Számos vállalkozás – legyen kis-, közép- vagy nagy- – nélkülözhetetlen munkaeszközei a gépjárművek. Amennyiben a cég lízingelt autót használ, a jármű után fizetett áfát visszaigényelheti.

Autólízing autóhitel helyett

Az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépése óta nem köttetnek hagyományos autóhitel-szerződések. Amennyiben egy vállalkozás finanszírozási szerződés keretében tesz szert gépjárművekre, lízingelésről beszélünk. Lízingügylet esetén a lízingbevevő kiválasztja az általa használni kívánt járművet. Az eladó ezt az illetékes hitelintézetnek adásvétel keretében eladja, a bank pedig lízingbe adóvá válik. Vagyis ő marad az autó tulajdonosa, azonban rendszeres lízingdíj fejében a vevő használatára bocsátja azt. 

Ez történik, ha lejár a lízingszerződés

Amennyiben a lízingbe vevő időben és teljes összegben törlesztette a lízing részleteit, két lehetőség áll előtte. A zárt végű lízingszerződés lejártakor a szerződés tárgyát képező gépjármű tulajdonjoga automatikusan a lízingbe vevőre száll. 

Nyílt végű lízingszerződés esetében bonyolultabb a helyzet. Ekkor, ha a futamidő letelt, a lízingbe vevő határozhatja meg, hogy kinek a tulajdonába kerüljön a jármű. Az autót kedvező, csökkentett áron vásárolhatja meg a lízingbe vevő által megjelölt személy vagy vállalkozás. Ezt az árat már előre, a lízingszerződésben rögzítik.

Ezért jó a nyílt végű lízing a cégeknek

Ha egy vállalkozás szabályosan és ügyesen intézi az adóügyeit, akkor többletbevételre tehet szert. A nyílt végű lízing is egy ilyen okos megoldás. Ez esetben ugyanis az új vagy használt autó kezdő részletének, valamint havi részleteinek áfája az adóból levonható, illetve visszaigényelhető. Ez egy viszonylag új, európai jogharmonizáció miatt hozott szabály, azonban helyesen alkalmazva akár több millió forint adó is megspórolható. 

Ezeknek a feltételeknek kell teljesülniük

A kiválasztott gépjármű nem lehet hat évnél idősebb, melyet az áfakörbe tartozó vállalkozás céges autóként szándékozik használni. Nyílt végű lízing esetén a gépjármű vételárának a minimum húsz, maximum ötven százalékát kell kezdő részletként befizetni. A lízingszerződés futamideje legalább huszonnégy hónap, legfeljebb nyolcvannégy hónap lehet. Már a kezdőrészlet áfáját is levonhatja az adójából a lízingbe vevő vállalat. A havi lízingdíjak forgalmi adója pedig havonta, arányosan számolható el. 

A lízingbeadó a lízingszerződés megkötése után egy számviteli bizonylatot bocsát a lízingbe vevő rendelkezésére. Ez alapján a lízingbe vevő cég könyvelésében megjelenik az autó és a lízingdíj. Tehát ugyan a lízingbe adó a gépjármű tulajdonosa, az autó azonban a lízingbevevő könyveiben kerül feltűntetésre. 

A szerződés lejártakor azonban körültekintően kell eljárnia a lízingbe vevőnek, amikor arról dönt, kire szálljon a tulajdonjog. Ő maga is tulajdonba léphet, harmadik személyre is ruházhatja e jogot, vagy akár vissza is adhatja az autót a lízingbe adónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló