Öt éve, mint egy frissítő nyári zápor, úgy tűnt fel a hazai könnyűzenei életben a Margaret Island. Dalszerzésről, klipekről és persze a közelgő 5 éves jubileumi koncertről kérdeztem a zenekarból Vikit, Bálintot és Kristófot.

– Elég sajátos hangzás jellemzi a zenekart. Hogy képzeljük el a dalszerzést a Margaret Islandben?

Bálint: A próbatermünkben szoktuk megmutatni az ötleteket egymásnak, ezek lehetnek dallamfoszlányok vagy szövegkezdemények, hangulatok, beszélgetések, bármi, ami megihlet minket a hétköznapokban, és ezeket bontjuk tovább később, amíg dalformát nem öltenek.

– Kik azok az előadók, akik szerintetek a legnagyobb hatással voltak/vannak rátok? Kiket hallgattok előszeretettel manapság?

Kristóf:  5 éves idén a zenekar, a kezdetekben John Mayer, Mumford and Sons, Ed Sheeran, Florence and the Machine és a Fonográf volt hatással a zenénkre. Jelenleg is megmaradtak ezek a zenekarok és előadók alapértékeknek, de folyamatosan egészülnek ki más inspirációkkal, mint James Bay, Hozier, Sigrid stb. 

– Elég termékeny zenekar vagytok, hiszen öt év alatt három sikeres lemezetek is megjelent. Ennyire tele vagytok ötletekkel? Esetleg íródik már a következő lemez is?

Bálint: Szeretünk együtt zenélni és együtt alkotni, folyamatosan dolgozunk új dalokon is, de most nem szeretnénk elkapkodni a következő lemez megjelenését. Készülünk még addig is több kislemezzel, melyeket hamarosan hallhat is a közönségünk, valamint egy élő albummal is, ami a koncertfelvételeinkből és az áthangszerelt szimfonikus koncertjeinkből lesz egy best of válogatás. Mivel nagyon sok dalt másképp játszunk élőben, mint ahogyan azok lemezeken megszólalnak, így ez is egy újabb színfoltja lehet az eddigi megjelenéseinknek.

– Nemrég a III című lemezetek is bearanyozódott. Ebben a megváltozott zeneipari környezetben azért ez még mindig elismerendő. Számotokra mennyire fontos a fizikai formátum és ezáltal a lemezeladás? Mit jelent egy-egy aranylemez?

Viki: A fizikai formátumok mindig fontosak maradnak számunkra, hiszen ezek kézzelfogható lenyomatai a munkánknak. Az pedig, hogy a közönség is szereti és nemcsak streameli a zenénket, hanem szeretne belőle otthonra egy kis darabot magának, nagyon nagy öröm, hálásak vagyunk érte.

Manapság nagyon fontos egy-egy zenekar számára a megfelelő vizualitás. A klipek és koncertek arculatának megtervezésével nagyon sokat foglalkoztok? Ki ennek a felelőse?

Kristóf: A koncertek vizualitása és látványvilága a kezdetektől fogva nagyon fontos volt számunkra, hiszen úgy egészítheti ki a színpadon való zenélést, hogy többletélményt adjon azoknak, akik eljönnek személyesen egy-egy koncertünkre. Viszünk magunkkal mindig plusz színpadi elemeket, pár éve kísér minket egy nagyon tehetséges fényes srác is mindenhova, és VJ-vel is dolgozunk együtt a nagyobb koncerteken. A klipek alapötletei általában tőlünk jönnek, és ezt bontják tovább később a kreatívok.

– Szeptember 27-én, a Budapest Parkban ünneplitek a zenekar ötödik születésnapját! Mivel készültök erre a bulira? Lesz esetleg különleges vendég?

Viki: Az 5. szülinapunkat valójában több körben ünnepeljük: az idei évünket a Müpa hangversenytermében indítottuk, majd az ötállomásos Legszebb színek turnénk keretein belül mesés helyszíneken zenéltünk – a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, az Aggteleki cseppkőbarlangban, Pannonhalmán a levendulamező mellett és a Szigligeti várban is más-más hangszerelésben csendültek fel a dalaink. A Budapest Park előtt még 08.31-én a nyár utolsó napján ellátogatunk Tokajba az 5. állomásunkra, ahol szimfonikus kísérettel állunk a Fesztiválkatlan csodás szabadtéri színpadára. A Parkkal tesszük fel az i-re a pontot, sok meglepetéssel készülünk, de ezekről egyelőre nem árulhatunk el túl sokat. Az biztos, hogy igazi szülinapi/fesztiválzáró műsorral készülünk!

– Számtalan díjatok és jelölésetek gyűlt össze ezalatt az öt év alatt. Van-e ezek között olyan, amin meglepődtetek és különösen jól esett?

Bálint:  A Junior Artisjus és a Fonogram díjak.

– Mindig is fontos a Margaret Island számára a jótékonykodás és a nemes ügyek segítése. Mi a jelenlegi ilyen projektetek és milyen terveitek vannak még, amivel segíteni szeretnétek?

Viki: Most a nyári időszakban kevesebb kapacitásunk jut jó ügyek támogatására, hiszen ez a legsűrűbb szezonunk, állandóan turnébuszban ülünk. Korábban részt vettünk már jótékonysági futáson, adománygyűjtő koncertet adtunk, önkénteskedtünk egy óvodában, és zenéltünk már a Vakok Iskolájában is. Legközelebb őszre tervezünk hasonló aktivitást, miután mi is magunkhoz térünk majd kicsit a nyári hajtás után.

Az interjút készítette: Szénégető Richárd – Ric$

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló