Meghökkentő templom Halásztelek egy kis mellékutcájában

 • halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-1halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-1
 • halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-2halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-2
 • halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-3halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-3
 • halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsebet-templom-_6halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsebet-templom-_6
 • halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsebet-templom-_5halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsebet-templom-_5

Hely Category: Országjáró

Leírás
Leírás
Képek
Térkép
Értékelés
 • Az ország egyetlen jurtatemploma a Szent Koronát mintázza Halásztelken.

  Forrás: www.budapestkornyeke.hu

  Ha valaki nem keresi, nem is találja meg, pedig az épület egyedülállóan látványos. Nem csak az agglomerációban, de az egész országban különleges, egyszerűen látni kell!

  A templom bejáratánál poros terecske, kocsmával. A platánok alatt néhány férfi sörösüveggel a kezében hűsöl, és figyeli, ki megy be a templomkertbe. A kis kertkapun túl rózsabokrok keretezik a kör alaprajzú templomot.

  Egyedülálló templom

  A halászteleki Árpád-házi Szent Erzsébet-templom az ország egyetlen jurtatemploma. A 16 sarokkal közrefogott gömbhéj, a magyar Szent Korona boltozatának formáját veszi fel, nyitott opeionja fölött kis szögben elfordított latin kereszttel. A templom az 1970-es–80-as évek egyik jelentős organikus alkotása, tervezője Csete György volt. Az épület kialakításában a tervező kozmikus világmodellje jelenik meg.

  Rendhagyó oltár

  A keresztelő pult és a papi szék gótikus elemeket tartalmaz, az oltár pedig rendhagyóan kör formájú. A tubernákulumot a templom szerkezetének kicsinyített másaként a helyi SzIMFI dolgozói készítették. Az oltár mögötti zászlókat, a miseruhát és az oltárterítőt Csete György felesége, Csete Ildikó textilművész készítette.

  halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-2
  Forrás: www.budapestkornyeke.hu

  Ősi magyar sátorforma

  Ez a különleges templom 1976 és 1986 között épült, a római katolikus és a görögkatolikus hívek összefogásával, Szenderfi Ferenc plébános kezdeményezésére. A templom épülete ősi magyar sátorforma, szimbolizálva ezzel az égbolt és a föld találkozását. A templom tér a hagyományos katolikus templomok térszervezésével felhagyva centrális teret alkot, ahol a félgömb kupola középpontjában helyezkedik el az oltár. A tér belső elrendezésénél az aranymetszés szabályait alkalmazták. A templom halásztelek központi részén van, mégsem egyszerű észrevenni.

  Szakrális építmény

  A tervező, Csete György a radikális organikusok csoportjához tartozik. Épületei a magyar történelemhez kapcsolódnak, templomai rendszerint centrális elrendezésűek, többszintesek, így ez a temploma is, mely az első szakrális építménye. Ez tulajdonképpen egy rézlemez-fedésű félgömb, mely formájában a magyar sátrat, a jurtát idézi.

  Nyíló rózsát mintáz az oltár

  Az épület belső szerkezete – mintegy negatív formaként – a gömb formájú szentségházon rajzolódik ki. A nyíló rózsát mintázó oltár a templom titulusának és védőszentjének, Szent Erzsébetnek a legendájára utal.

  Forrás: www.budapestkornyeke.hu

  Háromszintes jurtatemplom

  Előzőleg csak szűkös miséző hely volt a településen. A hetvenes évek végén kapott az egyházmegye engedélyt az új templom megépítésére, de csak akkora alapterületű lehetett, mint a korábbi miséző helyként is használt paplak.

  Csete György építész szellemes ötlete volt, hogy ide egy háromszintes “jurtát” kell építeni. Az első szint földbe mélyesztve a plébánia közösségi termeinek ad helyet, a második szint a plébánia – mindez betonból, illetve téglából, köralaprajzzal – és a felső szint a félgömb alakú, fából készült jurtatemplom, kívül rézlemezborítással.

  A templom stílszerűen föntről kapja a fényt. A hajdani miséző hely egyetlen művészi alkotása egy szép tiroli Szent Erzsébet-szobor volt. A jurtatemplomnak is ez lett az ékessége, és ezért választották Szent Erzsébetet a templom védőszentjéül.

  Forrás: www.budapestkornyeke.hu

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Írja le értékelését

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *