Az éves szűrővizsgálatok elvégzése a nőknél és a férfiaknál is életbevágóan fontos. A nők sokkal egészségtudatosabbak, így általában ők jobban odafigyelnek a prevencióra, és a kellemetlen vizsgálatokat is bevállalják az egészségük érdekében. A férfiak sokszor a fájdalom elkerülése miatt hanyagolják a prosztatavizsgálatot, pedig életet menthet.

Ahogy a nőnél a mell- vagy méhnyakrák, úgy a férfiaknál a prosztatarák az egyik leggyakoribb rosszindulatú betegség. A későn diagnosztizált daganat következtében évente 1.500 férfi veszti életét. A szűrővizsgálatokra igen kevesen mennek el, és panaszok esetén is csak akkor keresik fel az urológust, ha a tünetek már elviselhetetlenek.

Alattomos ellenség

A prosztata megbetegedései sajnos igen alattomosak. A prosztatarák a második helyen áll a férfiak halálozási listáján a tüdőrák mögött. Mivel ez a betegség sokáig tünet- és panaszmentes, így csak később derül ki, hogy baj van. Ugyanígy van a hereráknál is, ami sokkal ritkábban fordul elő. Amíg a prosztatarák lefolyása hosszú időn át lehet végzetes, úgy a hererák igen rapid, agresszív rosszindulatú elváltozás. Néhány hét is sokat számít a kezelés sikeréhez. A gyógyulási esély annál nagyobb, minél előbb diagnosztizálásra kerül a betegség. Ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a prevencióra. 

A későn diagnosztizált esetek egy részében a kezelés nem segít, így a tragikus végkimenetel elkerülhetetlen. A rosszindulatú daganatok nemcsak az idősebb korosztály betegsége. Akár 20-40 éves férfiaknál is jelentkezhet. Fájdalom itt sincs, csak porckemény csomó megjelenése utal a betegségre, ami csak 20%-ban okoz fájdalmat.

Út a diagnózisig

Az urológiai vizsgálat ugyanolyan, mint a nőknél a nőgyógyászati szűrés. Kellemetlennek érezzük mind testileg, mind lelkileg. Ezért fontos, hogy olyan szakorvost válasszunk, akiben maximálisan megbízunk, érdemes megnézni a Belvárosi Orvosi Centrum urológiai rendelését. Szűrővizsgálat esetén, a prosztata feltérképezéséhez végbélen keresztül történő vizsgálat történik. Ez ugyan kissé kellemetlen és olykor-olykor fájdalmas lehet, de egy tapasztalt urológus ezt gyorsan és óvatosan végzi.

A szűréshez tartozik a PSA szint vizsgálata, mely vérvételből történik, és egy ultrahangvizsgálat, mely fájdalommentes. Ezen vizsgálatok elvégzése után kap pontos képet és tud diagnózist felállítani a szakorvos.

A férfi nemi szervek betegségén túl

A húgyúti szervek és a vesék betegségével is az urológushoz kell fordulni, így ezek a szakorvosok nemcsak a férfiakat kezelik, hanem női betegekkel is foglalkoznak. Ha nőknél vagy férfiaknál a vizeletben eltérés jelentkezik, fájdalmas a vizelés, vagy vesefájdalom lép fel, akkor az urológus az, aki segíteni tud, hogy mielőbb meggyógyuljunk. Ha panaszunk van, nőként is keressük őket bátran.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló