Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg Óbuda-Békásmegyeren az ’Óbudai Nyár’ elnevezésű programsorozatot, amely hagyományosan augusztus utolsó napjáig biztosítja a változatos szórakozási
lehetőségeket a helyiek, valamint a Budapestre és az Óbudára látogatók számára. A fesztivál elsődleges célja a közösségépítés, de mint Óbuda számos kulturális eseménye, arra is hivatott, hogy bemutassa a kerület szerteágazó kulturális örökségét, valamint a közösségi tereket és a kulturális helyszíneket. Ezek mind elválaszthatatlan részei, mi több, teremtői annak a helyi atmoszférának, amelyet Óbudában annyira szeretünk.

Nyári koncertkavalkád, újcirkusz

Az Óbudai Nyár kezdetét júniusban az Óbudai Danubia Zenekar Fő téri koncertje jelzi, de Hámori Máté és az ÓDZ többször is fellép: klasszikus zenei nyitókoncertjük után második műsorukban a filmek és tv sorozatok zenéi kapják a főszerepet, felcsendülnek a Game of Thrones és a Karib tenger kalózainak ismerős és kedvelt dallamai. Retro rajongóknak és filmzeneőrülteknek kötelező program!

Az ingyenes koncertek sorát Jamie Winchester és Hrutka Róbert folytatja, akik a Mendelssohn Kamarazenekarral karöltve ismét színpadra állítják ’Wood & Strings’ című, különleges hangulatú előadásukat.

A változatos programokat gazdagítja a ’Like A Rolling Stone’ című produkció is: a BONUS TRACK zenekar olyan neves művészekkel kiegészülve, mint Ónodi Eszter, Trokán Anna, Trokán Nóra, Simon, Kornél, Törőcsik Franciska, és Sztarenki Dóra, Bob Dylantől kezdve Jimmi Hendrixen és a Beatlesen keresztül Lenny Kravitzig végigkalauzolja a
közönséget az elmúlt 50 év poptörténelmén.

Like A Rolling Stone

Javában tombol majd a nyár, amikor Orosz Zoltán harmonikaművész és barátai örömzenét hoz a Fő térre. Francia sanzon, orosz cigánydal, argentin tangó, a Balkán páratlan ritmikai világa, világzene, jazz, filmzene és magyar népdal – megannyi zenei stílus egy koncerten, a magyar zenei élet kiemelkedő előadóinak fergeteges előadásában.

Az örömzene mellett a ’Soul szerelmesei’ című Aretha Franklin emlékkoncerten a soul műfajának legismertebb dalai csendülnek majd fel.

Igazi nemzetközi sztárok is érkeznek Óbudára. Két évtizednyi, a világot Sydney-től San Franciscón és Berlinen át egészen Pekingig átívelő, fergeteges koncertsorozattal a háta mögött jön a francia Paris Combo is, emellett a Fő tér színpadán köszönthetjük a német Quadro Nuevo akusztikus quartetet, akik zenéjükkel „Európa válaszát adják az
argentin tangóra”.

A Fő tér egyik legpatinásabb helyszínén, a Zichy udvarban lép fel a nemzetközi hírnevű, de alapítóját tekintve óbudai gyökerű Recirquel-Újcirkusz Társulat. A Müpa és a társulat közös produkciójában lenyűgöző artisták, táncosok és zenészek keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal
teli és szerethető miliőjét.

Fesztivál a fesztiválban, megragadó helyszínek

A júniust záró Óbudai búcsú szintén különleges program. A „Kirschen Kiritog” (Cseresznyés búcsú), mintegy háromszáz éves múltra tekint vissza: eredetileg a Szent Péter és Pál Főplébánia-templom védőszentjeinek búcsúja volt, és a főplébánia-templom körül tartották. Az idei búcsú díszvendége Pilisvörösvár, fellépői pedig Szandi, és a gyermekkoncertjei miatt is népszerű Szalóki Ági.

Az Óbudai Nyár további helyszíne még a budapestiek körében népszerű Kobuci Kert, amely otthont ad a VII. Blues Fesztiválnak. Ez mára a műfaj talán legfontosabb fővárosi ünnepévé nőtte ki magát, az eseménynek is köszönhető, hogy a kelet-európai blues ma nemcsak egy tradicionális műfaj, hanem eleven, kortárs művészi erő is.

A Fő téri helyszínek mellett Kaszásdűlő is várja az érdeklődőket. Klasszikusok újragondolva – ez a mottója a Pethe Ferenc téren a kifejezetten ide készült színházi előadásnak. Dicső Dániel rendező William Shakespeare Tévedések vígjátéka című művét állítja a rögtönzött színpadra.

Hamísítatlan, Krúdy Gyula világát idéző környezetben, az Óbudai Társaskör kertjében rendezik meg a „Színház a kertben” című előadásokat, de nem kevésbé különleges helyszín az Aquincumi Múzeum romkerti színpada, ahol Friedrich Dürrenmatt A nagy Romulus című darabját láthatják az érdeklődők Papp Dániel rendezésében.

A változatos helyszínek sorát gazdagítja többek között az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont különleges atmoszférájú belső udvara is.

Parádés nyárzárás

A Fő téri programok július végéig tartanak, azonban augusztus nyárzáró hónapjában is bőven lesz még szórakozási lehetőség az Óbudai nyár keretein belül. Az Óbudai Társaskör, a múzeumok, a kerületi kulturális intézmények megannyi programot ajánlanak erre a hónapra is. Az Esernyős terasza minden héten szeretettel várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

Az Óbudai Nyár záró rendezvénye a Hékás Békás, a Csobánka téren egész napos programokkal várják a családokat, este a KFT koncertje zárja a nyarat.

A június 14-től augusztus 31-ig tartó eseményen a helyszínek sokasága és a programok változatossága olyan lüktető nyári atmoszférával egészül ki, amely bárki számára felüdülés egy forró nyári estén.

Az eseményekről részletesen olvashatnak a programsorozat műsorfüzetében, illetve a WWW.OBUDAINYAR.HU oldalon.

Folyamatosan frissülő hírekért, fotógalériáért és videókért az Óbudai Nyár Facebook és Instagram oldalát ajánljuk: www.facebook.com/obudainyar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló