Mára már meg lett hirdetve a decemberi Aréna koncert, ami dupla jubileum, ha jól tudom. Idén tölti a művész úr a hetvenet és ötven éve van a pályán. Mit várhatunk ettől a koncerttől? Mivel készül a Sportarénába?

Igen, október 28-án töltöm a hetvenet! Erre a napra közvetlenül csináltunk egy bejátszó bulit úgymond, Győrben, az Audi Sportcsarnokban. Ez egyfajta előzetes, ahová természetesen nem minden olyan vendég jön el, akik a Sportarénában fellépnek. Tehát innen indul ez az egész történet. Lehet, hogy még lesznek lejátszó bulik előtte nagyvárosokban, de egészen biztosan nem sok. Hogyan és mivel készülünk? Megmondom őszintén, mi nem nagyon készülünk. Ez egy negyven éves és egy huszonöt éves zenekar, mert két tagommal a zenekarban, ugye 80-tól 92-ig vagy 93-ig játszottam külföldön. Halász Jancsival, a zongoristával, aki zeneszerző is a zenekarban, meg Csiszár Petivel, akit a Tátrai Bandbe is elvittem. Szóval megvan itt már az összhang! (nevet) Rengeteg dal van, nehéz összeállítani a programot. Sokan nem tudják, hogy 37 lemezt adtam ki 89 óta. Tátrai Band, Charlie, Jazzy albumok, ahol feldolgozásokat játszunk a lemezen. Meg született egy-két hasonló jellegű, amolyan jazzy és smooth jazz jellegű történet, úgyhogy a bőség zavarában vagyunk. Csináltam már 3 és fél órás koncertet, meg 3 órást, de most ez valószínűleg olyan 2 és fél órás lesz. Az emberek erre a bulira szórakozni jönnek, ezért el kell játszani azokat a dalokat, amelyeket szeretnek és mi ugyebár nem egyslágeres zenekar vagyunk. Az összes dalt éneklik és szeretik az emberek. Természetesen azért lesznek próbák, főleg azért, mert össze kell rakni a részeket, kidolgozni a részleteket. Valódi Életmű koncert lesz, akár így is hirdethettük volna, nem Charlie 70-ként. Decca, Olimpia, Generál, Tátrai Band, Charlie, és mindig szoktunk játszani pár dalt a zenészeknek is. Nem mintha ezek a dalok nem lennének nagyon kompatibilisek, hisz nagyon nehéz dalok ezek, amiket mi játszunk. (nevet) Nagyon nehéz dalok egytől egyig, de játszunk egy-két feldolgozást, amit angolul fogok énekelni, ennyi talán belefér, de ezen még gondolkodunk. (nevet)

charlie2+brand

Kik lesznek a vendégek a koncerten, akik már elfogadták a felkérését?

Vendégként, akit már teljes bizonyossággal kijelenthetek, ott lesz Tátrai Tibusz. Egészen az Olimpiától kezdve velem van, hiszen még a Syrius-ból loptam annak idején Tibuszt, amikor hazajöttem Bejrútból, ahol 2 és fél évet voltam kint az Olimpia zenekarral. Aztán játszottunk együtt a Generálban is, a másodikban természetesen. Az egy nagyon érdekes, nagyon frankó zenekar volt! Talán a legjobb zenekar Magyarországon! Megelőztük a korunkat. Ha most kiadnánk azt a lemezt, akkor is túl sok lenne. (nevet) Két dobossal, Solti Jancsival és Póta Andrissal csináltuk ezt a műsort, szenzációs zenekar volt! Utána kimentem hosszú időre, több mint 10 évre. Először az Olimpia zenekarral, a jazz zenészekkel, Fogarasi Jancsival, aki már nincs köztünk szegény, és a többieket most hosszú lenne felsorolni, 2 év után kollegáimmal, a Pannónia Expresszel játszottam kint bő 10 évet. Összességében olyan 12-15 évet voltam kint, aztán mikor onnan hazajöttem megcsináltuk Tibusszal a Tátrai Bandet. Ezt egy szólólemez követte, ami valamiért sokkal jobban bejött, mint a Tátrai Band. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Tátrai Band ne lett volna jó, sőt! Sőt, zűrzavar is volt, mert a Tátraitól is kérték a Nézz az égfelét és a Jég dupla whiskey-velt! (nevet) De most már 15-20 év után már mindenki tudja, hogy miről szól a Tátrai Band és miről szól a Charlie Band, mert két külön zenekarról van szó ugyebár! (nevet) Szegény Lerch Pisti, aki oszlopos tagja volt a bandának, most harcol a betegsége ellen. Nagyon szurkolunk, hogy ott lehessen december 29-én. Rengeteg gyönyörű dalt írt nekem. Nagyon-nagyon szerettem és szeretni fogom örökre. Nagyon fájdalmas ez az egész dolog számomra, hiszen rengeteg barátom ment el az utóbbi időben, elég csak Somló Tomira gondoljak, aki a legjobb barátom volt. Meg fogunk emlékezni róluk a koncerten. Ott lesz még vendégként Leslie Mándoki, két szám erejéig és a fináléra. Nagyon boldog vagyok, mert épp tegnap előtt jött Münchenből és neki szilveszterkor már Amerikában kell lennie, mégis elfogadta a felkérésem. Nagyon sok lehetőséget kaptam tőle annak idején, amikor pontosan 20 éve volt ez a Találkozások című történet, ami egy csodálatos lemez. Ezen David Clayton-Thomas-szal, Chaka Khan-nal éneklek többek között. Azóta két-három fellépésünk is volt itthon, ahol olyan emberek társaságában énekelhettem, akik 7-8-10 Grammy-díjat nyertek. Számomra a közönség szeretete óriási dolog, amit előre nem lehet megjósolni.  Ám zenei szempontból a szakma a legfontosabb, és amikor ezek az emberek engem átöleltek, úgy éreztem, sikerült elérnem, hogy a szakma és a közönség szeretete is az enyém legyen. Nagyon boldog vagyok ezért. Mándokitól kaptam lehetőségeket, hogy ilyen emberekkel játszhassak együtt, fotózkodhassak, szeressük egymást, mint zenészek. Megbecsült voltam a körükben, ezt viszonozni akarom Leslie számára ezzel a meghívással.

