Mit csináljunk még a nyári szünetben?

 • strazsahegyi-tanosveny-kriralyret-1strazsahegyi-tanosveny-kriralyret-1
 • dregely-vara-1dregely-vara-1
 • Aprily-volgyi_rege_termo_tanosveny_00-696x464-1Aprily-volgyi_rege_termo_tanosveny_00-696x464-1

Hely Category: Országjáró

Leírás
Leírás
Képek
Térkép
Értékelés
 • A környéken fantasztikus lehetőségek vannak családok számára egy napos kirándulásokra. Ha nincs strandidő, vegyük elő a túracipőt és irány valamelyik tanösvény…

  Apródok útja tanösvény

  A séta hossza 1,2 km

  Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva megismerteti a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.

  A Drégelyvárat először 1285-ből említik. A Hunt-Pázmán nemzetség Bozóki ága építtette – valószínűleg az akkorra már tönkrement Hont vára helyett, melyet csak mocsár és faszerkezetes falak védtek. Annak ellenére, hogy a XV. század első felében a várat megerősítették, a török 1552-es hódító hadjáratának megkezdésekor igen leromlott állapotban volt, főleg az 1549. évben a lőporraktárt ért villámcsapás miatt. Ekkor már Szondi György volt a vár kapitánya. 1552. július 6 – 9. között a vár Ali pasa 12 000 fős – nyolcvanszoros túlerejű – seregének nem tudott ellenállni, s a várvédők életének feláldozása ellenére elesett. A várat az ostrom gyakorlatilag romhalmazzá változtatta olyannyira, hogy az többé nem is épült vissza. A rom helyreállítását 1991 óta a Drégelyvár Alapítvány végzi, aminek eredményeként mára megfelelően megerősítve, hitelesen látszanak a vár külső kontúrjai és valamikori belső elrendezése.

  <<<<<<<<<>>>>>>>>>

  Királyréti tanösvény

  A séta hosssza: 2,9 km

  A tanösvény 9 állomásból áll, a Hiúz ház mellől indul. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhettek az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. A séta során megismerhetitek a kisvasutak és a vasbányászat történetét.

  <<<<<<<<<>>>>>>>>

  Áprily-völgyi  Rege-Termő tanösvény

  A séta hossza: 1,2 km

  Az Áprily-völgyi tanösvény jelenlegi formájában 2005-ig rejtegette előttünk titkait. Addig ugyanis drótkerítésbe ütközött az, aki sétáját ezen az útvonalon tervezte. A kerítés mögött egy vadaskert volt, mely nemcsak az itt élő vadvilágot szorította korlátok közé, de a kirándulók szeme elől is csodákat takart el. Vízesések, búvópatakok, szédítő mélységek és ámulatba ejtő magas sziklák tárulnak az ember szeme elé, mely az arra kirándulókból gyermekkori élményeket, s a legvadregényesebb olvasmányokat csalogatják elő.

  Fotók: dunaipoly.hu

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Írja le értékelését

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *