Kilátót avattak a Romhányi hegyen

A most átadott, 26 méter magas építményt az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel közelítheted meg. Teraszáról teljes körpanorámában lehet részed.

A Prónay-kilátó teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a felső teraszra 128 lépcső vezet. Az építményt a térségnek sokat jelentő, történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el. A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozva, nettó 45 millió forintból építette meg.

A kilátó Felsőpetény határában, a cserháti Romhányi-hegy Kecske-kő nevű, 421 méteres csúcsán található, az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel közelíthető meg. Minden évszakban és napszakban látogatható. 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

A kilátóból látható az Ipoly-mente és a Karancs-Medves-vidék. Ezek a vidékek olyan kulturális, történelmi és geológiai értékek őrzői, mint a Palóc Múzeum Balassagyarmaton, a Madách- és a Mikszáth-kúriák, a szécsényi kastélymúzeum és történelmi városközpont, a Páris-patak völgye, a somoskői, szilváskői bazalt- és a béri andezitoszlopok, a nógrádi, a csábrági, a somoskői, valamint a salgói vár.

Forrás: www.turistamagazin.hu