A Tátrai Band és a Generál is újra aktív. Mik a tapasztalatok, hogy fogadta a közönség?

Most voltunk a Tabánban a Tátrai Band-el, ami nagyon jól sikerült és lesz még 2-3 bulink idén nyáron. Valóban, tavaly elkezdtünk mozogni a Generállal is. Várkonyi Matyi, Novai Gabi, James és én, pár fiatal tehetséggel. Mindenképpen érdekes ez a felállás, hiszen én James-szel soha nem játszottam, ugyanis Ő az első Generálban volt még Révész Sanyival. Egy nagyon klassz műsort állítottunk össze, és nagyon sikeres a történet, nagyon szeretnek minket. Nem véletlen, hogy a Charlie Band műsorában is eljátszunk Generál dalokat.

charlie

Fel sem merült önökben, hogy akár a Tátrai Band-el, akár a Generállal csináljanak lemezt is?

Nincs szükség rá, nem akarok csinálni. Én tízszer több lemezt csináltam, mint a Beatles meg a Rolling Stones. Kicsit vicces történet, hogy ezekből a lemezekből, amiken játszom, nekem nincs is otthon! Nem tudom, hogy ki csinálja ezeket, de a tudtom nélkül egy-két lemezt újra nyomnak CD-n, de olyankor kapok 10-20 darabot, aztán elajándékozom a zenész barátaimnak. Ezeket a dalokat nem is tudom, hol lehet megtalálni, de hát ez 600 dal kérem! Viszont én szerettem volna idén csinálni egy blues lemezt. Bár a mi dalainkban benne van a blues és kicsit a jazz is persze. Szokták kérdezni, hogy milyen zene ez? Hát Charlie-s! (nevet) Nagyon boldogok vagyunk, hogy kialakult egy egyfajta világ körülöttünk, ezért nem is szeretem meghatározni a zenéket. Régen volt a beat és volt a rock, most meg már ezer féle stílus van! Tehát: szerettem volna egy blues lemezt, egy igazi, amerikai feeling-űt! Olyat, mint mikor gyerek voltam és hallgattam ezeket az amerikai történeteket, egy olyat még szerettem volna az idén, de nincs rá idő sajnos, mert nagyon elfoglalt vagyok. Rengeteg fellépésem van. Na de, miért is blues? Hát mert: Boldog vagyok, hogy vagyok. 70 éves leszek! Szerencsére összeszedtem magamat, mert két és fél évig küszködtem, miután a feleségem elment. Megtört, de talpra álltam. A fiam is zenész lett, most iskoláztuk be az unokámat, aki egy rendkívül okos gyerek. Tehát van kiért, miért harcolni! Mikor a szülők elmentek, a testvérekkel elhatároztuk, hogy sosem adjuk fel! Boldog vagyok, amiért Ők vannak nekem és velük lehetek. Hát ezért szeretnék blues lemezt, hogy ezeket az érzéseket visszaadhassam a zenében is.

A nyáron újra Esztergomba jön. Júniusban a FesztiválSzigeten láthatják, hallhatják Önt a rajongók! Esztergommal és a FesztiválSzigettel kapcsolatban van valami kellemes emléke?

Hogyne, rengeteg van! Az én korosztályom, vagy az 5-10 évvel fiatalabb gyerekek, tehát akik most 50-60 évesek, emlékezhetnek arra, hogy Esztergomban, a Strandfürdőben volt rendszeres fellépésem az Olimpia zenekarral. Aztán a Mindszenty téren, a Bazilikánál kétszer is felléptem, amikor bemutattuk a Jazzy albumunkat. Ezeken a bulikon rengeteg ember volt, akik mást vártak, de egy világszínvonalú muzsikát kaptak és nagyon szuper buli kerekedett mindkét alkalommal. A nyári koncertem ott szintén egy életmű koncertet lesz, ám természetesen ez a Charlie Band-el, a maggal.  Nagyon sokszor voltam Esztergomban a zenélésen felül is, kellemes élményeket szereztem ott, szeretem a várost.

Üzen valami az Olvasóknak?

Szeressék a jó zenét! Tudom, hogy ahhoz fül kell és hogy jó hallása legyen valakinek, hiszen akkor tudja a zenét szeretni. A zene a zenéről szól, nem a szövegről, de ha a kettő összejön, akkor az egy óriási dolog. Minden művész azt szeretné, hogy a szakma szeresse és utána a közönség. Nekem ez talán összejött, ahogy egy barátom fogalmazott. (nevet) A legjobbakat kívánom a nyárra és találkozzunk mindenütt, ahol fellépek. Várok mindenkit szeretettel a kisebb és a nagyobb bulikra! Bár minden buli nagyobb buli, hiszen élvezzük, amit csinálunk és a legjobb zenészekkel muzsikálok! (nevet) Nagyon köszönöm a beszélgetést!

 

Az interjút készítette: Szénégető Richárd (Ric$)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló