Márianosztra – nagyirtás erdei vasút

Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt.

A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, a 3 szakaszon összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig. Ha teljes hosszában végig szeretne utazni a 21 km-es vonalon, érdemes számításba venni, hogy jelenleg kétszer át kell szállni, és 3 menetjegyet kell megváltani.

A kisvasút április 01 – otóber 31 közt hétvégeken, továbbá június 01 – augusztus 31 között pénteken is közlekedik.

Az új pályaszakasz vonalvezetése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum. Szob és Nagybörzsöny között hazánk egyik legkanyargósabb, és leghosszabb hegyvidéki erdei vasútján utazhatunk. A Szob-Nagyirtáspuszta közötti nyomvonal több mint 300 métert emelkedik, legmagasabb pontján eléri a 425 métert majd Nagyirtáspuszta után közel 200-at süllyed. Ennél magasabbra hazánkban csak budapesti Gyermekvasút kapaszkodik, az is csak tíz méterrel.

A kisvasutazást érdemes más programokkal összekötni, hiszen ez a térség és a Börzsöny egésze több napos itt tartózkodásra kiváló lehetőségeket kínál. A túrautakban bővelkedő Börzsöny és az Ipoly völgye igazi gyöngyszem az aktív időtöltés kedvelői számára.

csóványosi vagy éppen a hegyestetői kilátóból kitekintve szélesre nyílik a látómező, előtérben a börzsönyi és dunakanyari tájképpel.

A Börzsöny hazánk kisvasutakban leggazdagabb hegysége, a tájegység délkeleti részén a királyréti, északon a kemencei erdei vasút várja a túrázókat.

A város zajától távoli, kulturális látnivalókban gazdag börzsönyi települések között olyan nevezetességeket találhatunk, mint a márianosztrai híres búcsújáró templom, Drégely vára vagy épp a Honti-szakadék.

A páratlan szépségű környék felfedezésére érdemes több napot szánni, melyhez igazi erdei szálláshelyek jelentenek menedéket a megfáradt utazók számára. A Tolmács-hegyi csúcsfordító közelében lévő Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház, a Zebegényi Sátortábor és a panzió jellegű Tóvik Vendégház szolgáltatásaik, felszereltségük és a magas minőségi kiszolgálás által váltak kedveltté.

Forrás: www.ipolyerdo.hu