A hazai könnyűzenei élet egyik legnagyobb sikertörténete az elmúlt években a Lóci játszik zenekar, akik olyan zenével jöttek elő, ami bárkinél azonnal beüthet. A 2020-as év hullámvölgyeiről és a tervekről a banda frontemberével, Lócival beszélgettem.

– A zenekar az alakulás óta eltelt hat év óriási népszerűségre tett szert. Gondoltad ezt, amikor belefogtál? Sejtetted, hogy a VAN filmzene ekkora ugrást hoz egyből?

– Sőt, még csak december végén lesz hat éves a banda. Hihetetlen, hogy ennyi idő alatt fel tudtunk jutni az összes olyan fesztivál és klub legnagyobb színpadaira, amiről tiniként szinte álmodni sem mertünk. Amikor a VAN miatt mi is fókuszba kerültünk, addigra már voltak olyan kisebb-nagyobb sikereink, amit kamatoztatni tudtunk, és örömmel vettük észre, hogy meghozta a gyümölcsét a befektetett energia. Nulla pénzből jártuk az országot, és addig maradtunk minden klubban, amíg az utolsó rajongó is elégedetten indult haza, avagy csak akkor volt igazán “vége” a koncertnek.

– Egy percre sem tétlenkedtek, ezalatt a viszonylag rövid idő alatt több EP és nagylemez is készült. Van ezek között olyan, amire különösen büszke vagy valamiért? Melyik áll hozzád a legközelebb?

– Én személy szerint nagyon örülök, hogy sikerült egy olyan slágert készítenünk, amit négy év alatt tényleg az egész ország megismert. De a Nem táncolsz jobban, mint én-re legalább ugyanannyira büszke vagyok, mint mondjuk a Hajad kakaóra vagy a Két házunk van c. dalunkra.

– Készül már esetleg az új lemezetek is? Ha igen, mire számíthatnak a rajongók?

– A negyedik nagylemezünket készítjük, ami jelenleg a “Színes, magyarul beszélő” munkacímet viseli. Még idén szeretnénk róla dalokkal jelentkezni, de ezúttal nagyon odafigyeltünk arra, hogy mint lemez, ne csak szerzemények egyvelege legyen, hanem legyen íve, dramaturgiája. Egy olyan albumot szeretnénk készíteni, ami eléggé egyedi lesz ahhoz, hogy megállja a helyét nem csak jövőre, hanem akár az évtizedben is.

– Mitől működik szerinted a zenekar? Mi az, ami miatt mindenki azonnal táncra perdül, ha belekezdtek?

– Szerintem a legtöbb zenekar, aki a mainstream sikerbe belekóstol, törvényszerűen megpróbálja megmagyarázni a siker titkát, és ha valami kevésbé jól sül el, azonnal megpróbál javítani, adaptálódni. Ahhoz, hogy ne váljon hiteltelenné a rajongók és a saját szemében sem, muszáj egy nagyfokú önreflexióval rendelkezni, és időt találni arra, hogy őszintén tudjon beszélni a zenén keresztül arról, hogy jelenleg érzelmileg hol tart. Ha ez nem sikerül, akkor önmaga egyik verziójává fog dermedni, és ezzel elvágja magát a fejlődéstől. Szerintem mi tudtunk venni egy nagy levegőt, és az értelmetlen sikerhajhászás helyett elkezdtünk figyelni a saját hangunkra. Most zeneileg pontosan azt csináljuk, amit és ahogy szeretnénk, és azt gondolom, ez a fajta őszinteség, hitelesség, öröm rögtön átragad a közönségre is.

– Volt már szerencsém hozzátok kis klubban, nagyszínpadon és fesztiválon is. Nem igazán tudnám megmondani, melyik volt, ahol a legjobban éreztétek magatokat. Mindegy, csak zenélhessetek, vagy van azért olyan, amit egy kicsit jobban szerettek?

– Minden fellépésen az a célom, hogy sikerüljön közvetlen kapcsolatot teremtenem a közönséggel. Ezt kis klubban talán könnyebb elérni, de többezer ember egy-egy fesztiválon értelemszerűen nagyobb energiát tud mozgósítani, amit sokkal erősebben érzel a színpadon. Nem igazán tudnék egyik élményről sem lemondani…

– Hogy érintett titeket ez az egész felfordulás? Milyen érzés volt tavasszal szembesülni vele, hogy itt most egy hosszabb szünet jön?

– Nehéz helyzet volt lelkileg és természetesen pénzügyileg is. Értéktelennek érzed magad, és fájdalmas arra gondolni, hogy az arany évek ezennel elmúltak. Az emberek félnek koncertre jönni, a zenészeknek pedig nincs miből koncertet tartani, mert nem keresték meg hozzá a pénzt a nyáron. Egy-egy állami támogatás ilyenkor tényleg rengeteget tud számítani, és bár nem oldja meg a helyzetet, legalább egy kis életet lehel a klubokba, zenekarokba.

– Mennyi ideig nem tudtatok koncertezni? Milyen érzés volt újra színpadra lépni? 

– Egy-egy fellépésünk akadt a nyáron, amiért nagyon hálásak voltunk, akár gyerektáborban jutottunk fellépési lehetőséghez, akár valamilyen online formában. Amikor újra indult a koncertezés, a legtöbb zenekar, akit megnéztem jóval a színvonala alatt játszott (ahogy mi is), hiszen hiányzott a tavaszi-nyári rutin, ami rendszeresen összerázza a repertoárt az évben. Amikor viszont belejöttünk, volt több olyan koncert is az idén, ami szerintem top20-as a zenekar életében. Lehet, hogy most jobban értékeltük a lehetőséget, nem tudom, mindenesetre fejben és szívben nagyon együtt van a banda.

– Sok zenekar lemondta az őszi turnéját, ti mégis útra keltek. Hiányozna a színpad? Bíztok benne, hogy egy kis reményt adhattok így a közönségnek?

– Mi is végig gondoltuk a lehetőségeinket, és arra jutottunk, hogy tudunk olyan koncertrepertoárt összeállítani, ami “koronakompatibilis”, azaz az összes járványügyi előírást betartva is élvezhető marad a buli. Reméljük a közönségünk nyitott lesz azokra a dalokra, amik az online térben népszerűek tőlünk, de koncerteken ritkán kerülnek terítékre. Avagy ha úgy tetszik: kiveszünk pár izzasztóbb, de egyszerűbb szerzeményt, és bekerül pár igazi gyöngyszem.

– Novemberben ismét a Sportalsóban léptek fel, Esztergomban. Milyen emlékeitek vannak a tavalyi buliról, és készültök-e esetleg valami extrával a klub közönségének?

– Szuper buli volt tavaly, igazi kocsmahangulatú, csocsózásba torkolló klasszikus novemberi klubbuli. Ennek ellenére igazi műértő közönséggel volt dolgunk, a legtöbb dalunkat ismerték, így nagyon bízunk benne, hogy ezzel az új repertoárral is el tudjuk nyerni az esztergomiak kegyeit.

– Üzensz valamit az Olvasóknak?

– Hogy higgyék el, mi mindent megteszünk azért, hogy jól érezzék magukat a helyzet ellenére, és bízzanak bennünk! Jöjjenek bátran a Sportalsóba, mert öröm az ürömben: ilyen típusú koncertet valószínűleg többet nem fognak látni! (nevet)

Az interjút készítette: Szénégető Richárd – Ric$

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló