes lemez lett, fel voltunk készülve arra, hogy sokan nem értik majd ezt az egészet és sok fikázás jöhet, de nem így történt! Vannak persze – mindig és mindenhol – akiknek, ahogy mondani szokták a sz@r is ízetlen, de nagyságrendekkel több jó kritikát kaptunk, és kapunk a mai napig erre a vállalkozásra, erre a valóban különleges dupla lemezre, mint amit reméltünk! Az eladott példányszámok pedig önmagukért beszélnek.

– Tudatosan nem készült klip részetekről ezekhez a dalokhoz? Nem is várható a későbbiekben sem?

– Beszéltünk róla, csináljunk-e vagy sem de mivel ez a lemez annak ellenére, hogy nagyon színes, mégis így együtt jelenti azt, amit, ezért végül úgy döntöttünk, nem emelünk ki egyetlen dalt a feldolgozásaink közül. Ezzel együtt a „másik” lemezen szereplő előadók által játszott dalok közül többhöz is készült klip. Ilyen pl. a Leander Kills féle ’Lopott könyvek’, a Wellhello ’Fiúk ölébe lányok’ klipje vagy a Pennhurst ’Köpök rátok’-ja, de a Brains is készített egy szöveges videót.

img_8392_ok

 

– Várható esetleg egy második rész, elsősorban a Tőletek lemaradt dalokkal?

– Azt szokták mondani, hogy „soha ne mondd, hogy soha” de nem, mostanában biztosan nem tervezünk „második részt”. Annak ellenére sem, hogy nagyon sok olyan előadó maradt le – elsősorban helyhiány miatt – erről a lemezről, akinek pedig egyértelműen ott lenne a helye. Azt meg, hogy mit hoz a távolabbi jövő, majd meglátjuk.

– Volt egy „verseny” is ugyebár, amolyan last minute jelleggel, ahol bárki küldhetett Nektek feldolgozást. Voltak olyanok a Pennhurst-ék verzióján kívül, amire felkaptátok a fejeteket?

– Igen! A szándékosan szűkre szabott nevezési határidő ellenére is nagyon sok felvételt kaptunk. Voltak egészen meglepő dolgok is, pl. gyerek-dal verzió vagy teljesen „filmesre” hangszerelt, klasszikus zenét idéző, szöveg nélküli átírat és persze egy csomó „hagyományosabb”, jobb-rosszabb felvétel is. A győztes a Pennhurst lett, bennük éreztük leginkább azt a hangulatot és törekvést, amit alapvetően egy friss banda ’csapda átiratától reméltünk. Nekik szavaztunk bizalmat, amivel maximálisan éltek is. Nem véletlenül lesznek ők az egyik vendégzenekar az Arénában!

– Volt egyébként olyan, akit nagyon szerettetek volna, hogy felkerüljön a második korongra, vagyis azok közé, aki Titeket dolgoz fel, de nem akarta, vagy esetleg olyan lett a végeredmény, amire inkább nemet mondtatok? Természetesen nevek nélkül kérdezem.

– Voltak tervben más, a lemezen végül nem szereplő előadó nevek, de azok közül, akiket megkerestünk végül csak egy olyan volt, aki a végén „visszalépett”. Olyan viszont nem volt, aki elkészítette a felvételt, de végül lemaradt volna, az az mindenki, aki beletett apait-anyait, ott van a „kettes” lemezen.

letöltés

– Április 28-án a Tankcsapda először játszik önállóan a Budapest Sportarénában, ami bizony nem kis szó. Minden bizonnyal különleges koncertre számíthatunk. Miért éppen ezt a helyszínt választottátok és mit várhatunk a koncerttől?

– Az Aréna az ország legnagyobb fedett koncerthelyszíne és már éppen itt volt az ideje egy önálló Tankcsapda koncertnek. A koncert alapvető különlegessége a nézőtér közepére helyezett színpad lesz, vagyis az, hogy az emberek között fogunk játszani a szó szoros értelmében. Azt szeretnénk, ha a helyszín mérete ellenére ez egy igazi klubhangulatú koncert lenne ahol a közönség és a zenekar nem óriási távolságokra van egymástól, hanem nagyon is érezhető közelségben és az ehhez tartozó hangulatban! Ez a megoldás ráadásul nagyon sok izgalmas és látványos technikai megoldásra is lehetőséget ad, szóval ez egyszerre lesz egy „nagy Aréna show” és egy emberközeli koncert!

