A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével sikeresen valósította meg több fejlesztési projektet is.

Az egyik fő cél a két fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése volt.

A projekt másik fő célkitűzése volt a Budai-, illetve a Pilis-hegységben található nyolc barlang és a Börzsönyben egy mesterséges üreg megőrzése és élőhelyek helyreállítása. A cél a bejáratok biztosításával, kiépítésével, lezárással, létrák és kötelek rögzítésével valósult meg. Mindezek biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevér állomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5 564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota.

A fejlesztés eredményeként a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújításra kerültek a területen 20 éve létesült elkorhadt védőkorlátok, támfalak. Az ide látogatógyerek és családok részére egy barlangi játszótér is.

Kerítéssel látták el továbbá a fokozottan védett Pál-völgyi-barlang felszínét és az illegálisan lerakott hulladékokat elszállítatták.

A Szemlő-hegyi-barlang fogadó épületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg.

A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beszereztek, valamint leporellókat készítettek 8 nyelven, melyek a külföldi látogatókat vezetik végig a barlangtúrán.

Egy új aloldal létrehozásával lehetőség nyílik a túrázás és a természet iránt érdeklődőknek, hogy megismertessék a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága területén lévő, bárki számára látogatható barlangokat.

A projektről bővebb információkat ITT találtok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló