10 klimatikus gyógyhely itthon

 • ÍrottkőÍrottkő
 • bükkszentkereszt-1bükkszentkereszt-1
 • pilisszentkereszt-1pilisszentkereszt-1
 • szilvásvárad-1szilvásvárad-1
 • velem-1velem-1
 • Lillafüred-2Lillafüred-2
 • galyateto-2galyateto-2
 • Írottkő-1Írottkő-1
 • sopronsopron
 • mecsekmecsek
 • kékestetőkékestető

Hely Category: Országjáró

Leírás
Leírás
Képek
Térkép
Értékelés
 • A nagyvárosok légszennyezésének, a sűrűsödő szmognak az egészségkárosító szintje nemcsak a légzőszervekre van rossz hatással, hanem az egész szervezet állóképességét gyengíti, fizikai és szellemi fáradtságot okozva.

  Így, aki nem olyan szerencsés, hogy egy kisebb – kevésbé szennyezett levegőjű – városban, vagy faluban él, mindenképpen érdemes legalább bizonyos időközönként olyan helyre utaznia, kirándulnia, ahol friss, tiszta és oxigéndús levegő található.

  És igen, nem kell ezért nagyon messzire utaznunk, mert hazánk is bővelkedik ilyen helyekben.

  Az alábbi útcélokat pedig azért is érdemes felvenni a bakancslistánkra, mert nem csak a testnek, de a léleknek is feltöltődést jelentenek.

  Klimatikus gyógyhelyek itthon

  Magyarországon akkor lehet klimatikus gyógyhelynek nevezni egy települést, hogyha annak egészségre jótékony hatással bíró levegője van.  A gyógyító hatású mikroklíma jellemzői a magas páratartalom, amely kedvezően hat a légutakra és a bőrre. További elvárás az oxigéndús levegő, amit általában a helyhez közeli erdő biztosít. Ezeket a helyeket az orvosok levegőkúrára is szokták ajánlani, mert a gyógyklíma regenerálja a szennyeződésekkel teli tüdőt, emellett fizikailag és mentálisan is felfrissíti a civilizációs ártalmaktól terhelt szervezetet.

  1. Galyatető

  A közel ezer méter magasan fekvő rekreációs üdülőhely klímája, légúti panaszokra ugyanúgy ajánlott, mint a fizikai és szellemi kimerültségre.

  2. Lillafüred

  A Bükkben található, 300 m szintmagasságban lévő üdülőhely, egy szélvédett kis falu, mely pormentes, tiszta levegőjével szellemi kimerültség esetén is ajánlott.

  3. Velem

  A Kőszegi-hegységben fekvő Velem, szubalpin klímája és kristálytiszta levegője gyógyír az allergiásoknak és az asztmásoknak.

  4. Szilvásvárad

  A Szalajka-völgy ózondús levegője a vegetatív idegrendszerre is jótékonyan hat.

  5. Pilisszentkereszt

  A Visegrádi-hegységben fekvő, tiszta levegőjű üdülőhely, gyógyítóan hat az álmatlanságban szenvedőkre is.

  6. Bükkszentkereszt

  A 600 méter magasan fekvő község klímája, súlyos légzési nehézségeknél is könnyíti a betegek állapotát, és a kimerült, ideges szervezetet is regenerálja.

  7. Írottkő

  A Kőszegi-hegységet is érdemes felkeresni a szubalpin klíma szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt. Az Írottkő Natúr parkban történő kirándulások az egész szervezetet regenerálják.

  8. Sopron – Lövérek

  Sopron az Alpokaljához tartozik, így annak kedvező élettani hatását a várost körülvevő dús erdőkben lehet élvezni. A Lövérekben történő üdülést idült légzőszervi megbetegedések esetén javasolják.

  9. Mecsek

  A Pécset körülölelő Mecsekben a kis falvaknak mediterrán jellegű a klímájuk. Az itteni levegő, nemcsak a légzőszervi panaszokra, hanem szív- és érrendszeri problémákra is kedvezően hat.

  10. Kékestető

  Az ország egyik legtisztább levegőjét itt találjuk. nem hiába működnek itt a legjobb gyógyszállók és tüdőszanatóriumok. magaslati klímájú gyógyhelynek számít.

   

  Forrás: femina.hu

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Írja le értékelését

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *