Megvannak az első fellépők nevei, jelentette be a WOMEX, a világzene vezető nemzetközi fesztiválja, melyet 2020. október 21. és 25. között a Hangvető szervezésében idén 26. alkalommal rendeznek meg, immár második ízben Budapesten.

Így, hogy 2015 után a WOMEX idén is Budapesten lesz, nagyobb a megmozdulás a régióban – a közép- és kelet-európai, balkáni zenészeknek nagyobb esélye van eljönni. Az első bejelentett zenekarok között van a magyar Dalinda és a szlovén Širom is.

Dalinda
Fotó: Galán Géza

Összesen 21 különböző ország képviselteti magát a most bejelentett 21 előadóval, többek között kolumbiai, ghánai, marokkói, dél-koreai, amerikai és spanyol zenekarok érkeznek majd Budapestre októberben. A régióbeli zenekarok száma pedig a továbbiakban még nőni fog, hiszen a regionális színpad fellépői az első bejelentésben még nem szerepelnek.

„Nem tehetünk mást, szervezünk gőzerővel” – reflektált a vírus okozta helyzetre Bellay Szilvia, aki a WOMEX hazai megvalósítását koordinálja.

„Most az iparág összes szereplőjének még fontosabb minden olyan lehetőség, ahol lehet találkozni, ahol be lehet mutatkozni, ahol üzletet lehet kötni, ahol új előadókkal lehet találkozni” – tette hozzá Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, a WOMEX „hét szamurájának”, azaz szakmai zsűrijének egyike.

A Hangvető csapata stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal együtt olyan nagy presztízsű, és a 2015-ös budapesti WOMEX-en már sikerrel bejáratott helyszínekre szervezi a fesztivált, mint a Müpa, a Bálna Budapest és az A38 Hajó.

AZ EGÉSZ VILÁG BUDAPESTEN

A most bejelentett művészek Ghánától Izlandig olyan zenei sokféleséget képviselnek, amin keresztül kevésbé ismert műfajok, népzenék vagy éppen a hagyományos zenét és a kortárs hangzásokat ötvöző új zenei ötletek is eljuthatnak a szakmai és zenekedvelő közönséghez.

A HÉT SZAMURÁJ

A több mint 1600 beérkezett pályázat közül héttagú zsűri, az úgynevezett „hét szamuráj” a WOMEX történetében először online hozott döntést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló