1000 éves a NÓGRÁDI VÁR

 • nogradivar-1nogradivar-1
 • nograd1-Fotó-Krecsmarik-Csaba-1nograd1-Fotó-Krecsmarik-Csaba-1
 • nograd2-Fotó-KrecsmarikCsaba-1nograd2-Fotó-KrecsmarikCsaba-1
 • nograd3-Fotó-Krecsmarik-Csaba-1nograd3-Fotó-Krecsmarik-Csaba-1

Hely Category: Országjáró

Leírás
Leírás
Képek
Térkép
Értékelés
 • A XI. században épült, immár 1000 éves Nógrádi vár, a Börzsönyt formázó vulkáni kúpra épült. A legrégebbi források szerint a honfoglaló magyarok itt már várat találtak, de ezt bizonyítani nem tudjuk.

  Nógrádi vár 2

  A kép forrása: Krecsmarik Csaba

  A Nógrádi vár története

  A vár évszázadokon keresztül királyi kézben volt, majd a váci egyházmegyéhez került. A váci püspök a XV. században megkezdte a vár átalakítását, abban az időben épült meg az öregtorony, mely a mai napig a nógrádi várnak jelképe.

  Nógrádi vár 2

  A kép forrása: Krecsmarik Csaba

  A régészek a vár feltárásakor találtak egy farkasfog díszítésű Báthory címert. A várat a törökök 1544-ben kerek 50 évre elfoglalták, 1594-ben került ismét magyar kézre. A vár következő szomorú dátuma, 1685 nyara. Azon a tragikus napon egy villám csapott az öregtoronyba, és az ott tárolt nagy mennyiségű puskapor felrobbant. A lőporraktárral együtt szinte a teljes vár megsemmisült. A robbanást követően, a vár védtelenné vált, ennek köszönhetően teljesen elnéptelenedett. A megmaradt romokat a környéken élők kifosztották, így a vár véglegesen az enyészeté vált.

  Az első régészeti munkák 1949-ben kezdődtek meg, de ez csak egy felületes ásatási munka volt, ekkor találták meg Báthory címert is. A vár átfogó felújítását 1997-ben kezdték meg, ekkor épült meg az olaszbástya, a védőtetőt kapott a rondella, és felállították a magyar zászlót.

  Nógrádi vár

  A kép forrása: White Raven aerial photography

  A vár romjai, az 1000 éves történelem néma tanúja. A romjaiban is impozáns vár messziről is látható, csonka öregtornya hívogatja a Nógrádra érkező turistákat. A vár egész évben szabadon látogatható.

  Ha megéheztünk akkor látogassunk el a Nógrádon található Béla bácsi Vár Vendéglőjébe.

  További kirándulás ajánlataink a környéken:
  ITT

   

   

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Írja le értékelését

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *