Október 15-én a filmzenéké a főszerep

Django elszabadul, Kill Bill, Ponyvaregény, Kutyaszorítóban, Reszkessetek betörők, James Bond, Casino, Schindler listája, Valami Amerika… Ez a lista nem egy új, világklasszikusokat bemutató filmfesztivál programja, hanem a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében megrendezésre kerülő A mozi hangjai koncertjének műsora.

A show művészei az ötszörös Oscar és hétszeres Golden Globe-díjas rendező, Quentin Tarantino ikonikus filmjei közül válogatnak – olyan utánozhatatlan filmek közül, melyek premierje óta hiába telt el több évtized, a mai napig mindenkinek a fülébe csengenek.

Gengszterek, hétköznapi hősök, öntudatos nők, izgalmak, váratlan fordulatok és humor. Kihagyhatatlan zenei élmény!

Quentin Tarantino filmalkotói módszerének sarkalatos pontja a zeneválasztás – már az elképzelés, tervezés, vázlatírás közben kiválasztja azokat a dalokat, melyek meghatározói lesznek készülő alkotásának. Valószínűleg ezért kötődik szokatlanul szorosan film és filmzene a nézőkben. A rendező gyakran választ olyan zeneszámokat, melyek korábban már felcsendültek más-más produkciókban is –Tarantino ilyen esetben kivétel nélkül „elhódítja” a kiválasztott zenét, és örökre felülírja a nézőkben a korábbi filmkapcsolatot az új élménnyel.

Varázslatos filmzenék elképesztő hangokkal és zenészekkel

 „Nagyon boldog vagyok, hogy idén is részt vehetek ezen a különleges koncerten.” – A világ leghíresebb komolyzenei színpadjain rendszeresen fellépő operettsztár, Fischl Mónika már másodszorra vesz részt A mozi hangjai koncerten. A tavalyi műsor hatalmas sikerének köszönhetően a legnagyobb örömmel vállalta az idei fellépést is. „Nagyon izgalmas a különböző műfajok énekeseinek kooperációja – ez egy kiváló alkalom arra, hogy olyan művészekkel dolgozzak együtt, akikkel egyébként nem lenne lehetőségem. Személy szerint hatalmas film- és filmzene rajongó vagyok, Tarantino művei pedig igazán nagy kedvenceim, nagyon magával ragad a rendező filmvilága és a filmek hangulata.”

A Sztárban Sztárban országos népszerűséget szerző, ezerarcú musicalsztár Veréb Tamás saját elmondása szerint nagyon csípi Tarantinót és a filmjeit, valamint azt a különleges világot, melyeket az alkotók teremtenek. „Teljesen lenyűgöz, ahogy a humor, a dráma és a groteszk valóság keveredik Tarantino filmjeiben – ez a fajta csavar pedig természetesen a filmzenékben is megjelenik, amiből nagyon bámulatos dolgok születnek. Nagyon izgatott vagyok a koncert miatt, egyrészről a helyszín miatt, ugyanis nagyon szeretem a Müpa színpadát, ahol eddig talán kétszer volt lehetőségem fellépni, másrészről nagyon örülök neki, hogy Pejtsik Péterrel és a Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretével dolgozhatok! A 3 szólistatársam pedig hab a tortán, igazi megtiszteltetés velük együtt énekelni!

Nem kevésbé rajong Tarantino filmjeiért hazánk egyik legextrémebb énekesnője, az utánozhatatlan hangú Tóth Gabi. „Tarantino filmjeiben egyedülállóan együtt élnek a zenék a történettel. Ritkán fordul elő az, hogy a filmes dalokat ennyire összekössük magával a filmmel, vagy csak annak egy részletével. Nekem például ilyen a Bang bang a Kill bill-ből, vagy az egyik kedvenc dalom, a Who Did That To You? John Legend előadásában, a Django elszabadul-ból. Ezeket a dalokat szívesen éneklem, akár szimfonikus zenekari kísérettel is, mert számomra nincs annál nagyobb élmény, mint amikor a hangok ebben a formában kelnek életre. Ezért is érzem megtiszteltetésnek, és köszönöm, hogy részt vehetek ezen a koncerten!”

 

„Egy vagyok a sok közül, aki él-hal a Tarantino filmekért!” – mondta az amerikai The Voice című műsorban is remekelő Király Viktor. „Kifejezetten szeretem azokat a filmeket, amelyek nem annyira közismertek, mint például a Ponyvaregény. Régebbi filmek közül nagy kedvencem az Alkonyattól pirkadatig, az újak közül pedig a Django elszabadul.”

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Voice Station kórus a koncert közreműködője a Savaria Szimfonikus Zenekar mellett. A 2014-ben alakult projektkórus számos műfajban otthonosan érzi magát – gyakran énekelnek nemzetközi filmek és videojátékok zenéjének stúdiófelvételein és olyan külföldi énekesekkel is együtt dolgoztak már, mint José Cura vagy Andrea Bocelli. A nemzetközi zenei életben is jól ismert Savaria Szimfonikus Zenekar állandó résztvevője a magyar és nemzetközi fesztiváloknak – rendszeresen fellépnek Svájctól Dél-Koreáig a világ számos pontján. A zenekar számtalan világhírű karmesterrel és szólistával hangversenyzett már és több díjban is részesültek, mint például az ARTISJUS díj, pro Arte Hungarica-díj.

2018-ban is Pejtsik Péter, az est zenei vezetője, hangszerelője és karmestere, aki a filmzenék és a cross over műfaj kiváló képviselőjeként elképesztő energiával és átéléssel vezeti a zenészeket és az énekeseket.

„Gyerekkorom óta nagy szerelmem a szimfonikus filmzene, nagy örömömre elsősorban ezzel foglalkozhatok nap mint nap. Tarantino filmjeinek karakteres, mindannyiunk számára emlékezetes zenei megszólalásaira azonban nem ez a stílus a legjellemzőbb, így érdekes feladat, igazi kihívás úgy megszólaltatni őket szimfonikus zenekar közreműködésével, hogy karakterük nem változzék. Ráadásul az ikonikus filmkockák nélkül gyakorta sokat csökken a zeneszámok mondanivalója, ilyenkor igyekeztem visszavarázsolni az összhatást a vetítés nélküli, koncertszerű előadásra”.

JEGYET VESZEK

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló