Mutatjuk mit érdemes gyűjteni a természetben most februárban!

Aki megélt már minimum ötven évet, az már biztosan maga is igazolja az éghajlatváltozást. Még a nem természetjáró, megrögzött városiak is megfigyelhetik, hogy az egyre drágábban élhető világunkban a téli rezsiköltségek enyhültek. Erdőjáró, természetjáró gyűjtögetőként sajnos a változások nem boldogítóak. A szinte folyamatos aszály egész évben kihat agyűjtögetők által kedvelt növényekre, termésekre, gombákra. Jelentősen csökkennek a termőterületek, az aszály miatt silányabb a minőség és olyan nem „őshonos” kártevők tobzódnak, melyek ellen a természet védekezni képtelen, mert sosem voltak … és persze jönnek az inváziós és nem sok jóval kecsegtető növényfajok, gombák.

Természetesen, aki már beleszeretett a gyűjtögetős természetjárásba, és az is, aki kezdő, vagy most tervezi – mind jó helyen jár és jót tesz a maga és szerettei testének, lelkének minden körülmények közt. Minden természeti, gazdasági „csapás” ellenére az erdők-mezők-vadvizek maradnak és lesznek a test és a lélek ápolásának, gyógyításának, minőségi élet fenntartásának leg autentikusabb templomai, klinikái, patikái, élelmiszer boltjai.

E bevezetőből, valamint a téli hónapokban írt cikkeimből sejthető, hogy a február is kínál zsákmányokat. Az ehető – és bónuszként gyógyhatással is bíró – gombafajokra már kitértem előző írásaimban, így most csak egy emlékeztető faj felsorolás: késői laska; téli fülőke; júdásfül.

Nézzük hát, mi friss zöld kerülhet kosarunkba.

Gyerekkoromban a hátunk melletti földút rézsűjén és a patak menti fűzek alatt még a hó alatt is elindult, növekedett a fehér virágú tyúkhúr. Manapság nemigen jellemző a vastag, kitartó hótakaró, de ártéri, vadak által bolygatott füzes, nyaras, akácos mikroklímákban (de akár hegyeink rejtett forrásokban gazdag erdőiben) találhatunk rá. Én már szedés közben meg szoktam enni a napi C-vitaminszükségletem, de szeretem szendvicsre, zsíros kenyérre metélve is. Főzeléket a spenótnak megfelelően készítem el, sültek mellé és salátákhoz is szívesen adagolom. A C-vitamin mellett, A- vitaminban és vasban is gazdag. Gyógyhatásai sokfélék, készítményei bioboltokban, patikákban megvásárolhatók – különösen reumás, ízületi, köszvényes és pikkelysömörös panaszokra ajánlott. Sajnos magas szaponin tartalma miatt nem javasolt nagy mennyiségben fogyasztani! Terhes és szoptató nők számára nem ajánlott a bevitele! Virágzásakor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.

A csípőssége miatt nem kedvelt nagy csalán komoly tápértékű, vitaminokban és nyomelemekben gazdag zsákmány – gyűjteni ezt is kora tavasztól kora télig lehet.

Fontos, hogy tiszta helyen szedjük. Kora tavasszal kezdenek kihajtani a legelső apró hajtások. Ezek teljes egészében megehetők, majd aztán már mindig csak a legfelső, legfrissebb, legfiatalabb leveleket szedjük. Gyógyteának gyűjthetők az idősebb levelek is, de tápláléknak, főzéshez csak a legfelső 5-6-levél. Gondolom, nem meglepő, hogy krémlevesnek, főzeléknek a tyúkhúrral együtt, felesben főzöm. Hatóanyagai vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok, klorofill, kalcium, magnézium, kálium, vas, szerves savak, cserzőanyagok, illóolaj, hisztamin, kovasav és szelén, valamint karotinok. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, hajhullást megállító, hajerősítő, méregtelenítő, légzéskönnyítő, hurutoldó, melegítő. Fokozza a vese működését, a vér húgysavszintjét normalizálja, lázcsillapító, élénkítő, immunerősítő, fertőtlenítő, hámosító, vérnyomásemelő, serkenti a nemi erőt. Nyersen, ne fogyasszuk! Ritkán ugyan, de allergizálhat! Kúraszerű alkalmazása javasolt, folyamatos fogyasztását kerülni kell! Terhesség idején kerülendő, vetélésre hajlamosít! Magas vérnyomás esetén ne alkalmazzuk!

Végül a nem is oly rég felfedezett korai kedvencem a hagymaszagú kányazsombor.

Igen jellegzetes kinézetű, valamint leveleit megdörzsölve fokhagymás illatú és ízű növény. Árnyékos, nedvesebb talajokon kősziklás erdőkben, bokrosok alatt. Ősztől áttelelő rozettáinak jól felismerhető leveleit akár egész télen szedhetjük, majd a tavasszal hajtást hozó növény fiatal szárleveleit ehetjük. Főzve keserű utóíze lehet és fokhagymás ízét is jórészt elveszíti. Táplálkozási értéke, és hatásai: C-vitamin tartalmú és antiszeptikus, fertőtlenítő hatású anyagokat is tartalmazó növény, ezért nyersen érdemes fogyasztani. Más hatásai is ismertek, ezekkel is érdemes számolni: izzasztó, köptető hatás, asztmatikus panaszokra hat, külsőleges és belsőleg is fertőtlenítő, parazita ellenes, sebgyógyító.

A „BÖRZSÖNY KAPUJA GYŰJTÖGETŐS TÚRÁK” szombatonként zajlanak, csütörtöktől lehet jelentkezni a „Gyula bátya háza tája” facebook oldalon üzenetírással. Privát túrák is rendelhetők. A kirándulások gyerek, nyugdíjas és kutyabarát események és tömegközlekedéssel is elérhetők.

A cikk a Börzsöny kapuja gyűjtögetős túrák ajánlásával készült. (K.Gy.)

Ha tetszett a cikk oszd meg!