A mesés Dera Szurdok, fantasztikus kiránduló hely

 • dera-szurdok-2dera-szurdok-2
 • dera-szurdok-1dera-szurdok-1

Hely Category: Országjáró

Leírás
Leírás
Képek
Térkép
Értékelés
 • Pilisszentkereszttől délre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1,5 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok, melyet akár kisgyermekekkel is érdemes végig járnunk.

  A pilisszentkereszti Dera Szurdok, a Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgye.

  A parkolóból indulva ( a parkolóba érdemes korán érkezni), egy fahídon átkelve kezdjük meg könnyű sétálós, de vadregényes túránkat a nemzetközi kék jelzésen.  Utunk az erdőbe visz, majd a jelzésen tovább haladva többször keresztezzük,  fahidakon keresztül a Dera patakot. A szurdok végéhez közeledve a széles patakmederben egy gázlóhoz érünk, melyen átkelve a víznyelő barlangokhoz és egy pihenőhelyhez érkezünk.  Továbbiakban van lehetőségünk tovább menni a kék háromszög jelzésen, melyen feljuthatunk a szikla gerincre, de akár mehetünk Pilisszentkeresztig  a sárga kettős kereszten Szentkútig amely egy kegyhely, padokkal, üdítő friss forrás vízzel. Itt a padokon megpihenve gyönyörködhetünk a mesés pilisi tájban.

  A Dera elnevezést a helyi szerb lakosok adták a szurdoknak, jelentése hasadék.

  Érdemes száraz időszakban ellátogatni ahol a sziklákon átugrálva kelhetünk át  a Dera patakon. A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen be tudjuk járni, a jól jelzett kék jelzésen. Babakocsival nem járható, azonban 5-6 éves kortól nyugodtan vihetjük a gyerekeket, nagyon fogják élvezni a kis vízeséseket, fahidakat, sziklákat.

  A Túra hossza: 1,5 km

  A Dera Szurdok megközelítése:

  Pomázról Pilisszentkereszt felé kell elindulnunk, de mielőtt oda érnénk – kb. két kilométerre Pilisszentkereszttől – balra kel fordulnunk egy keskeny bitumenes úton. Ez az  Dera-szurdok alsó végéhez vezet a parkolóhoz. Az út nincs kitáblázva, könnyen elvéthetjük a bejáratot.

  Amennyiben megéheztünk akkor ajánljuk a házias finomságokat készítő Kislugas vendéglőt. Ide érdemes már az előző nap telefonon bejelentkezni.

  Dera Szurdok híd

  Kép forrása: attilaunokai.net

  További hasonló kirándulás ajánlataink: 
  ITT

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Írja le értékelését

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *