Gyakran hallunk arról, hogy a születési sorrend nagyon sok mindent befolyásol. Meghatározhatja, milyen lesz a kapcsolatunk a felnőttekkel, saját testvérünkkel, sőt hosszú távon a személyiségfejlődésünkre is hatással van.

Összefüggés a születési sorrend és a személyiségvonások között

A megszületett gyermek személyiségjegyeit elsősorban a családi környezet befolyásolja. Természetesen a születési sorrend elmélete nem minden családra igaz, viszont ha ez alapján vizsgáljuk meg a családokat, nagyon érdekes, hogy mennyi hasonlóságot fedezhetünk fel a szülő-gyermek és a testvérkapcsolatok között.

  • Elsőszülött gyermek

Az elsőszülött gyermek kezdetben nagy figyelmet kap, viszont testvére megszületésével azt érezheti, hogy elhanyagolják, emiatt különféle viselkedési módokat alkalmaz, amely lehet jó vagy rossz, annak érdekében, hogy szülei ráfigyeljenek. Az elsőszülött gyermekek általában vezető típusok, sokat várnak el saját maguktól, szeretnek mások kedvében járni és megbízhatóak.

A szülők általában tartanak attól, hogy hogyan fog a meglévő gyermek reagálni testvére érkezésére, emiatt gyakran szoronganak, és akaratlanul is helytelen viselkedési módokat alkalmaznak. Ebben az időszakban célszerű lehet egy szakembert felkeresni, aki segít felvázolni a várható helyzeteket, és megoldást tud kínálni. Ehhez látogasson el az Onlinepszichológus.net oldalára!

  • Másodszülött gyermek

A második gyermek általában példaképként tekint idősebb testvérére, gyakran utánozza, és szeretne rá hasonlítani. Könnyebben képes alkalmazkodni és igazi csapatjátékos.

  • Középső gyermek(ek)

Talán ezek a gyermekek vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen szüleik figyelme megoszlik a legfiatalabb és legidősebb testvéreik között. Emiatt gyakran elhanyagolva érezhetik magukat, igazságtalannak érezhetik az életet. Viszont így megtanulnak foglalkozni idősebb és fiatalabb testvérükkel és egyfajta összetartó kapoccsá válnak a családban. Nyitott személyiségek és könnyen ismerkednek.

  • Legfiatalabb gyermek

Azok a gyermekek, akik utolsóként születnek egy családban, általában a legtöbb figyelmet kapják, hiszen testvéreik már idősebbek és önállóbbak. Emiatt megkövetelik, hogy szüleik intézzenek helyettük mindent, és ők vállalják a felelősséget is. Viszont könnyen alkalmazkodnak és szívesen barátkoznak.

Amire szülőként érdemes odafigyelni

Bár a születési sorrend sok mindenre hatással van, szülőként nem szabad beskatulyázni a gyermeket, törekedni kell arra, hogy a legjobbat hozza ki magából, támogatni kell és a fejlődéséhez megfelelő környezetet kell biztosítani. Kerüljük a gyermekek egymáshoz való hasonlítgatását, hiszen minden gyermek egy külön személyiség, más gyengeségekkel és erősségekkel. Szülőként a feladatunk a gyermeknek segíteni, hogy megtalálja önmagát és erősségeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló