Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve

Mozart! a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben elmesélve kel életre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon! Michael Kuncze és Sylvester Levay sikermusicaljében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható majd péntek és szombat este a Margitszigeten.

Nagy belső vívódások, szép melódiák, drámai helyzetek

Zseniként, valódi géniuszként érdemes dacolni a világgal saját igazságunk érdekében? Tud -e azonosulni egy ilyen emberrel a környezte? Ezek a felvetések pedig csakúgy, mint Mozart korában, napjainkban is ugyanannyira érvényesek, ha nem aktuálisabbak. A Mozart! a másság elfogadásáról, a zsenik helyzetéről és a szeretethiányról, a bűntudatról és a tehetségről szól. Nagy belső vívódásokból, szép melódiákból, drámai helyzetekből épül fel, mely küzdésre, kitartásra is tanít.

Mozart - margitszigeti színház
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A látványában is monumentális zenés darab hiteles dokumentumok, levelezések alapján dolgozza fel a hányatott sorsú zeneszerző életét.

A címszereplő, Mozart egy útkereső, aki mindvégig azt kutatja, mit rontott el, hol rontott el az életében, miért nem szeretik, miért sikertelen, mit tehetett volna másképp. A produkció középpontjában egy konkrét történelmi figura áll, és attól lesz igazán ütős, hogy mindvégig sikerül egy sokrétű, többdimenziós karaktert rivaldafénybe állítani, egy valóban különleges, lenyűgöző dallamokkal tűzdelt zenés előadás keretében.

A Michael Kuncze és Sylvester Levay sikerszerző párosból a magyar származású Sylvester Levay így nyilatkozik a musicalek mai életben elfoglalt helyéről: „Arra törekedtem az utóbbi évtizedekben, hogy a modern zenei stílusokat, a rockot, az elektronikus és világzenét a klasszikus zenével összeolvasszam, és ebből egy sajátos, egységes hangzásvilágot alakítsak ki. Meg vagyok győződve, hogy a musical műfaja a zenei dramaturgiában tovább fog fejlődni. Hiszem, hogy a kreatív művészek bátran fedeznek fel új utakat, és a stílus szempontjából merészen haladnak előre.”

Mozart musical - margitszigeti színház
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Vonzó és ösztönző programot indított el a Margitszigeti nyári színház kizárólag az egyetemisták, főiskolások és a középiskolások számára – a színházba járás népszerűsítése érdekében.

Margitszigeti Színház is hisz a művészet folyamatosan megújulásában, a történetmesélő, dramatikus művek új korszakában. Az elmúlt időszakban jelentős változáson esett át a fiatal korosztály színház irányába mutatott érdeklődése. Ezért egy vonzó és ösztönző programot indított el a Margitszigeti nyári színház kizárólag az egyetemisták, főiskolások és a középiskolások számára – a színházba járás népszerűsítése érdekében. A teátrum összeállított egy 5 előadást tartalmazó csomagot, melyben 3 műfaj kapott helyet: az opera, a musical és a balett/tánc. A program iránt oly módon kívánja a színház a fiatalok érdeklődését felkelteni, hogy részükre kód-kulcsot küld, melyhez előzetesen regisztrálniuk szükséges. További részletek a programban való részvételről, az előadásokról és a kulisszajárásról a www.margitszigetiszinhaz.hu oldalon.

A címszereplők szuperereje: felvállalás és dinamizmus

Az előadás címszerepét Nikita Braga és Kádár Szabolcs János alakítja váltva, akik fiatalságuk és lendületességük okán féktelen dinamizmussal, odafigyeléssel hozzák a híres zeneszerző alakját, miközben egyetlen percre sem eresztik el a rájuk bízott karaktert a háromórás játékidő alatt.

Mozart - musical - margitszigeti színház
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A főbb szerepekben Kádár Szabolcs János/Nikita Braga, Kardffy Aisha, Horváth Dániel, Keresztes Gábor/Cservenák Vilmos, Hirschl Laura, Füredi Nikolett/Szederjesi Teodóra, Keller Márton látható.

Rendező: Somogyi Szilárd, Nádasdy Kálmán-díjas rendező
Koreográfus: Lőcsei Jenő
Zenei vezető: Balassa Krisztián
Magyar szöveg: Müller Péter Sziámi