Mesés bányató Salgótarján mellett, medúzákkal és vízeséssel

A Salgótarján melletti Középbánya-tó, más néven Sziklás-tó tökéletes úti cél, ha túráznátok, piknikeznétek, vagy egyszerűen csak eltöltenétek egy kellemes, nyugodt napot a háborítatlan természetben.

dunapartprogram_salgotarjanBanyato01
Fotó: karancs-medves blogspot

Kimozdulnátok a családdal, és olyan helyet kerestek, ahol nincs tömeg, ellenben a természet szépségétől és az áradó nyugalomtól eláll a szavatok? Akkor irány Salgótarján környéke, ahol a Középbánya-tó, más néven Sziklás-tó titeket is elvarázsol!

Mesébe illő környezet

Nógrád megyét amúgy is érdemes felfedezni, hiszen csodaszép vidék: a vulkáni működés miatt dimbes-dombos és természeti jelenségekben gazdag. Sok-sok olyan helyet lehetne felsorolni, ahol ezekben gyönyörködhettek, de hadd említsünk most csak egyet: a Salgótarjántól nagyjából 10 km-re, közvetlenül Salgóbánya mellett lévő Középbánya-tavat.

Középbányató Salgótarján
Fotó: Singlar Ákos

Ne lepődjetek meg, ha valaki Sziklás-tóként emlegeti, ez is egy ismert elnevezése. De ne ragadjunk le a neveknél, lássuk inkább, milyen ez a tó és miért különleges.

Bányató medúzákkal, tavaszi vízeséssel

Ha megnézitek, elsőre nektek is egy tengerszem juthat eszetekbe. Ám ennél azért több: egyik partja meredek bányafal, amely valójában egy hatalmas vulkáni kőzet. Ennek köszönhetően pedig a tó nemcsak gyönyörű látvány, hanem mindig más és más.

Fotó: olzsi

Nyaranta a szennyeződésektől mentes tiszta vízben akár édesvízi medúzák is megjelenhetnek, ami azért is különleges, mert az emberre ártalmatlan, pár centiméteres vízi élőlények, csak magasabb hőmérsékletű és tiszta vízben élnek meg. Ez, valamint a zöld környezet és a hol alacsonyabb, hol magasabb, de mindig élő víz ideális környezete teremt ahhoz, hogy egy felejthetetlen pikniket töltsünk el a nyugalomban.

De ez a hely nemcsak a jó időben különleges, hanem télen és tavasszal is. Télen, amikor igen hideg az időjárás, a felszínét vastag jégréteg borítja, amire az aláhulló kőzetek olyan réteget képezhetnek, mintha egy kavicsokkal, kövekkel teli sima bányaterület lenne. Ha pedig télen elég hó esik, tavasszal az olvadás egy újabb gyönyörű ajándékkal, egy 10 méter magas vízesés látványával ajándékozhat meg benneteket.

Fotó: olzsi

De ha vízesést nem is láttok errefelé (a legutóbbi teleken sajnos minimális hó esett), ez a gyönyörű vidék akkor is a szívetekbe lopja magát, hiszen csodaszép úti cél ha kirándulni, túrázni, piknikezni szeretnétek a gyerekekkel. De akkor is, ha a pároddal kettesben moccannátok ki egy meseszép helyre a természetben, hogy elbújjatok picit a világ zajától.

Forrás: nogradmegye.blog.hu