– Az Aréna előtt ismét külföldön indul a turné, két osztrák és egy szlovákiai állomással, amit májusban Ausztrália követ, de ősszel ismét várható holland, angol, amerikai és kanadai állomás is. Lassan már minden földrészt meghódít a zenekar. Azt tudjuk, hogy ezek a bulik elsősorban nem az extraprofitról szólnak nyilván. Ki lehet ezeket hozni minden esetben veszteségmentesre? Ennyire szerettek külföldön turnézni?

– Az, hogy egy-egy ilyen távoli koncert körút anyagilag ne legyen ráfizetéses, kifejezett törekvés és kritérium! Persze valóban nem az Ausztrál vagy az USA nyugati parti koncertjein gazdagszunk meg, de minden esetben fontos, hogy legalább veszteségmentes, de inkább nyereséges legyen a turné. Ha csak utazgatni támadna kedvünk, azt megtehetnénk gitárok és technikusok nélkül is hobbiból pl. a családjainkkal. Mi ilyenkor nem nyaralni megyünk, hanem zenélni, ami nekünk a munkánkat is jelenti, márpedig ha az ember dolgozik, és jól végzi a munkáját, azért pénzt is kell, hogy kapjon.

– Az év végén az Urai vagyunk a helyzetnek albumot kihoztátok vinyl-en is. Miért döntöttetek úgy, hogy éppen ezt a lemezt hozzátok ki ilyen formában? Hol lehet beszerezni ezt a kiadványt? Amennyiben rentábilis lesz, várhatóak még ilyen kiadványok?

– A bakelit kiadványoknak inkább hangulati és eszmei értéke van és nem rentabilitása. Azért ezt az albumot hoztuk ki így, mert egyrészt ez a legutóbbi sorlemezünk – egyben az egyik valaha volt legsikeresebb albumunk is minden szempontból – másrészt ennek az albumnak a grafikája, a lemezborító is megért egy „bakelit-misét”. Mivel ez egy kis példányszámos, limitált kiadás így csak a zenekar web áruház felületein (tankshop.hu és rockmusicshop.hu) lehet beszerezni.

– Készül már esetleg az új Tankcsapda lemez is? Ha igen, mire számíthatunk és mikorra várható? Vannak már terveitek erre vonatkozóan?

Elég munkamániás zenekar vagyunk ahhoz, hogy az Aréna próbákkal párhuzamosan már új témák nézegetésével, vagy ha úgy tetszik, új dalok megformálásával is elkezdtünk foglalkozni. Ez a folyamat azonban még annyira az elején tart, hogy erről ennél többet mondani most még puszta szószátyárkodás lenne…

Korábban viszonylag kevés televíziós szereplést vállaltatok el, most pedig rövid időn belül kettő is volt. (50 milliós játszma, Fábry) Miért mondtatok igent ezekre a felkérésekre?

– Egy olyan volumenű koncert, mint az Aréna buli promóciós előkészítése – vagyis, hogy a koncert híre a lehető legtöbb, egyébként nem kimondottan rock-koncertre járó emberhez is eljusson – egyrészt „megkövetel” másrészt lehetővé tesz olyan sajtó megnyilvánulásokat is, amiket máskor nem tudunk, vagy nem akarunk vállalni. Ezzel együtt azonban, azokhoz az elvekhez, amik mindig is jellemeztek minket (pl. hogy nem megyünk „főzős-celebpartys-bohóckodós-playbackelős-stb…” műsorokba) továbbra is tartjuk magunkat. És ehhez azért tegyük még hozzá, hogy az 50 milliós játszmának ráadásul fontos része volt, hogy a megnyert összeget jótékony célra ajánlottuk fel, ezzel is segítve egy nehéz helyzetben lévő fogyatékosokat ellátó intézetet.

– Nyáron merre láthatunk Titeket? Lesz valamilyen különleges fellépésetek?

A nyár a fesztiváloké, de ezzel gondolom nem mondtunk sok újat. Különlegességként pedig most elsősorban az Arénára koncentrálunk, minden más csak ezután jön!

Üzentek valamit az Olvasóknak?

– Annyit csak, hogy nem volt még senki olyan Tankcsapda koncerten amilyen április 28-án lesz, szóval nem érdemes kihagyni!! :o)

Az interjút készítette: Szénégető Richárd (Ric$)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló