Kezdődik a Régi Zenei Napok!

A régizenélés legambiciózusabb hazai művészalakulata, vagyis Vashegyi György két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Lalande népszerű műveit szólaltatják meg a 38. Régi Zenei Napok nyitókoncertjén.

A „grand motet” Lalande életében élte virágkorát, melynek legjelentősebb képviselőjének őt tartják.

A grand motet, – mint francia barokk emblematikus egyházi zenei műfaj – zenekart, kórust és szólistákat felvonultató „nagy motettát” jelent.

Lalande zenei szolgálatot folytatott több templomban, majd XIV. Lajos francia király udvarába szegődött. A fennmaradt írások szerint a király versenyt hirdetett, és a xxxii. zsoltár szövegének, a Beati quorum-nak megzenésítése volt a feladat. Az elkészült kompozíciók közül mindössze négyet választott ki az uralkodó, köztük Lalande megzenésítését is. A zeneműpályázat nyertesei –negyedévenként osztozkodtak a zenei szolgálaton: Lalande kapta a karácsonyi időszakot, mellyel hosszútávon bebiztosította helyét a királyi udvarban.

A koncerten Lalande nagy motettáit csokorba szedve szólaltatja meg a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar korhű hangszereken, nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve.

Vezényel Vashegyi György karmester, aki a Régi Zenei Napok kurzusainak visszatérő professzora, kamara és zenekari órákon tanulhatnak tőle a diákok a fesztivál ideje alatt.