A magyar könnyűzenei élet egyik állócsillaga, a Magna Cum Laude idén már 20 éves. Már-már hihetetlen, hogy így elrepült az idő, de a zenekar töretlen sikere is bizonyítja, van igény a vidéki sanzonokra. A csapat most egy nagyszabású Budapest Sportarénás koncertre készül, ahol a közönségükkel együtt ünneplik meg ezt a két évtizedet.

– Húsz éve vagytok jelen a hazai zenei életben, és bizony jó ideje vezető zenekarként. Az indulásnál reméltétek, hogy a MCL ekkora sikertörténet lesz?

Bíztunk benne, hogy előbb-utóbb eljutnak a dalaink a közönséghez, akik majd eldöntik, hogy tetszik nekik vagy sem. Ne a rádió döntse el, hogy tetszik-e az embereknek vagy nem. Mindig is hittünk a dalainkban és tudtuk, hogy jó az, amit csinálunk. Hogy sikertörténet legyen a Magnából, a jó dalokon felül, rengeteg munka, nagyon sok áldozat, hit és szerencse is kellett a sikerhez.

– Volt olyan, ezalatt a két évtized alatt, amikor megfordult az bennetek, hogy inkább hagyni kéne a zenekart és valami mást csinálni? Ha igen, akkor mi lett volna az?

Hazudik az a zenekar, akik két évtizede együtt vannak jóban-rosszban és legalább egyszer nem akarták abba hagyni a közös zenélést. Velünk is előfordult, de mindig a harag és az egó felett tudott győzedelmeskedni a közös érdek, a közös irány, az egy irányba való gondolkodás, látás. Ez a legfontosabb a Magna esetében, hogy tudtunk egymáshoz alkalmazkodni akár úgy is, hogy ki ki a saját egóját háta mögé hagyta a zenekar érdekeiért. Hogy mivel foglalkoznánk, ha nem lenne a Magna nem tudjuk, mert nem gondolkoztunk még ezen, mert teljesen evidens, hogy mi ezt csináljuk, nekünk ez az életünk, ezzel kelünk és ezzel fekszünk. Ezt véleményem szerint ezen a szintem már máshogy nem lehet csinálni, csak így.

– A Sportarénás buli, magától értetődően a „Hússzal ezelőtt érkeztem…” címet kapta. Mivel készültök erre a koncertre, mire számíthat a közönség?

Bevallom férfiasan, mindig nagy problémát okoz egy-egy ilyen nagy koncert műsorát megtervezni dalostul, szereplőstül. Próbálunk egy olyan dalsorrendet összerakni, ami tetszik nekünk is és egy átfogó képet tudunk mutatni a zenénkből a közönségnek.  Sok időt foglalkoztunk azzal, hogy ez a jubileumi koncert teljes egészében rólunk szóljon vagy tele tűzdeljük vendégekkel. Arra jutottunk, hogy lesznek vendégek, de csak mértékkel, ugyanis szeretnénk, ha ez az este a Magnáról szólna leginkább. Vendégeink között lesz a pécsi székhelyű VIVAT BACCHUS acapella énekegyüttes, a Magyar Vírtózok Vonósnégyes, Ökrös Károly a Budapest Bár zenekar harmonikása és nem utolsó sorban Ferenczi György barátunk.

– Az Aréna belső udvarán ezúttal is lesz disznótoros, pálinka- és borkóstoló. Miért tartjátok fontosnak, hogy egy kis vidéket csempésszetek a fővárosba?

Valahogy azt gondoljuk, hogy passzol a Magna életérzéshez. Jó pár éve megálmodtuk, kitaláltuk és ezt már nem is nagyon tudjuk elképzelni máshogyan. A rajongók nagyon szeretik, hogy nem csak egy koncertet kapnak, hanem megkapják az igazi, minőségi, vidéki disznótoros gasztronómia legjavát és nem egy száraz szendvicset kapnak a pénzükért. Valahogy a zenés mulatság része volt mindig is az ivás-evés, ezt a hagyományt folytatjuk mi.

– Azért az Aréna még mindig a csúcs idehaza, ha önálló koncertek helyszínéről van szó. Ugyan ez már nem az első bulitok itt, de azért adja magát a kérdés: van még bennetek extra izgalom emiatt?

Személy szerint nekem 20 év után is van minimális izgalom teljesen függetlenül attól, hogy Aréna vagy egy kis klub. Normális esetben mindenki azt szeretné, hogy amivel készült, az minél jobb legyen a koncerten. Több összetevője van egy koncertnek (hang, fény, vizuál, stb.), szeretnénk, ha mindegyik méltó lenne egy húsz esztendős zenekarhoz. De ez az izgalom a harmadik, negyedik dalnál megszűnik. Azt gondolom, hogyha ez az egészséges izgalom megszűnik és rutinná válik egy koncert, az a végét jelenti a történetnek, akkor érdemes váltani.

– A jubileum kapcsán egy speciális kiadvánnyal is meglepitek a rajongókat, ami Gyulai HÚSZfeldolgozó címre hallgat. Honnan jött a lemez ötlete, mi is lesz ez pontosan és kik szerepelnek majd rajta? Elárulhattok nekünk néhány kulisszatitkot?

Más is csinált már ilyet kis hazánkban és volt olyan is, amin a Magna is dolgozott fel dalt. Tetszett az ötlet és szerettük volna becsületesen megünnepelni ezt a 20 évet, ezért kitaláltuk azt, hogy hozzunk össze egy ilyen lemezt. Mivel húsz évesek vagyunk, fontos volt a húsz feldolgozandó dal és ebből jött a szójáték (Gyulai HÚSZfeldolgozó). Sajnos neveket nem árulhatok még el, ugyanis meglepetésnek szánjuk. A lemez február 1-jén fog megjelenni, a MOL töltőállomásokon lehet majd kapni. Annyit elárulhatok, hogy színes a felhozatal, hiszen népzenésztől kezdve, metál arcokon keresztül az igazán nagy ikonokon át a pop, reggae, hip-hop, mindenki helyett kapott a lemezen. Nagyon szeretjük ezt az albumot.

– Hagyományos stúdiólemezetek nem készült 2014 óta. A jubileumra való tekintettel várható esetleg új anyag, vagy az még várat magára egy kicsit?

Igen, a HÚSZfeldolgozó után természetesen szeretnénk 2019 év végén egy új stúdió lemezt, aminek ha úgy tetszik, a Volna-e kedved?, a Gyerünk tavasz vagy a legújabb Mit ér? című dalunk az előfutára.

– Az alapító hármas ennyi idő után is változatlan. Mondhatjuk, hogy ez a zenekar egy baráti társaság is egyben?

Igen, hárman vagyunk, akik alapító tagok vagyunk (Kara Misa, Szabó Tibi és én), ha nem is elválaszthatatlan barátok, de igen jó cimborák vagyunk, akiknek a cél ugyanaz, aminek köszönhetően, baráti, testvéri hangulat uralkodik a zenekarban. 20 év alatt szerintem most a legegységesebb és legkiegyensúlyozottabb a csapat, amiért mi nagyon sokat is teszünk, hiszen ismerjük a régi mondást: JÓ KÖZÉRZET, ÜZEM ÉRDEK! 🙂

– Amikor nem zenéltek, mivel ütitek el a szabadidőtöket? Van esetleg valami hobbitok?

Én akkor is a zenével foglalkozom, vagy a gyerekeimmel, bár elég sok mindent csinálok egyszerre, ezért muszáj naptárban tervezve élni a mindennapjaimat, ami olykor nehézségeket okoz, de szerencsére van egy feleségem és van egy management csapat, aki segít nekem ebben. Hála, köszönet ezért nekik.

 – Melyik volt az a film, és vagy könyv, ami legutóbb nagy hatással volt rátok?

Csoportosan ránk nem, de szinte mindenki látta a most mozikba került Queen-filmet, ami mindegyikükre nagy hatással volt. Én még nem láttam, én mindent később teszek magamévá, mint a nagy többség, későn érő típus vagyok :). Én személy szerint most az önéletrajzi könyvekre kattantam rá, Eric Clapton, most pedig Johnny Ramone-Commando önéletrajzi könyvét kezdtem el olvasni, ami a legendás punk rock zenekar, a  The Ramones zenekar gitáros, főnök, mozgató rugó életét mutatja be.

Az interjút készítette: Szénégető Richárd – Ric$

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló