Medúzás bányató, tavaszi vízeséssel

Salgótarján közelében létezik egy olyan meghitt kis hely, amely ideális környezetben fekszik ahhoz, hogy háborítatlanul tudjuk élvezni a természet szépségeit.

Nógrád megye azon szerencsés megyék közé tartozik, amely a vulkáni működés következtében dimbes-dombos és természeti jelenségekben nagyon gazdag vidék. Ennek egyik ékes példája alig 10 km-re található Salgótarjántól, közvetlenül Salgóbánya mellett.

Ezt hivatalosan Középbánya-tónak, vagy más néven Sziklás-tónak is szokás nevezni, és elképesztően kellemes környezetben fekszik. Elsőre ha megnézzük, kicsit egy tengerszemre hajaz, ám ennél azért több, egyik partja meredek bányafal, amely valójában egy hatalmas vulkáni kőzet. Ezáltal pedig nem csak szép látvány, hanem egy állandóan változó tó is, amelyet az erodálódás alakít, így szinte sosem ugyanolyan.

Nyaranta a szennyeződésektől mentes tiszta vízben akár édesvízi medúzák is megjelenhetnek, ami azért is különleges, mert az emberre ártalmatlan, pár centiméteres vízi élőlények, csak magasabb hőmérsékletű és tiszta vízben élnek meg. Ez, valamint a zöld környezet és a hol alacsonyabb, hol magasabb, de mindig élő víz ideális környezete teremt ahhoz, hogy egy felejthetetlen pikniket töltsünk el a nyugalomban.

De ez a hely nem csak a jó időben különleges, hanem télen és tavasszal is. Télen, amikor igen hideg az időjárás a tő felszínét vastag jégréteg borítja, amire az aláhulló kőzetek olykor olyan réteget képeznek, mintha egy kavicsokkal, kövekkel teli sima bányaterület lenne. Tavasszal pedig, ha elegendő hó hullik a Középbánya-tó környékén, az olvadás egy újabb gyönyörű ajándékkal, egy 10 méter magas vízeséssel ajándékozza meg az oda kirándulókat, akik ebben az időben egyre többen vannak!

Forrás: http://visitnograd.blog.hu, Bartha Tibor

Képek: Simon PéterKarancs-Medves Blogspot